Ινοαδένωμα στο μαστό: Μία καλοήθης πάθηση που δεν πρέπει να συνδέεται με κακοήθεια

Με τον όρο Ινοαδένωμα περιγράφεται μια καλοήθης οντότητα στο μαστό, η οποία συνήθως επηρεάζει προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα Ινοαδενώματα εμφανίζονται ως ένα ψηλαφητό ογκίδιο, το οποίο ποικίλει στην αίσθηση σε σταθερή, σφιχτή, σκληρή ή απαλή και ελαστική, σε μέγεθος σταφυλιού ή μπιζελιού, που μετακινείται μάλλον εύκολα με την πίεση ή το άγγιγμα χωρίς να προκαλεί πόνο.

Τι είναι το Ινοαδένωμα;
Με τον όρο Ινοαδένωμα περιγράφεται μια καλοήθης οντότητα στο μαστό, η οποία συνήθως επηρεάζει προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα Ινοαδενώματα εμφανίζονται ως ένα ψηλαφητό ογκίδιο, το οποίο ποικίλει στην αίσθηση σε σταθερή, σφιχτή, σκληρή ή απαλή και ελαστική, σε μέγεθος σταφυλιού ή μπιζελιού, που μετακινείται μάλλον εύκολα με την πίεση ή το άγγιγμα χωρίς να προκαλεί πόνο. Τα Ινοαδενώματα αναπτύσσονται συνήθως στο μαστό από τα λόβια που είναι το ανατομικό σημείο που ευθύνονται για την παραγωγή του γάλακτος.

 

Πότε εμφανίζεται;
ΙνοαδένωμαΤα Ινοαδένωμα απαντάται πιο συχνά σε γυναίκες στη δεκαετία των 20 και δε συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Εάν εντοπίσετε μία ασυνήθιστα σκληρή μάζα στο μαστό σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε εξειδικευμένο γιατρό ή σε κέντρο μαστού για κλινική εξέταση.

 

Η σύσταση και ο σχηματισμός τους
Το Ινοαδένωμα αποτελείται από επιθηλιακό και ινώδη συνδετικό ιστό, που τυχαία ανακαλύπτεται από την ίδια τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης ή της κλινικής εξέτασης από το γιατρό της. Το μέγεθος ποικίλει από 1εκ. έως και αρκετά εκατοστά. Επίσης, το Ινοαδένωμα σχηματίζεται μεμονωμένα, σε ομάδες ή σε συμπλέγματα και ο σχηματισμός τους επηρεάζεται από αναπαραγωγικές ορμόνες –πιθανόν να συνδέεται με αφθονία οιστρογόνων. Συνήθως μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ή εμφανίζεται μετά από λήψη ορμονικής υποκατάστασης ή λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων. Τυπική κλινική εκδήλωση των ινοαδενωμάτων είναι η αύξηση του μεγέθους τους πριν από την έμμηνο ρύση.

 

Τα Ινοαδενώματα ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό

ΙνοαδένωμαΠολλά άρθρα και επιστημονικές ιστοσελίδες στο παρελθόν άφηναν να εννοηθεί ότι τα Ινοαδενώματα μπορεί να συνδέονταν με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, αυτό επιστημονικά δεν έχει τεκμηριωθεί και σήμερα στην ιατρική κοινότητα θεωρείται λανθασμένη πληροφόρηση, η οποία βασίζονταν σε εσφαλμένες διαγνωστικές υποθέσεις από γιατρούς και χειρουργούς μαστού, πριν την εξέλιξη των διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων. Σήμερα, οι γυναίκες με καλοήθη οζίδια διενεργούν άμεσα διαγνωστική διαδερμική βιοψία, η οποία εάν αποδειχθεί ότι είναι Ινοαδένωμα δεν συνδέεται με καμία αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

 

