Η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου στο μαστό

Περισσότερες από 1.200 γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο στο μαστό αποδεικνύουν ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει καμία επίπτωση στην επανεμφάνιση του καρκίνου.

Περισσότερες από 1.200 γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο στο μαστό αποδεικνύουν ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει καμία επίπτωση στην επανεμφάνιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Jules Bordet στις Βρυξέλλες με επικεφαλής τον Dr. Matteo Lambertini, «δε θα πρέπει να αποθαρρύνεται η εγκυμοσύνη στις γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο στο μαστό, ακόμη και αν είχαν νοσήσει με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο στον μαστό». Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε για 10 χρόνια την εξέλιξη της υγείας σε περισσότερες από 1.200 γυναίκες που είχαν επιβιώσει από τη νόσο και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν τεκνοποιήσει δεν εμφάνισαν κανέναν κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου και αύξηση της θνησιμότητας συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν τεκνοποιήσει. Τα ευρήματά τους μάλιστα συμπεριελάμβαναν γυναίκες που είχαν νοσήσει με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, πιο συγκεκριμένα με όγκους θετικούς στους υποδοχείς οιστρογόνων – ER θετικοί όγκοι. Οι συγκεκριμένοι όγκοι πιστεύεται ότι τροφοδοτούνται από τα οιστρογόνα, τα οποία αυξάνονται κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να πυροδοτήσει τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν παραμείνει στον οργανισμό και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Οι ερευνητές επεσήμαναν πως οι γυναίκες με καρκίνο ER-θετικό οι οποίες προσπαθούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να διακόψουν κάθε επικουρική (μετεγχειρητική) ορμονοθεραπεία, η οποία όμως αποτελεί μέρος της θεραπείας τους για την αποφυγή της επανεμφάνισης του καρκίνου και η οποία συνήθως προτείνεται για τουλάχιστον 5 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 10 μετά την απομάκρυνση του όγκου. Ο Dr. Bruce Johnson, εκλεγμένος πρόεδρος του ASCO (American Society of Clinical Oncology) και επικεφαλής κλινικός ερευνητής στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana-Farber στη Βοστώνη, τόνισε πως «ο καρκίνος στο μαστό δεν είναι συνηθισμένος σε γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, αλλά όμως είναι υπαρκτός. Ακριβώς για αυτό η έρευνα αποδεικνύεται σημαντική σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν».
Πηγή: Health.com

Call Now Button