Καθημερινές συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε υγιείς και να προλάβουμε πλήθος ασθενειών. Η πρόληψη της υγείας μας περνά και από το χέρι μας και μάλιστα σε καθημερινή βάση:

Εξισορροπήστε τη διατροφή σας

Εντάξτε στη διατροφή σας τα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια και τις τροφές ολικής άλεσης, οι οποίες θα πρέπει να καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του πιάτου σας και φροντίστε το υπόλοιπο ένα τρίτο να εμπεριέχει πρωτεϊνούχες τροφές χωρίς λίπος, όπως πουλερικά ή ψάρι.

Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η μέγιστη κατανάλωση αλκοόλ για τις γυναίκες που δε θέλουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, θα πρέπει να περιορίζεται στο ένα ποτήρι την ημέρα. Ωστόσο, ακόμη και αυτό φαίνεται πως αυξάνει, έστω και ελάχιστα, τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.

Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό, ειδικότερα σε γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Εάν είστε καπνίστρια ζητήστε βοήθεια από κάποιο κέντρο διακοπής καπνίσματος για να απαλλαγείτε από τη συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, εκτός από τον καρκίνο του μαστού.

Ενημερωθείτε για την πυκνότητα των μαστών σας
Εάν η πυκνότητα των μαστών σας είναι υψηλή και ο ακτινοδιαγνώστης σας έχει καθορίσει το ποσοστό της πυκνότητας τους, τότε γνωρίζετε πως έχετε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν λιπώδεις μαστούς με χαμηλή πυκνότητα. Στην περίπτωση πυκνών μαστών θα πρέπει να διενεργείτε ετήσιους εξατομικευμένους ελέγχους με προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους.

Γυμναστείτε
Η τακτική φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά άσκησης μεγαλύτερης έντασης και δυσκολίας σε εβδομαδιαία βάση ή συνδυασμός των δύο, σας βοηθούν να μειώσετε την εμφάνιση της νόσου.

Προσέξτε την αύξηση του βάρους σας
Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση σας εξασφαλίζουν σταθερό, φυσιολογικό βάρος, χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις. Τα επιπλέον κιλά συνδέονται με αύξηση κινδύνου καρκίνου μαστού, ιδιαιτέρως μάλιστα σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
Τα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με ελαφρώς αυξημένη επικινδυνότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού αλλά σας προστατεύουν και δρουν ενάντια σε κάποιους άλλους τύπους καρκίνου. Βρείτε με τη βοήθεια του θεράποντα γιατρού σας τα αντισυλληπτικά που ενδείκνυνται στην περίπτωση σας και υπολογίστε τα οφέλη και τους κινδύνους.

Σκεφτείτε την ορμονική αποκατάσταση
Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν ορμονική αποκατάσταση προκειμένου να ελαφρύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να προλάβουν επικίνδυνα κατάγματα. Ωστόσο, η λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης έχουν αποδειχτεί επιβλαβείς για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου στον μαστό.

Λαμβάνετε επιπλέον Βιταμίνη D
Η έλλειψη της βιταμίνης D από τη διατροφή μας ή από την έκθεση μας στον ήλιο, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό. Εάν αποδειχτεί με αιματολογική εξέταση η έλλειψη της στον οργανισμό σας, θα πρέπει με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας να την λάβετε μέσα από τη διατροφή ή από συμπληρώματα διατροφής.

Ελέγξτε τα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας
Πολλά καλλυντικά και προϊόντα για τα μαλλιά εμπεριέχουν ουσίες, γνωστές ως ορμονικοί διαταρράκτες, που «μιμούνται» τα οιστρογόνα στον οργανισμό μας και σύμφωνα με κάποιες μελέτες πυροδοτούν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Έως ότου εξακριβωθεί ο κίνδυνος από τη χρήση αυτών των ουσιών, είναι προτιμότερο να της αντικαθιστούμε με καλλυντικά που δεν τις περιέχουν.

Μένετε ενημερωμένες
Υπάρχουν δεκάδες οργανισμοί που φροντίζουν να ενημερώνουν σωστά και εκλαϊκευμένα για τις προόδους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Μένετε συνεχώς ενημερωμένες και φροντίστε να συζητάτε με τον γιατρό σας όλες τις εξελίξεις που πιθανόν να σας αφορούν.
Πηγή: webmd

Call Now Button