Ελπιδοφόρο και εντυπωσιακό το ξεκίνημα των δράσεων της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ)

Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα που έχει ως επιστημονικό αντικείμενο τις παθήσεις του μαστού, χαιρέτησε την πρώτη επίσημη συνάντηση της ΕΕΑΜ, δηλώνοντας με την παρουσία της την αναγκαιότητα σύστασης του νέου αυτού μη κερδοσκοπικού φορέα

Η βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης και εξέλιξης των Ακτινολόγων που ασχολούνται με την απεικόνιση του μαστού στη χώρα μας αποτελεί τον άξονα όλων των δράσεων της επιστημονικής, μη κερδοσκοπικής Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού, ως το θεμέλιο λίθο για την καλύτερη πρόγνωση αλλά και για την πλήρη ίαση των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο μαστού.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού χαιρετήθηκε θερμά από την ιατρική κοινότητα με την παρουσία όλων των ιατρών –προέδρων φορέων που έχουν ως γνωστικό αντικείμενο το μαστό, καθηγητών ακτινολογίας, παθολόγων –ογκολόγων, χειρουργών μαστού αλλά και πλήθος κόσμου, που θέλησε να τιμήσει τις προσπάθειες των μελών της ΕΕΑΜ, δίνοντας ένα μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στο έργο της.

Στο χαιρετισμό της, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Μαρία Τσοπανάκη μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Ελληνική Εταιρία Απεικόνισης Μαστού αποτελείται από αφοσιωμένους ανθρώπους, επιστήμονες –διασώστες, που προσπαθούν να προλάβουν τον καρκίνο».

Τους σκοπούς, τους τρόπους δράσης και τις συνεργασίες της ΕΕΑΜ παρουσίασε η Πρόεδρος της Εταιρίας, Ιατρός ακτινολόγος, ειδικευμένη στη διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων του μαστού, Δρ. Αθηνά Βούρτση αναφέροντας ενδεικτικά «Με το βλέμμα στραμμένο στη βελτίωση της ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού όλοι εμείς οι Ειδικοί Ακτινοδιαγνώστες, με κοινό όραμα και σκοπό, πήραμε την πρωτοβουλία της ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού. Προκειμένου να συμβάλλουμε ουσιαστικότερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη κατάρτιση των Ακτινολόγων και η συνεχής βελτίωση όλων των επαγγελματιών του ευρύτερου χώρου της υγείας που ασχολούνται με το μαστό και τις παθήσεις του».

Στην εναρκτήρια ομιλία της η κ. Βούρτση, αναφέρθηκε στις συνεργασίες της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού, με την Ελληνική Εταιρία Παθήσεων του Μαστού, την αντίστοιχη Ακτινολογική εταιρεία μαστού της Ισπανίας, όπως και με τις διεθνείς εταιρείες IBUS και SIS.

Τιμητικές βραβεύσεις

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Εταιρίας τιμήθηκαν ξεχωριστές προσωπικότητες του χώρου που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιατρική κοινότητα με την ξεχωριστή τους προσφορά στο έργο της διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Τα «επίτιμα» μέλη της ΕΕΑΜ εκπροσωπούν όλες τις ειδικότητες που άπτονται της πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων του μαστού.

Ιωάννης Γκαράς, Χειρουργός: Με βάση το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και στάσεις σε σημαντικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία της αλλοδαπής, ο Ιωάννης Γκαράς είναι πρωτοπόρος της πρόληψης του καρκίνου του μαστού με αξιόλογη επιστημονικά και έντονη κοινωνικά δράση. Για την προσφορά του στην Ελληνίδα Γυναίκα τιμήθηκε το 1999 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Φοίνικα. Κατά την ομιλία απονομής τιμητικής βράβευσης στο χειρουργό Ιωάννη Γκαρά, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, ειδικός ακτινοδιαγνώστης και ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑΜ, δήλωσε πως ο Ιωάννης Γκαράς αποτελεί ένα ιδιαίτερα φωτεινό παράδειγμα στο χώρο της χειρουργικής ογκολογίας.

Νίκη Αγνάντη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής: Με ιδιαίτερη χαρά η Δρ. Αθηνά Βούρτση παρέδωσε στη Νίκη Αγνάντη, τον άνθρωπο και επιστήμονα που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για το έργο του και τη σημαντική του προσφορά, το τιμητικό βραβείο της ΕΕΑΜ, όχι μόνο για την επιστημοσύνη της και την ακαδημαϊκή της δράση αλλά και για την κοινωνική της προσφορά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού. Η κ. Αγνάντη με εμφανή συγκίνηση δήλωσε πως «είναι ξεχωριστή τιμή για εμένα η βράβευση αυτή. Είναι σημαντικό όσο μεγαλώνει κανείς να βλέπει ότι αναγνωρίζεται το έργο του. Σας ευχαριστώ που μοιράζεστε μαζί μου αυτή την ξεχωριστή στιγμή».

