Μπορεί η διατροφή με χαμηλά λιπαρά να βελτιώσει την επιβίωση από καρκίνο μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

Θεωρείται ότι η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 30% με 40% των περιστατικών καρκίνου. Ωστόσο, η διατροφή από μόνη της είναι μάλλον απίθανο να αποτελεί την αιτία ή τη θεραπεία καρκίνων. Τη δεκαετία του 1970, η θεωρία ότι η υψηλή σε λιπαρά διατροφή αυξάνει την επικινδυνότητα εκδήλωσης καρκίνου μαστού. Ωστόσο, πολλές μελέτες που έχουν επακολουθήσει έχουν δώσει ποικίλα αποτελέσματα.


Η εξαιρετική μεγάλη μελέτη WHEL (Women’s Healthy Eating and Living –η υγιεινή διατροφή και ζωή των γυναικών) σχεδιάστηκε για να εξετάσει εάν μία αυστηρή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την επιβίωση των γυναικών με καρκίνο μαστού και να βοηθήσει στην αποφυγή ανάκαμψης της νόσου. Τα αποτελέσματα που είχαν διαγνωστεί το 2007 έδειξαν ότι η διατροφή αυτή δεν είχε τελικά καμία επίδραση στην επιβίωση ή στην ανάκαμψη της νόσου, γεγονός που ξάφνιασε πολλούς ανθρώπους.

Το 2017, τα αποτελέσματα μίας έρευνας για την υγεία των γυναικών έδειχναν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διατρέφονταν με χαμηλά λιπαρά μετά τη διάγνωση με καρκίνο μαστού, εμφάνιζαν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν εντάξει πολλά λιπαρά στη διατροφή τους. Ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν σε τι ποσότητα τα χαμηλά λιπαρά επηρέαζαν την επιβίωση. Σε μία δεύτερη ανάλυση των δεδομένων της πρωταρχικής έρευνας του 2017 διαφάνηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διατρέφονταν με χαμηλά λιπαρά μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο μαστού, ήταν πιο πιθανό να ζήσουν 10 χρόνια μετά τη διάγνωση συγκριτικά με αυτές που δεν διατρέφονταν με τον ίδιο τρόπο.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Oncology διασταυρώθηκαν και εξετάστηκαν στοιχεία και από δύο μελέτες με τη συμμετοχή 161.608 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικία από 50 έως 79 ετών, στο διάστημα από το 1993 ως το 1998. Η ανάλυση των δεδομένων αφορούσε σε διατροφικά στοιχεία των γυναικών με καρκίνο μαστό, πριν και μετά τη διάγνωση, των οποίων η υγεία παρακολουθούνταν για 11.5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ο επικεφαλής της έρευνας WHI και καθηγητής του ερευνητικού ογκολογικού και θεραπευτικού κέντρου του τμήματος ογκολογίας στο City of Hope, Dr. Chlebowski δήλωσε ότι «η μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διατρέφονται με χαμηλά λιπαρά και έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, έχουν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης» και συμπλήρωσε πως «Η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά –σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής –μπορεί να έχει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα για την υγεία».
Πηγή: Breast Cancer org

Call Now Button