«Η Ογκοπλαστική και η αξία του σωστού προεγχειρητικού ελέγχου»

Σήμερα, οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε χειρουργείο για τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να παρακολουθούνται από ομάδα, η οποία αποτελείται από γιατρούς και ειδικούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα η εξειδικευμένη ομάδα μαστού, «Breast Unit», θα πρέπει να αποτελείται από χειρουργό ογκολόγο μαστού, πλαστικό χειρουργό (εάν κρίνεται απαραίτητο), ακτινολόγο, ακτινοθεραπευτή, χημειοθεραπευτή, ψυχολόγο, παθολόγο και ειδικό διατροφολόγο.

Από την Ιωάννα Γαλανού. Ιατρός Χειρουργός Ογκοπλαστικής.
Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Νοσοκομείο Ι.R.C.C.S. Regina ElenaI. F.O. Ρώμη, Ιταλία.
Ερευνήτρια καρκίνου του μαστού Ι.R.E.
Ιατρός Φιλανθρωπικής εταιρείας IncontraDonna onlus
ioanna.ga@libero.it

Σήμερα, οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε χειρουργείο για τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να παρακολουθούνται από ομάδα, η οποία αποτελείται από γιατρούς και ειδικούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα η εξειδικευμένη ομάδα μαστού, «Breast Unit», θα πρέπει να αποτελείται από χειρουργό ογκολόγο μαστού, πλαστικό χειρουργό (εάν κρίνεται απαραίτητο), ακτινολόγο, ακτινοθεραπευτή, χημειοθεραπευτή, ψυχολόγο, παθολόγο και ειδικό διατροφολόγο.

Η Ογκοπλαστική Επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού
Το ζητούμενο στην ογκοπλαστική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού είναι ένα εξαιρετικό ογκολογικό αποτέλεσμα αλλά και ένα πολύ ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Για την επίτευξη του διπλού αυτού στόχου χρησιμοποιούνται πολλές διαφορετικές τεχνικές, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το σημείο εντοπισμού του καρκίνου –σε πιο τμήμα του μαστού βρίσκεται –η διάσταση του όγκου, ο ιστολογικός του τύπος και η ταυτότητα του καρκίνου, η οποία απορρέει από το ιστολογικό αποτέλεσμα.

Η αξία του προεγχειρητικού ελέγχου
Πριν το χειρουργείο για καρκίνο μαστού, η ασθενής θα πρέπει να έχει προβεί σε όλες τις κατάλληλες εξετάσεις, ενώ θα πρέπει πριν την ημέρα της επέμβασης να έχει ταυτοποιηθεί η βλάβη με ιστολογική εξέταση. Με τον τρόπο αυτό, ο χειρουργός θα είναι σε θέση να επιλέξει τη σωστή τεχνική που θα εφαρμόσει για την κάθε περίπτωση.

Οι κατάλληλες προεγχειρητικές εξετάσεις είναι η μαστογραφία (tomosynthesis), το υπερηχογράφημα μαστού και σε κάποιες περιπτώσεις και η μαγνητική τομογραφία. Για τις προεγχειρητικές εξετάσεις είναι σημαντικό να επιλέγονται κέντρα που διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών εξετάσεων, ο χειρουργός θ’ αποφασίσει εάν θα προβεί σε μαστεκτομή ή τεταρτεκτομή με λεμφαδένα φρουρό, ενώ πολύ σημαντικός είναι επίσης ο υπολογισμός των διαστάσεων και των αποστάσεων του μαστού. Μετρώντας τις αποστάσεις, ο χειρουργός μπορεί να διαλέξει το σωστό εμφύτευμα στήθους, εάν ακολουθήσει ογκοπλαστική.

Η επιλογή της τεχνικής του χειρουργείου που ακολουθείται
Στην τεταρτεκτομή αφαιρείται μόνο ένα μέρος του μαστού. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επιλογή της κατάλληλης τεταρτεκτομής. Συνήθως, όταν στο στήθος εντοπίζονται μικροαποτιτανώσεις μ’ ένα ιστολογικό αποτέλεσμα καρκίνου in situ, τις περισσότερες φορές ο καρκίνος είναι εξαπλωμένος σε όλα τα ημισφαίρια του στήθους (πολυκεντρικός) και γι’ αυτό η σωστή επιλογή είναι η μαστεκτομή.

Μετά το χειρουργείο
Μετά το χειρουργείο, η ασθενής έχει ανάγκη από στενή ιατρική παρακολούθηση, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Η ομάδα των γιατρών που παρακολουθούν την ασθενή, «Brest Unit», θα πρέπει να αποφασίσει για τη θεραπεία ή τις θεραπείες που θ’ ακολουθήσει η ασθενής, όπως ορμονοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμός ορισμένων ή όλων αυτών.
Η ασθενής με τη σωστή θεραπεία μπορεί να έχει εξαιρετικά καλό προσδόκιμο επιβίωσης και ίδια διάρκεια ζωής με μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ καρκίνο του στήθους.

Λίγα λόγια την κ. Ιωάννα Γαλανού και την εθελοντική της δράση για την υγεία των γυναικών
Στην Ιταλία, όπου εργάζεται ως ιατρός χειρουργός ογκοπλαστικής, η κυρία Ιωάννα Γαλανού συμμετέχει εθελοντικά στη φιλανθρωπική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Incontradonna onlus. Η γιατρός επικεφαλής της οργάνωσης είναι η Adriana Bonifacino.

«Είμαι συνεργάτης γιατρός με την κυρία Bonifacino (επιμελήτρια στο νοσοκομείο Sant’Andrea). Από τα σημαντικότερα έργα της εταιρίας είναι η διοργάνωση της Frecciarosa*. Κάθε χρόνο συμμετέχω εθελοντικά στη διοργάνωση αυτή με επισκέψεις στο τρένο Frecciarosa για δωρεάν εξετάσεις για την υγεία των μαστών. Συγκεκριμένα, εξετάζω τις ασθενείς στο τρένο που πάει Ρώμη-Μιλάνο, ενημερώνω για τα εμβόλια όσον αφορά τον ιό HPV (Ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), ενώ στα πλαίσια των δράσεων της οργάνωσής μας περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού, μουσικοθεραπεία για γυναίκες με καρκίνο, εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή για την πρόληψη της νόσου, κ.ά..

*H Frecciarosa είναι μία ετήσια καμπάνια που συνδιοργανώνουν η φιλανθρωπική, Μη Κεδροσκοπική Οργάνωση Incontradonna onlus και η Trenitalia (ο ιταλικός οργανισμός σιδηροδρόμων), με σκοπό την υγεία των γυναικών και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας. Στα πλαίσια της Frecciarosa, σε δύο από τα τρένα της, δίνονται από εθελοντές γιατρούς δωρεάν ιατρικές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες επιβαίνουσες, διανέμεται έντυπο υλικό με συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για την υγεία των γυναικών, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της Frecciarosa 2015, έγιναν 3.000 εξετάσεις μαστού, δόθηκαν 1.500 δωρεάν συμβουλές, διανεμήθηκαν 400.000 ενημερωτικά φυλλάδια για την διατήρηση της υγείας και συμπληρώθηκαν 15.000 ερωτηματολόγια για τον εμβολιασμό ενάντια στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), τα οποία προωθήθηκαν στον υπουργείο υγείας της Ιταλίας.

 

Call Now Button