Οδηγός «ασφαλής» επιλογής καλλυντικών: Ditch the junk

Ένας εκλαϊκευμένος, καλά οπτικοποιημένος οδηγός που βοηθά όλους μας να ελέγχουμε γρήγορα και σωστά όλα τα συστατικά που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν την υγεία μας και κρύβονται σε πολλά είδη προσωπικής υγιεινής και σειρές καλλυντικών, αποτελεί το νέο «εργαλείο» ευαισθητοποίησης για την υγεία των μαστών του Οργανισμού για τον Καρκίνο Μαστού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο οδηγός, Ditch the Junk ή αλλιώς, Απαλλαγείτε από τα «ανεπιθύμητα», ξεκινά με τον απλό κανόνα «χρησιμοποιείτε λιγότερα και χωρίς αρώματα», προχωρά σε πολύ χρήσιμες συμβουλές, εύκολα εφαρμόσιμες, επισημαίνει και υπενθυμίζει τα συστατικά αυτά που αποδεδειγμένα συνδέονται με την ανάπτυξη κινδύνου καρκίνου μαστού –και ίσως και άλλων μορφών καρκίνου και άλλων επικίνδυνων ασθενειών –και στη δεύτερη σελίδα του, αναφέρεται μεμονωμένα σε κάθε προϊόν συχνής χρήσης τονίζοντας τι ΔΕΝ πρέπει να περιέχει.

Στα είδη μακιγιάζ λοιπόν, θα πρέπει να προσέχουμε τα PARABENS – Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, τους συνθετικούς μόσχους –Galaxolide (HHBC), Tonalide (AHTN) και τις Αιθανολαμίνες -Triethanolamine (TEA) και Monoethanolamine. Στις οδοντόπαστες θα πρέπει να προσέχουμε να μην περιέχουν Triclosan, ενώ τα αρώματα δεν πρέπει να έχουν Diethylphthalate, Galaxolide (HHBC), Tonalide (AHTN), MuskKetone.

Ο οδηγός αναφέρει τις κατηγορίες προϊόντων Σαπούνια, Αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά, σπρέι μαλλιών, βαφές μαλλιών, σαμπουάν και αφρόλουτρα, κραγιόν, κρέμες και ενυδατικά προϊόντα σώματος, γυαλιστικά νυχιών, ενώ έχει ειδική αναφορά στους «κακούς», που δεν είναι άλλοι από τους ενδοκρινικούς διαταράκτες ή καρκινογενή και τα οποία μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο μαστού: Parabens, Phthalates, Triclosan, Syntheticmusks, Formaldehyde.

Εκτός από τον οδηγό που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (https://www.breastcanceruk.org.uk/uploads/BCUK_Cosmetics_Leaflet_V2.pdf) και να τον συμβουλεύεστε κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο προϊόν συχνής καθημερινής χρήσης για εσάς και τους αγαπημένους σας, ο οργανισμός για τον καρκίνο μαστού του Ηνωμένου Βασιλείου καταλήγει στις εξής κατευθυντήριες οδηγίες:

  • Μειώνετε τον κίνδυνο εφαρμόζοντας λιγότερα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας και χρησιμοποιείστε τα όσο γίνεται λιγότερο συχνά.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με αρώματα, καθώς μπορεί να εμπεριέχουν περισσότερα συστατικά.
  • Αποφεύγετε να εφαρμόζετε κρέμες σώματος και προσώπου που περιέχουν φίλτρα UV εκτός από τις ώρες που χρειάζεστε αντηλιακή προστασία.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σπρέι (πχ. αποσμητικά, λακ μαλλιών) που εισπνέονται ή αφήνουν υπολείμματα σε επιφάνειες του σπιτιού.
  • Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα καθημερινής υγιεινής και φροντίδας με πρόσθετα και χλωριωμένα στοιχεία.
  • Ελέγχετε τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε αυτά που ανήκουν στην κατηγορία αυτών που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Πηγή: Breast Cancer Org UK

Call Now Button