Καρκίνος μαστού: Γυναίκες άνω των 70 πεθαίνουν από έλλειψη ενημέρωσης

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία του αγγλικού δημόσιου συστήματος υγείας, μία στις τρεις ασθενείς είναι ηλικίας 70 ετών ή μεγαλύτερη, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις για την πρόληψη της νόσου όπως συνηθίζουν οι νεώτερες.Ενδεικτικά, περίπου 13.500 γυναίκες άνω των 70 διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού στην Αγγλία, με τους δείκτες επιβίωσης στη συγκεκριμένη ομάδα να είναι σαφώς χαμηλότεροι σε σύγκριση με μικρότερες ηλικίες. Περίπου 5.400 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο μετά τα 70 εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, δηλαδή τουλάχιστον οι μισές από όσες πεθαίνουν συνολικά εξαιτίας της νόσου.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες ενδεχομένως δε γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν και πιθανότατα αφήνουν το χρόνο να περνά χωρίς να επισκέπτονται τον γιατρό τους, ή λόγω άγνοιας επίσης, δεν αξιολογούν σωστά μεταβολές στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού.  Η καθηγήτρια Ιατρικής Ντέημ Σάλυ Ντέιβις, επισημαίνει: «Τα ποσοστά επιβίωσης της νόσου μειώνονται όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία. Πολλές γυναίκες μετά τα 70 έχουν άγνοια για τα συμπτώματα και τον κίνδυνο που διατρέχουν, με αποτέλεσμα συχνά ο καρκίνος να εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο. Όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του μαστού, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης υπάρχουν».

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο, επιβιώνουν για τουλάχιστον 5 χρόνια. Το ποσοστό επιβίωσης όμως πέφτει στο 15% όταν το στάδιο είναι πλέον προχωρημένο. Για αυτό το λόγο, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας, οι επιστήμονες απευθύνονται στις γυναίκες άνω των 70, επισημαίνοντας τους ότι δεν πρέπει να θεωρούν πως λόγω ηλικίας έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Οι γυναίκες, εξηγούν, πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο καρκίνος του μαστού σε προχωρημένη ηλικία είναι μια πραγματικότητα και ότι ακόμη και μετά τα 70 μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως.

www.telegraph.co.uk

Call Now Button