Μία νέα τεχνική μπορεί να μειώσει δραστικά τις βιοψίες μαστού

Μία καινοτόμος τεχνική που χρησιμοποιεί τη μαστογραφία για να διασαφηνίσει τη σύνθεση του βιολογικού ιστού ενός όγκου, θα μπορούσε να μειώσει περιττές βιοψίες μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Radiology.

Μία καινοτόμος τεχνική που χρησιμοποιεί τη μαστογραφία για να διασαφηνίσει τη σύνθεση του βιολογικού ιστού ενός όγκου, θα μπορούσε να μειώσει περιττές βιοψίες μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Radiology. Η μαστογραφία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δραστική στη μείωση των θανάτων από καρκίνο μαστού, με τον εντοπισμό καρκίνων σε πρώιμο ιάσιμο στάδιο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες ανακαλούνται για επιπρόσθετο απεικονιστικό διαγνωστικό έλεγχο και ορισμένες φορές και βιοψίες, οι οποίες ωστόσο αποδεικνύουν ότι τα ευρήματα ήταν καλοήθη. Μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ποσοστά ανάκλησης περιστατικών ανέρχονται στο 10%.


Σύμφωνα με την επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας, Karen Drukker, PhD, επίκουρο καθηγήτρια στο τμήμα ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ερευνήτρια «Τα ποσοστά ανάκλησης περιστατικών είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι ανακλήσεις γυναικών για επανέλεγχο συνδέονται με επιπλέον κόστος αλλά και με άγχος. Στόχος μας είναι η μείωση του ποσοστού ανάκλησης χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσουμε να μας διαφύγει κάποια βλάβη που χρήζει περαιτέρω έλεγχο».

Η Drukker και οι συνεργάτες της μελέτησαν πρόσφατα μία νέα τεχνική, η οποία αποκαλείται τρι-τμηματική απεικόνιση μαστού (3-CD, three compartment breast imaging), την οποία είχαν αναπτύξει ο John Shepherd, PhD, και η ομάδα του όταν βρίσκονταν στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Η 3CD, υπολογίζοντας τη σύνθεση του μαστικού ιστού σε νερό, λίπος και πρωτείνη, παρέχει τη βιολογική ταυτότητα του όγκου. Για παράδειγμα, το περισσότερο νερό στον ιστό του όγκου μπορεί να καταδεικνύει αγγειογένεση – την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων -πιθανή ένδειξη ανάπτυξης καρκίνου.

Περεταίρω οι ερευνητές έκαναν χρήση της μαστογραφίας σε 109 γυναίκες με όγκους στον μαστό που υποδήλωναν ή ήταν εξαιρετικά ύποπτοι για κακοήθεια -τύποι όγκων που θα έπρεπε να εξεταστούν με βιοψία και κατέληξαν με βεβαιότητα ότι οι 35 όγκοι ήταν περιπτώσεις διηθητικών καρκίνων και θα έπρεπε να υποβληθούν σε βιοψία, ενώ οι υπόλοιποι 74 ήταν καλοήθεις.

Η τεχνική 3CD σε συνδυασμό με τη χρήση αλγορίθμων που ανέπτυξε η Maryellen L. Giger, PhD, με την ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, βελτίωσαν σημαντικά τη δυνατότητα της ορθής εκτίμησης της σύστασης των όγκων στον μαστό και οδήγησαν συνολικά σε 36% μείωση του ποσοστού ανακλήσεων για βιοψίες και σε μόλις ένα περιστατικό μη ορθής εκτίμησης -1 στους 35 καρκίνους. Στον επίλογο της δημοσίευσης της έρευνας η Drukker σημείωσε πως «Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πράγματι πολύ ελπιδοφόρα και η μείωση του ποσοστού ανακλήσεων αξιοσημείωτη».

 

Πηγή: RSNA
Δημοσίευση: Radiology Today

Call Now Button