Η 3D τεχνολογία εντοπίζει περισσότερους καρκίνους στον μαστό

Ερευνητές από διάφορα διαγνωστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία εμφανίζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική ψηφιακή μαστογραφία.

Ερευνητές από διάφορα διαγνωστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία εμφανίζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική ψηφιακή μαστογραφία.

Σε μια μελέτη 454.850 απεικονιστικών ελέγχων του μαστού, η τρισδιάστατη μαστογραφία βρήκε λίγους περισσότερους καρκίνους απ’ ό,τι η συμβατική ενώ λιγότερες ήταν και οι γυναίκες που κλήθηκαν για επανέλεγχο λόγω υποψίας καρκίνου. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 13 ιατρικά κέντρα, πριν και μετά τη χρήση της εξελιγμένης τρισδιάστατης μαστογραφίας -3D τομοσύνθεση. Βρήκαν ότι οι τρισδιάστατες μαστογραφίες εντόπιζαν έναν επιπλέον καρκίνο σε κάθε 1000 ελέγχους και εμφάνιζαν λιγότερες λανθασμένες προειδοποιήσεις για καρκίνο του μαστού.

Η τρισδιάστατη μαστογραφία, γνωστή και ως ψηφιακή μαστογραφία -3D τομοσύνθεση, είναι η εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται πλήθος ακτινογραφιών χαμηλής ακτινοβολίας καθώς το μηχάνημα σκανάρει τον μαστό. Οι απεικονίσεις στη συνέχεια συνδυάζονται σε μια εικόνα τριών διαστάσεων, που μπορεί να επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν μέσα στον μαστό με μεγαλύτερη ευκρίνεια και πιθανόν να εντοπίζουν περισσότερους καρκίνους.

Επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου, εξηγούν ωστόσο ότι οι γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία δε θα πρέπει να θεωρούν ότι υποβάλλονται σε υποδεέστερες μαστογραφίες. Ενώ, σε κάθε περίπτωση, προτρέπουν τις γυναίκες να συζητούν με τον γιατρό τους για τη σωστή ένδειξη της χρήσης της τρισδιάστατης μαστογραφίας.

Παραπομπή: Breast Cancer Screening Using Tomosynthesis in Combination With Digital Mammography. Published June 24, 2014 in Journal of the American Medical Association. Sarah M. Friedewald, MD, Advocate Lutheran General Hospital, Park Ridge, Ill.

Call Now Button