Λιγότερο βάρος, περισσότερη άσκηση: χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Στη μελέτη SHAPE-2, που δημοσιεύθηκε στο breast cancer research, εξετάστηκε η επίδραση της απώλειας βάρους, που επιτυγχάνεται με ή χωρίς άσκηση, στη σύνθεση του σώματος και στις σεξουαλικές ορμόνες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπου σεξουαλικές ορμόνες αναφέρονται η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Τις ορμόνες που κινητοποιούν τη διαδικασία του σεξ και αυξάνουν την ανάγκη για τη σεξουαλική πράξη και ευχαρίστηση.


Η επίδραση της απώλειας βάρους στις σεξουαλικές ορμόνες
Με δεδομένο ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το υπέρβαρο ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πως η φυσική δραστηριότητα φαίνεται πως σ’ ένα βαθμό επιδρά στην απώλεια βάρους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχει στις σεξουαλικές ορμόνες η μείωση του βάρους που επιτυγχάνεται μόνο με δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες ή κυρίως με τη συστηματική άσκηση.

Ως σεξουαλικές ορμόνες αναφέρονται η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα που διεγείρουν την επιθυμία για το σεξ και τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Στο δημοσίευμα οι ερευνητές εξέτασαν τυχαίο δείγμα περιστατικών απώλειας βάρους με δίαιτα ή κυρίως με άσκηση.
Η μέθοδος
Οι υπέρβαρες, μη επαρκώς ασκούμενες γυναίκες διαχωρίστηκαν τυχαία σε αυτές που ακολούθησαν υποθερμιδική δίαιτα, και σε αυτές που έκαναν κυρίως άσκηση με μία μικρή μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Ο στόχος και των δύο ομάδων ήταν η επιτυχής μείωση βάρους -5 με 6 κιλά. Τα πορίσματα της μελέτης θα στηρίζονταν στη μέτρηση του σωματικού λίπους και των ορμονών του σεξ έπειτα από αυστηρή δίαιτα ή άσκηση και σχετική δίαιτα για 16 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα
Και οι δύο ομάδες, τόσο αυτή που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα όσο και αυτή που ακολούθησε κυρίως εντατική άσκηση πέτυχαν το στόχο της απώλειας βάρους με -4,9κιλά και -5,5κιλά αντίστοιχα. Η μείωση του σωματικού λίπους στην ομάδα που ακολούθησε κυρίως άσκηση διέφερε σημαντικά συγκριτικά με τη ομάδα που ακολούθησε δίαιτα, ενώ σημειώθηκε σημαντική διαφορά και στη μείωση της ελεύθερης τεστοστερόνης, της οιστραδιόλης και της SHBG (Sex Hormone Binding Globulin).
Συμπεράσματα
Η μείωση του βάρους στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα αυστηρής δίαιτας ή κυρίως εξαιτίας συστηματικής άσκησης και «προσεκτικής» διατροφής με χαμηλά λιπαρά, έχει ευεργετική επίδραση στις σεξουαλικές ορμόνες των γυναικών που έχει αποδειχθεί πως βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, η απώλεια βάρους που οφείλεται κυρίως στην άσκηση βοηθά στη μείωση του λιπώδους ιστού, σε καλύτερη φυσική κατάσταση, σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και σε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις ορμόνες του σεξ.

Πηγή: Breast Cancer Research

Call Now Button