Η μίξη των χημικών επιδρά σε καρκινικά κύτταρα περισσότερο από το κάθε χημικό μεμονωμένα

Μεγάλη πολυεθνική εταιρία προσφάτως αποζημίωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια γυναίκα με καρκίνο ωοθηκών, η οποία έκανε πολυετή χρήση ενός συγκεκριμένου προϊόντος της εταιρίας, το οποίο περιείχε τον καρκινογόνο αμίαντο. Η εταιρία γνώριζε ότι το προϊόν της μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο και ούτε απέσυρε την ουσία από το προϊόν της, ούτε προειδοποιούσε για την ύπαρξη του συστατικού. Σήμερα, εκκρεμούν χιλιάδες δίκες από γυναίκες με καρκίνο μαστού ενάντια στη συγκεκριμένη εταιρία.


Το ίδιο συμβαίνει και με τις ουσίες EDCs (Ενδοκρινικοί Διαταράκτες), οι οποίες συμπεριφέρονται σαν οιστρογόνα και αποδεδειγμένα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο οργανισμό breast cancer UKαναφέρει ότι η πολλαπλή έκθεση των γυναικών σε EDCsτην ίδια χρονική στιγμή, αυξάνει ακόμη περισσότερο την επικινδυνότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού συγκριτικά με την επίδραση που έχει η μεμονωμένη έκθεση σε αυτά. Τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος «Τοξικολογικές Επιστήμες» αναφέρονται σε ασφαλή όρια έκθεσης σε EDCs μέσα από προϊόντα καθημερινής χρήσης, όρια τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και αναφορικά με τον τρόπο χρήσης. Η μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι τα χημικά τα οποία εμφανίζονται να μιμούνται ήπια τη δράση των οιστρογόνων όταν εξετάζονται μεμονωμένα, μετατρέπονται σε ισχυρούς ενδοκρινικούς διαταράκτες όταν συνυπάρχουν με άλλες παρόμοιες ουσίες. Η έκθεση των γυναικών σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας έχει επιβεβαιωθεί ως μέγιστος κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Αυτό αποτελεί μία ξεκάθαρη «απειλή» για τις γυναίκες οι οποίες εκτίθενται καθημερινά σε πολλαπλούς EDCs, τόσο σε προϊόντα ομορφιάς που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα όσο και σε οικιακά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την καθαριότητα του σπιτιού.
Είναι πλέον επιβεβλημένο να εξετάζονται τα προϊόντα ως προς το σύνολο των χημικών που περιέχουν και όχι μόνο για την ύπαρξη μεμονωμένων χημικών ουσιών, αφού αποδεικνύεται ότι η πολλαπλή έκθεση σε αυτά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή των γυναικών. Οι γυναίκες ωστόσο θα πρέπει να προφυλάσσονται αναγνωρίζοντας τα χημικά αυτά (ανάγνωση ετικετών) και μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των προϊόντων που χρησιμοποιούν καθημερινά.
Οδηγός «ασφαλής» επιλογής καλλυντικών: Ditch the Junk

Call Now Button