Διονύσιος Ραζής, Παθολόγος –Ογκολόγος: Τον πατέρα της ογκολογίας στην Ελλάδα, Διονύση Ραζή βράβευσε ο ακτινολόγος Δρ. Αρκάδιος Ρουσάκης, ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑΜ, κάνοντας αναφορά στα 62 χρόνια αφοσίωσης του κ. Ραζή στην άσκηση της ιατρικής, 59 εκ των οποίων στην ογκολογία, στη διάρκεια των οποίων διατήρησε αξιοθαύμαστη ζωντάνια και ενεργητικότητα. Ο κ. Ραζής, που έχει τιμηθεί δεκάδες φορές για το έργο του, ευχαρίστησε θερμά για την ξεχωριστή αυτή τιμητική διάκριση.

Enzo Durante, καθηγητής χειρουργικής: Σ’ ένα ξεχωριστό άνθρωπο και επιστήμονα, στον καθηγητή χειρουργικής Enzo Durante, πρωτοπόρο στην εφαρμογή της προ-εγχειρητικής διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, παρέδωσε τιμητικό βραβείο η Δρ. Αθηνά Βούρτση τονίζοντας πως ο καρκίνος του μαστού, όπως και κάθε πάθηση, απαιτεί συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπισή του, ενώ είναι απολύτως απαραίτητη η στενή συνεργασία συναδέλφων πολλών ειδικοτήτων, που έχουν ως γνωστικό αντικείμενο το μαστό. Ο Dr. Durante στην ευχαριστήρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «σε όλη μου τη ζωή στοχεύω στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών» και παρότρυνε με ξεχωριστό «μεσογειακό» ταπεραμέντο του τους ιατρούς να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στις γυναίκες, «το άλλο μισό του ουρανού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γεώργιος Παμπούρας, ακτινολόγος: Τον «δάσκαλο όλων» προσφώνησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαδρομή και το έργο του αλλά και στη σημασία το ρόλου του ακτινολόγου στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Ο κ. Πάμπουρας κατά την παραλαβή του βραβείου του δήλωσε «θεωρώ πως η ίδρυση της εταιρίας αυτής ήταν απαραίτητη δεδομένου ότι έλειπε από τη χώρα μας μία τέτοια οργανωμένη προσπάθεια».

Δημήτρης Σπίγγος, Καθηγητής Ακτινολογίας:  «Για εμάς τους ακτινοδιαγνώστες είναι ένα πολύ γνωστό και ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο, που με ενθουσιασμό δέχτηκε να βοηθήσει τη νεοσύστατη εταιρία μας», δήλωσε για τον καθηγητή Σπίγγο ο Δρ. Αρκάδιος Ρουσάκης. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται, ο Δρ. Σπίγγος ευχαρίστησε την ΕΕΑΜ για τη μεγάλη τιμή που έγινε στο πρόσωπό του να εκλεγεί επίτιμο μέλος και πρόσθεσε, «Θα βοηθήσω όσο μπορώ στο μέλλον στους σκοπούς σας στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού».

Παναγιώτης Κυπαρισσιάδης, ακτινοθεραπευτής: Η Αλεξάνδρα Αθανασίου, ειδικός ακτινοδιαγνώστης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΑΜ, βράβευσε εκ μέρους της εταιρίας τον κ. Κυπαρισσιάδη για τη σημαντική του προσφορά στον άνθρωπο μέσα από την ακτινοθεραπεία και τη συμβολή του στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης που αφορά στο αντικείμενο της ακτινοβιολογίας. Βραβείο που παρέλαβε με συγκίνηση και σεμνότητα, ευχαριστώντας όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Alexander Mundinger, καθηγητής ακτινολογίας: Τον καθηγητή ακτινολογίας και διευθυντή του κέντρου μαστού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Osnabruck βράβευσε ο ειδικός ακτινολόγος Κωνσταντίνος Καντζάβελος, ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑΜ, τονίζοντας πως ο καθηγητής Mundinger «διαθέτει μεσογειακά χαρακτηριστικά συνδυασμένα με τη μεθοδικότητα και την εργατικότητα του Γερμανού. Ο άριστος συνδυασμός για να πάμε μπροστά». Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο καθηγητής τόνισε «Εύχομαι η προσπάθειά σας αυτή να ανθίσει για να μπορέσουμε όλοι μαζί να επεκτείνουμε το ρόλο των μεθόδων απεικόνισης μαστού προς όφελος της ζωής των γυναικών».

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου «Άλμα Ζωής»: Την απονομή βραβείου στην κ. Γαβριηλίδου έκανε ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΑΜ, Δρ. Σπύρος Λαζάρου όπου τόνισε πως «Σκοπός μας είναι να ενώσουμε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την απεικόνιση μαστού, γιατί είμαστε λίγοι. Όταν είμαστε ενωμένοι νιώθουμε πιο δυνατοί και πιστεύουμε ότι θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι», ενώ για την κ. Γαβριηλίδου είπε, «είμαστε περήφανοι να την έχουμε δίπλα μας». Κατά την παραλαβή του βραβείου η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως «με τη βράβευσή μου βραβεύεται το έργο του πανελληνίου συλλόγου για τον καρκίνο μαστού Άλμα ζωής. Είμαι σίγουρη ότι η εταιρία θα προωθήσει θέματα που αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση».

Τα τιμητικά βραβεία φιλοτέχνησε η εικαστικός Καλλιόπη Οικονομάκου. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την με την ευγενική υποστήριξη των εταιριών: General Electric, Ρέα Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Bergmann Kord, FUZIFILM, Goldair, Carestream.

Call Now Button