Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου μαστού

Η ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει και γιαούρτι χωρίς γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα είναι σημαντική για την υγεία μας και βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως και καρκίνου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα, έπειτα από συγκριτική μελέτη ερευνών, με τη συμμετοχή 1.5 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Για κάθε χρόνο που μία γυναίκα θηλάζει, ο πιθανός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού μειώνεται κατά μέσον όρο 4,3%. Ο μαστός, όπως και το έντερο, έχει τη δική του βακτηριακή μικροχλωρίδα, ενώ ο θηλασμός αλλάζει την ποικιλία των βακτηριδίων από τα οποία συνίσταται. Αυτή η μόνιμη μικροχλωρίδα βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηριδίων και στη διατήρηση του καλυπτήριου επιθηλίου των μαστικών πόρων.

Η ευεργετική επίδραση του θηλασμού στις αλλαγές της μικροχλωρίδας μπορεί να αποτελεί τη βασική προστατευτική του δράση ενάντια στον καρκίνο μαστού, ενώ εκτός από τον θηλασμό ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετατροπής της μικροχλωρίδας ώστε να είναι προστατευτική ενάντια στην ανάπτυξη της νόσου. Ανάμεσα στους τρόπους αυτούς, ενδέχεται να είναι και ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με γιαούρτι.

 

Η έρευνα
Όταν η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα διαφορετικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έμεινα έκπληκτοι μπροστά στο εύρημα ότι η κατανάλωση γιατρού συνδέονταν με τη μείωση του καρκίνου μαστού. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φυσικής γιαούρτης, μπορεί να παράγει μικροβιώματα -το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενεί το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων και των εκατομμυρίων βακτηριδίων -τα οποία λειτουργούν σαν ασπίδα ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνου μαστού.

 

Προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στον καρκίνο
Οι γαλακτοφόροι αδένες περιβάλλονται από προστατευτικά στρώματα κυττάρων, τα οποία διαχωρίζονται και αναπαράγονται για να διορθώσουν κάθε βλάβη που προκαλείται από τραυματισμό ή φλεγμονή, ενώ την ίδια στιγμή τα κύτταρα γερνάνε, πεθαίνουν και αντικαθίστανται. Η μικροχλωρίδα του μαστού επηρεάζει τον ρυθμό με τον οποίο τα προστατευτικά αυτά κύτταρα διαχωρίζονται και πεθαίνουν και πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού. Γνωρίζουμε ήδη συγκεκριμένα βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και άρα αύξηση του διαχωρισμού των κυττάρων,. Όταν τα βακτήρια αυτά αναγκάζουν τον διαχωρισμό των κυττάρων σε μεγαλύτερη συχνότητα για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, τότε σημειώνεται αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Το φρέσκο γιαούρτι περιέχει ευεργετική λακτόζη – ζυμωμένα βακτήρια που βρίσκονται στο γάλα, παρόμοια με τη μικροχλωρίδα που εντοπίζεται στους μαστούς των μητέρων που έχουν θηλάσει. Η διατροφή μας με τροφές όπως γιαούρτι, τυρί, τρόφιμα που ευνοούν την επιβίωση και ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων, ενισχύουν τον προστατευτικό τους ρόλο μέσα στον οργανισμό μας. Η έκθεση μας σε αυτά τα ευεργετικά βακτήρια βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τα κατεστραμμένα κύτταρα που μπορεί και να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Πολλές από τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επίσης επαφίενται στην ύπαρξη της μικροχλωρίδας συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων.
Τα οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύουν ενάντια και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου ή του καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του προστάτη.

 

Πηγή: The Conversation

Call Now Button