Οι αλλαγές στο μαστό κατά τη διάρκεια της κύησης

Η έναρξη της κύησης σηματοδοτεί και αλλαγές στο μαστό, απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες, διότι οι μαστοί προετοιμάζονται για την περίοδο της γαλουχίας. Δείτε ποιες είναι οι αναμενόμενες και φυσιολογικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε στους μαστούς σας.

Η έναρξη της κύησης σηματοδοτεί και αλλαγές στο μαστό, απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες, διότι οι μαστοί προετοιμάζονται για την περίοδο της γαλουχίας.


Οι αναμενόμενες, φυσιολογικές αλλαγές

  • Ανάπτυξη στο μέγεθος των μαστών
  • Υπερευαισθησία και αίσθημα βάρους
  • Οι θηλές και η θηλαία άλω εμφανίζουν πιο σκούρο χρώμα εξαιτίας των ορμονών που επιδρούν στο χρωματισμό του δέρματος
  • Ένταση στο χρώμα των φλεβών των μαστών εξαιτίας της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή
  • Πιθανή εκροή υγρού από τη θηλή (πηκτή ουσία, γνωστή ως πρωτόγαλα)
  • Οι θηλές και η θηλαία άλω προεξέχουν περισσότερο και μεγαλώνουν
  • Διόγκωση των μικρών εξογκωμάτων που εντοπίζονται στην επιφάνεια της άλω που οφείλονται στους αδένες του Montgomery (σμηγματογόνοι αδένες που με το έκκριμά τους λιπαίνουν τη θηλή κατά την περίοδο του θηλασμού).

Για όλες αυτές τις αλλαγές ευθύνονται οι ορμόνες, ενώ η έντασή τους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Έλεγχος του μαστού κατά τη διάρκεια της κύησης
breast_changes_during_pregnacyΠαρά τις έντονες αλλαγές στο μέγεθος και την αίσθηση των μαστών η αυτοεξέταση είναι επιβεβλημένη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε 4 με 5 εβδομάδες. Τα πιο συνηθισμένα «ογκίδια» που εντοπίζονται στις εγκυμονούσες είναι αυτά που δημιουργούνται από απόφραξη γαλακτοφόρων πόρων. Το σημείο που εντοπίζονται παρουσιάζει ευερεθιστότητα στην υφή, ερυθρότητα και σκλήρυνση. Τα ζεστά επιθέματα ή τα ντους με τρεχούμενο ζεστό νερό και οι απαλές μαλάξεις βοηθούν στην υποχώρηση τους σε λίγες μέρες. Ωστόσο, εάν μία γυναίκα δεν είναι βέβαιη για το ογκίδιο που ψηλαφεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο γιατρό της.

Θυμηθείτε: ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος σε γυναίκες νεώτερες των 35 ετών. Εάν μία γυναίκα σκοπεύει να τεκνοποιήσει μετά από αυτήν την ηλικία, είναι προτιμότερο πριν μείνει έγκυος, να υποβληθεί σε προληπτική μαστογραφία.
Πηγή: American Pregnancy Association

Call Now Button