Εμμηνόπαυση: 8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη νυχτερινή εφίδρωση

Η εμμηνόπαυση, είτε έρχεται φυσιολογικά στη ζωή μιας γυναίκας, είτε απότομα, ως αποτέλεσμα θεραπευτικής αγωγής του καρκίνου μαστού, συνοδεύεται από ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα της γυναίκας και αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής της. Ένα από αυτά τα συμπτώματα που δυσχεραίνουν τον ύπνο και εξαντλούν τη γυναίκα είναι η νυχτερινή εφίδρωση.

Η εμμηνόπαυση, είτε έρχεται φυσιολογικά στη ζωή μιας γυναίκας, είτε απότομα, ως αποτέλεσμα θεραπευτικής αγωγής του καρκίνου μαστού, συνοδεύεται από ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα της γυναίκας και αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής της. Ένα από αυτά τα συμπτώματα που δυσχεραίνουν τον ύπνο και εξαντλούν τη γυναίκα είναι η νυχτερινή εφίδρωση. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της προτείνεται:

Επιλέξτε ελαφρά, δροσερά υφάσματα
Φορέστε ελαφρά, χαλαρά, απορροφητικά ρούχα, με προτίμηση στα βαμβακερά. Προτιμήστε ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα και όχι βαριά, συνθετικά παπλώματα.

Μείνετε ενυδατωμένη
Πιείτε ένα δροσερό ποτήρι νερό πριν ξαπλώσετε και κρατήστε ένα ποτήρι νερό με πάγο δίπλα στο κρεβάτι σας για τη διάρκεια της νύχτας.

Αποφύγετε ροφήματα και τροφές που πυροδοτούν τις εξάψεις
Μείνετε μακριά από ζεστό τσάι ή καφέ, πικάντικες τροφές, καπνό, αλκοόλ ή άλλες τροφές ή δραστηριότητες που επιβεβαιωμένα πυροδοτούν εξάψεις.

Αερίστε την κρεβατοκάμαρα
Αφήστε ανοιχτό κάποιο παράθυρο μέσα στο υπνοδωμάτιο ή σε παρακείμενο χώρο, ώστε να αερίζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κρατήστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σε σχετικά χαμηλή αλλά ανεκτή θερμοκρασία.

Αποφύγετε την άσκηση πριν τον ύπνο
Εάν συνηθίζετε να γυμνάζεστε αργά τη νύχτα, καλύτερα να μεταφέρετε την ώρα εκγύμνασης νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα ώστε η θερμοκρασία του σώματος και οι ρυθμοί της καρδιάς να μην είναι αυξημένοι πριν τον ύπνο.

Μην πιείτε κρασί
Το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό, προκαλεί δηλαδή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει την ποσότητα του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και προκαλεί αίσθηση θερμότητας.

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει
Το άγχος και το στρες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και ως αποτέλεσμα και τη θερμοκρασία του σώματος. Η μείωση του στρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει δραστικά στη μείωση των εξάψεων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τοποθετήστε παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι
Ανακουφιστείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθετώντας παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι. Κάθε φορά που νιώθετε ζέστη, γυρίστε το μαξιλάρι σας ανάποδα και απολαύστε τη δροσερή του επιφάνεια.

 

Call Now Button