Αντιμετώπιση του Ινοαδενώματος
Τα περισσότερα Ινοαδενώματα δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση και το μόνο που συστήνεται μετά τον εντοπισμό τους και την ταυτοποίησή τους με διαδερμική βιοψία είναι η τακτική παρακολούθησή τους με υπερηχογράφημα ανά 6/μηνο, για διάστημα δύο ετών. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες λόγω άγχους προτιμούν να τα αφαιρούν χειρουργικά. Η χειρουργική αφαίρεση προτείνεται σε Ινοαδενώματα που έχουν μεγέθους >από 3εκ. ή σε αυτά που, όπως αποδεικνύεται από διαδερμική βιοψία, συνοδεύονται από αλλοιώσεις υψηλής επικινδυνότητας.

 

Ινοαδένωμα

 

Συνήθεις Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Που εντοπίζεται το Ινοαδένωμα; Σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού. Η ύπαρξη πολλών οζιδίων στον ίδιο μαστό ή και στους δύο, συχνά αποτελεί ένδειξη για καλοήθη Ινοαδενώματα. Επίσης, εάν μια γυναίκα έχει την τάση να σχηματίζει ένα μεμονωμένο Ινοαδένωμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πολλών (ομάδες ή σύμπλεγμα).

Πώς εμφανίζεται; Πρόκειται για ωοειδής ή στρόγγυλο οζίδιο με διακριτά όρια, το οποίο μετακινείτε εύκολα με το άγγιγμα, είναι σκληρό ή ελαστικό και δεν συνοδεύεται από πόνο.

Τι τα προκαλεί; Η ανάπτυξή τους μπορεί να συνδέεται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες ή με τις ορμόνες που κάποιες γυναίκες λαμβάνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι η ηλικία που εμφανίζονται συχνότερα; Στη δεκαετία 20 -30, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και τη λήψη ορμονοθεραπείας. Συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση, με τη μείωση των ορμονών.

Εμφανίζουν επιπλοκές; Καμία. Δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. Ωστόσο, εάν το Ινοαδένωμα είναι «σύνθετο», περιέχει δηλαδή κύστες ή διαφραγμάτια – μικροαποτιτανώσεις, τότε μπορεί να συσχετίζονται με σχετικό κίνδυνο συνύπαρξης αλλοιώσεων υψηλής επικινδυνότητας και η περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη.

Πώς διαγιγνώσκεται; Με μαστογραφία, υπερηχογράφημα, βιοψία με λεπτή ή κόπτουσα βελόνα. Ο τρόπος διάγνωσης του Ινοαδενώματος εξαρτάται από την ηλικία και από τα χαρακτηριστικά της βλάβης.

Ινοκυστική Μαστοπάθεια και Ινοαδένωμα είναι η ίδια νόσος; Η Ινοκυστική Μαστοπάθεια είναι όρος – ομπρέλα που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από καλοήθεις παθήσεις στο μαστό. https://mammography.gr/?page_id=41

Σε περίπτωση που έγινε χειρουργική αφαίρεση ενός Ινοαδενώματος μπορεί στο μέλλον να αναπτυχθούν άλλα Ινοαδενώματα; Είναι πιθανόν. Εάν μάλιστα το άτομο που χειρουργήθηκε είχε την τάση να αναπτύσσει Ινοαδενώματα, μεμονωμένα ή ομαδικά, τότε η επανεμφάνισή τους είναι πολύ πιθανή.

Γιατί να αποφύγω την χειρουργική αφαίρεση του Ινοαδενώματος; Η επέμβαση μπορεί να διαταράξει το σχήμα και την υφή του μαστού. Επιπλέον προσθέτει άγχος έως τη λήψη του αποτελέσματος της βιοψίας. Ορισμένες φορές τα Ινοαδενώματα με την πάροδο της ηλικίας συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται από μόνα τους, ενώ άλλα δεν εμφανίζουν καμία αλλαγή στο μέγεθος και εμφανίζουν σταθερή εικόνα.

 

Πηγή: Steven Halls, MD

Call Now Button