Η μαστογραφία έχει οδηγήσει σε λιγότερους καρκίνους του μαστού προχωρημένου σταδίου

Το αδιαμφισβήτητο πλήγμα που έχει επιφέρει η μαστογραφία στον καρκίνο του μαστού τις τελευταίες δεκαετίες, επιβεβαιώνεται κι από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Cancer.

Οι ερευνητές του αντικαρκινικού κέντρου του πανεπιστημίου εξέτασαν διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, σε αρχικό και προχωρημένο στάδιο που έγιναν μεταξύ του 1977 και 1979, προτού δηλαδή η μαστογραφία γίνει γνωστή, και τις συνέκριναν με διαγνώσεις που έγιναν από το 2007 έως το 2009.

Μεταξύ των παραγόντων που ελήφθησαν υπόψη στην ανάλυση, ήταν και η αυξητική τάση περιστατικών καρκίνου του μαστού που παρατηρείται από τη δεκαετία του ’40  και αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση της τάξης του 1,3%.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έδωσαν ακόμη μια ηχηρή απάντηση σε όσους έχουν αμφισβητήσει κατά καιρούς την αξία της μαστογραφίας ως μεθόδου πρώιμης διάγνωσης. Μέσα σε 30 χρόνια, από το 1979 έως το 2009,  τα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο μειώθηκαν  κατά 37% ενώ εκείνα που εντοπίστηκαν έγκαιρα χάρη στη μαστογραφία και βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο αυξήθηκαν κατά 48%!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει άλλωστε και το γεγονός ότι με τη χρήση της μαστογραφίας μειώθηκαν κατά 7% οι περιπτώσεις διεισδυτικού καρκίνου.

Για να αποδειχθεί  η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί ποσοστιαίοι δείκτες, που στο σύνολό τους έδειξαν έναν σημαντικό περιορισμό στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ακτινολογίας Μαρκ Έλβι τονίζει ότι παρά την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η μείωση των διαγνώσεων προχωρημένου σταδίου αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο όφελος που προκύπτει από τη χρήση της μαστογραφίας αλλά και την επίγνωση της σπουδαιότητας της πρώιμης διάγνωσης από τους επιστήμονες. Αυτή η μείωση, συμπληρώνει, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες διαθέσιμες θεραπείες, έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του αριθμού των θανάτων από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 20 χρόνια.

www.sciencedaily.com

Call Now Button