Η συμβολή της τεχνολογίας στη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Τα αποτελέσματα μίας ακόμη έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Radiology στις 18 Ιουνίου αποδεικνύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη (Al), εν προκειμένω ένας αλγόριθμος που αναλύει τις μαστογραφίες, την κλινική εικόνα των ασθενών και τα ιατρικά τους αρχεία που βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή, μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τον καρκίνο μαστού – ακόμη και στις περιπτώσεις που η νόσος διαφεύγει της προσοχής των ακτινοδιαγνωστών.

Μία ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Aygelet Akselrod-Ballin, PhD, και τον Michal Chorev, PhD, από τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στον κόσμο, IBM Research, δημιούργησαν έναν συνδυασμό δύο μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (machine – learning και deep-learning) και κατάφεραν να έχουν μία αξιόπιστη πρόβλεψη καρκίνου μαστού. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μοντέλο που δημιούργησαν εντόπισε καρκίνο περίπου στις μισές γυναίκες που είχαν αρχικά «αρνητική» μαστογραφία αλλά μέσα σε έναν χρόνο από τη διενέργειά της διαγνώστηκαν με καρκίνο με τη μέθοδο της βιοψίας. Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αλγόριθμος αποφάσισε πως το προφίλ των λευκών αιμοσφαιρίων και τα τεστ της λειτουργίας του θυρεοειδούς αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου μαστού, κάτι που δεν είχε καταγραφεί έως σήμερα επιστημονικά.

Οι συγγραφείς της έρευνας έγραψαν στην έκθεσή τους πως «ο αλγόριθμος που προέκυψε βάσει του συνδυαστικού τους μοντέλου, μπορεί να εφαρμοστεί στην πρόγνωση του καρκίνου μαστού σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό των ακτινολόγων και έχει τις δυνατότητες να μειώσει τις περιπτώσεις του μη εντοπισμού καρκίνου μαστού». Επίσης, οι ερευνητές τόνισαν πως το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης «συμπεριφέρθηκε» διαφορετικά – όχι καλύτερα – από τους ακτινοδιαγνώστες, γεγονός που οδηγεί σε ένα πιθανό σενάριο ακτινοδιάγνωσης κατά το οποίο η χρήση του μοντέλου της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετική ως «δεύτερη διάγνωση», συνδυαστικά με αυτή των ακτινοδιαγνωστών.
Πηγή: AuntMinnie

Call Now Button