Η Μαστογραφία σώζει ζωές… μία από αυτές μπορεί να είναι η δική σας!

Ξεκινήστε στα 40! Το 40 φαίνεται να είναι ο αριθμός –κλειδί για την πρώιμη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και για την ένταξη του προληπτικού ελέγχου ετησίως στη ζωή κάθε γυναίκας. 40% είναι και το τεράστιο ποσοστό της μείωσης της θνησιμότητας από καρκίνο μαστού από το 1990 έως σήμερα, με την πολύτιμη συνδρομή της μαστογραφίας.


Τα νούμερα εντυπωσιάζουν και αποτυπώνουν την τεράστια βελτίωση που έχει σημειωθεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, εξαιτίας κυρίως της πρώιμης διάγνωσης:

Ο κίνδυνος να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνο μαστού σε βάθος δεκαετίας στην ηλικία των 40 ετών είναι 1 στους 69.

1 στους 6 καρκίνους μαστού σημειώνονται σε γυναίκες από 40 έως 49 ετών.

3 από τις 4 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου και δεν εντάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η μετάθεση της μαστογραφίας ανά δύο χρόνια μετά την ηλικίας των 50 ετών μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού εξαιτίας της μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης ένα 30% των καρκίνων.

Για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία:

  • Οι 100 ανακαλούνται για περαιτέρω έλεγχο και διενέργεια υπερηχογραφήματος
  • Στις 20 συνιστάται να διενεργήσουν βιοψία με λεπτή βελόνα
  • Οι 5 διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας (American College of Radiology –ACR) και η Εταιρία Απεικόνισης Μαστού (Society of Breast Imaging–SBI) εμμένει στην άποψή της για έλεγχο των μαστών από την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο, πιστεύοντας και αποδεικνύοντας ότι με την τήρηση αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών, σώζονται ζωές, διότι εάν εντοπιστεί καρκίνος είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται σε πρώιμο, αντιμετωπίσιμο στάδιο.
Πηγή: The American College of Radiology (US) – mammographysaveslives.org

Call Now Button