Η γιόγκα ευεργετεί τις γυναίκες με καρκίνο μαστού

H άσκηση yoga επηρεάζει θετικά την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τα εγκεφαλικά κύματα και την αντοχή του δέρματος, με αποτέλεσμα καλύτερη φυσική κατάσταση, λιγότερο στρες και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Φαίνεται πως η ευεργετική επίδραση της yoga βοηθά και γυναίκες με καρκίνο μαστού, αφού μειώνει το στρες και την κούραση, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών η άσκηση yoga επηρεάζει θετικά την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τα εγκεφαλικά κύματα και την αντοχή του δέρματος, με αποτέλεσμα καλύτερη φυσική κατάσταση, λιγότερο στρες και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Φαίνεται πως η ευεργετική επίδραση της yoga βοηθά και γυναίκες με καρκίνο μαστού, αφού μειώνει το στρες και την κούραση, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ερευνητές από το Κέντρο Κατά του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας, χώρισαν τυχαία 163 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονταν σε θεραπεία με ακτινοβολίες, σε 3 ομάδες. Η μία ομάδα μπήκε σε πρόγραμμα κάνοντας μία ώρα γιόγκα, 3 φορές την εβδομάδα και για έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολίες. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η δεύτερη ομάδα μπήκε σε πρόγραμμα με απλές ασκήσεις τεντώματος και η τρίτη δεν ακολούθησε καμία οδηγία.

Μετά την ολοκλήρωση των 6 εβδομάδων, η ομάδα της γιόγκα ανέφερε ότι είχε μεγαλύτερη ευχέρεια σε καθημερινές δραστηριότητες, καλύτερη γενική υγεία και λιγότερη κούραση. Λιγότερο κουρασμένες δήλωσαν και οι γυναίκες στη δεύτερη ομάδα.

Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν κάνει γιόγκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή που εκκρίνεται ως «απάντηση» στο στρες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο μαστού να ελέγξουν καλύτερα τα επίπεδα του στρες μέσα στην ημέρα και άρα να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, κάτι που μπορεί να αποβεί βοηθητικό γι’ αυτές, αφού τα υψηλά επίπεδά της κορτιζόλης ενδεχομένως να συνδέονται με χαμηλότερη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Τα οφέλη της γιόγκα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού φάνηκαν και σε δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Προέκυψαν μάλιστα και στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η γιόγκα, όταν συνδυάζεται με τη συμβατική θεραπεία, μπορεί να βοηθά στην ανακούφιση άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως άσθμα, διαβήτης, εξάρτηση από τα φάρμακα, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια και ημικρανίες.

(www.telegraph.co.uk)

 

Call Now Button