Η ακατάλληλη διατροφή στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής αποδεικνύεται παράγοντας κινδύνου για προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού

Οι γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους καταναλώνουν τροφές που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο συγκριτικά με εκείνες που η διατροφή τους δε συνδέεται με τη δημιουργία χρόνιων φλεγμονών.

Οι γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους καταναλώνουν τροφές που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο συγκριτικά με εκείνες που η διατροφή τους δε συνδέεται με τη δημιουργία χρόνιων φλεγμονών.


Σύμφωνα με την επικεφαλής συντάκτη των πορισμάτων της έρευνας Karin B. Michels, καθηγήτρια στην Έδρα του Τμήματος Επιδημιολογίας στο UCLA, Fielding School of Public Health, «Μία δίαιτα φτωχή σε λαχανικά και πλούσια σε γλυκαντικά και ανθρακούχα αναψυκτικά, με ζάχαρη και υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένες τροφές και μαργαρίνη συνδέονται με τη δημιουργία φλεγμονών. Επειδή ο καρκίνος στο μαστό χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί, θέλαμε να εξετάσουμε εάν μία τέτοια διατροφή στην πρώιμη φάση της ζωής μίας γυναίκας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο μαστό». Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρησηCancer Epidemiology και Biomarkers & Prevention, συλλέχθηκαν ιατρικά δεδομένα από 45.204 γυναίκες που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα Nurses’ Health Study II και το 1998, σε ηλικία από 33 έως 52 ετών, είχαν συμπληρώσει ένα πλήρες ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους στα γυμνασιακά τους χρόνια. Η διατροφή κάθε γυναίκας έπαιρνε και τον αντίστοιχο βαθμό «φλεγμονής», με τη χρήση μιας μεθόδου που συνδέει τη διατροφή με φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα.

Στη διάρκεια των 22 ετών που ακολούθησαν, 870 από τις γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο είχαν διαγνωστεί με προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού και 490 με μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο στο μαστό. Όταν στη συνέχεια διαχώρισαν τις γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο σε πέντε ομάδες σύμφωνα με το δείκτη της φλεγμονής τους κατά την εφηβεία, αυτές που είχαν τον υψηλότερο δείκτη φλεγμονής εμφάνιζαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο για προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού συγκριτικά με γυναίκες σε ομάδες με μικρότερο δείκτη φλεγμονής. Όταν έγινε η ίδια ανάλυση κατά τη διάρκεια όμως της ενήλικης ζωής, οι γυναίκες με τον υψηλότερο δείκτη φλεγμονής εμφάνιζαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο προ-εμμηνοπαυσιακού καρκίνου στο μαστό, συγκριτικά με γυναίκες της ίδιας ηλικίας και χωρίς υψηλά επίπεδα φλεγμονής. Τα επίπεδα της φλεγμονής δεν συνδέονταν με όλα τα περιστατικά καρκίνου στο μαστού ή με μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού.
Πηγή: eurekalert.org

Call Now Button