Η Μαστογραφία έχει σώσει 600 χιλιάδες ζωές μόνο στις ΗΠΑ, από το 1989 έως το 2018

Σύμφωνα με νέα μελέτη που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, η διαδεδομένη χρήση της Μαστογραφίας και η σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού, έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές Αμερικανίδων γυναικών από το 1989 έως σήμερα.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, εξέτασαν αρχεία από θανάτους που προκλήθηκαν από καρκίνο μαστού μαζί με ιατρικά αρχεία γυναικών ηλικίας από 40 έως 84 ετών, από το 1989 έως το 2015. Από την ανάλυση των στοιχείων εκτιμάται ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα προλήφθηκαν από 305.000 έως 493.000 θάνατοι από καρκίνο μαστού, αριθμός που ποικίλει ανάλογα με την προσέγγιση της ερμηνείας των αρχείων. Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές προεκτείνανε τα αποτελέσματα που είχαν γιατο 2018 και υπολόγισαν πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων που έχουν προβλεφθεί από το 1989 έως το 2018, κυμαίνεται από τους 384.000 έως τους 614.500.

Τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας διαβεβαιώνουν τις γυναίκες για την αξία της μαστογραφίας, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, R. Edward Hendrick, από την Ιατρική Σχολή του Κολοράντο, στο Ντένβερ των ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες για τη μαστογραφία εστίαζαν το ενδιαφέρον τους σε κάποιους από τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τον απεικονιστικό έλεγχο με μαστογραφία, όπως οι ανακλήσεις για βιοψίες και για συμπληρωματικούς απεικονιστικούς ελέγχους. Ωστόσο, οι αναφορές των ερευνών αυτών, πολύ συχνά παραμελούσαν «τον πιο σημαντικό παράγοντα της απεικόνισης μαστού – το γεγονός ότι εντοπίζει και τελικά προλαμβάνει τον καρκίνο μαστού σε πρώιμο, θεραπεύσιμο στάδιο», τονίζει ο Hendrick.

Η απεικόνιση με μαστογραφία έγινε ευρέως γνωστή στα μέσα του 1980. Η νέα αυτή μελέτη εκτιμά πως ο τακτικός, συχνός απεικονιστικός έλεγχος σε συνδυασμό με τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών, έχει μειώσει τον αναμενόμενο δείκτη θανάτου από καρκίνο μαστού το 2018, από 45% έως 58%.

«Η έρευνά μας παρέχει αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του πρώιμου εντοπισμού της νόσου και των σύγχρονων θεραπειών για τον καρκίνο μαστού στην αποτροπή των θανάτων από τη νόσο», τονίζει η Dr. Alice Police, χειρουργός μαστού στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Northwell Health in Sleepy Hollow, N.Y. και συνεχίζει πως “ο απεικονιστικός έλεγχος με μαστογραφία αποτελεί τον πιο ουσιαστικό παράγοντα μείωσης της θνησιμότητας από τη νόσο”. Τίποτε άλλο στον εντοπισμό ή στη θεραπεία της νόσου δεν έχει αποδεδειγμένα συνεισφέρει τόσο πολύ όσο η μαστογραφία».

Ωστόσο, ο Hendrick σημειώνει ότι μόνο οι μισές γυναίκες στην Αμερική, ηλικίας από 40 ετών και άνω, υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους με μαστογραφία. Ακριβώς για αυτό, τα πορίσματα της νέας αυτής έρευνας αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και να βοηθήσουν τις γυναίκες να αναγνωρίσουν την αξία της πρώιμης διάγνωσης και να τις ενθαρρύνουν να ξεκινάνε τους ελέγχους στα 40 τους χρόνια και να τους επαναλαμβάνουν ετησίως.

Η Dr. Kristin Byrne, επικεφαλής του τμήματος απεικόνισης στο νοσοκομείο Lenox Hill, Νέα Υόρκη, δήλωσε πως τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας δίνουν αδιάσειστα στοιχεία πως η πρώιμη διάγνωση και οι βελτιωμένες θεραπείες πραγματικά σώζουν ζωές και τονίζει πως οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες ιατρικών φορέων για τον καρκίνο που ορίζουν πως οι απεικονιστικοί έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινάνε στα 40 χρόνια και να επαναλαμβάνονται ετησίως. Η Byrne στις δηλώσεις της πρόσθεσε πως μόνο το 2018 εντοπίστηκαν 335.000 νέα περιστατικά γυναικών με καρκίνο μαστού και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι οκτώ στις δέκα γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό».
Πηγή: Aunt Minnie

Call Now Button