Η Παγκόσμια ημέρα Ακτινολογίας και ο «προφητικός» Βίλχελμ Ρέντγκεν

Ο Wilhelm K. Roentgen (1845 – 1923), ο Γερμανός φυσικός που ανακάλυψε τις ακτίνες Χ (ή ακτίνες Ρέντγκεν) και τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής (1901), διατύπωσε την πρόβλεψη πως ένα από τα σημαντικά οφέλη της ανακάλυψής του θα είναι η εφαρμογή τους στον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού, ενώ πρόσθεσε: «Αυτό το όφελος δεν μπορεί να αναγνωριστεί αμέσως απ’ όσους έχουν περιορισμένη κατανόηση της ιατρικής, αλλά τελικά θα εκτιμηθεί από το γενικό σύνολο».

Wilhelm K. Roentgen (1895 – 1923)Χρόνια μετά την ανακάλυψή του, η οποία αναφέρεται ότι έγινε στις 8 Νοεμβρίου του 1895 (δημοσιεύθηκε 50 ημέρες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου), περισσότερες από 140 ιατρικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο έχουν προγραμματίσει να αφιερώσουν τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ακτινολογίας την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στα επιτεύγματα της απεικόνισης μαστού.

Οι εταιρείες που έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο τη διαγνωστική Ακτινολογία όπως η Αμερικανική Εταιρεία Ακτινολόγων (ACR) και η Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία, αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας– International Day of Radiology (IDoR 2016) στην απεικόνιση μαστού και στον ουσιώδη ρόλο της ακτινολογίας στον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη διαχείριση των παθήσεων του μαστού. Οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια αυτή ημέρα υποστηρίζονται επίσης από την Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (SBI) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού.

Κατά τη διάρκεια της μίας εβδομάδας (6-12 Νοεμβρίου) των εορτασμών, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του ετήσιου απεικονιστικού ελέγχου με μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες επιστημονικών εταιριών όπως η American Cancer of Radiology, η Radiological Society οf North America, η Society of Breast Imaging και το American Congress of Obstetricians και Gynaecologists (Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων).

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.internationaldayofradiology.com/

 

Call Now Button