Ελεύθερη Ευρώπη από EDC (Ορμονικούς Διαταράκτες)

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Breast Cancer UK, Kit Bowerin, ένωσε τις δυνάμεις του με την EDF-Free Alliance (συμμαχία που μάχεται για την κατάργηση των ορμονικών διαταρακτών στην Ευρώπη) για την ενημέρωση Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν τις χημικές αυτές ουσίες που αποδεδειγμένα μας κάνουν ευάλωτους στον καρκίνο μαστού. Ο Bowerin και τα άλλα μέλη της αποστολής συζήτησαν τους πιθανούς κινδύνους από τη διαδεδομένη έκθεση του κοινού σε αυτές τις χημικές ουσίες και εξήγησαν στους αξιωματούχους της Ευρώπης την αναγκαιότητα να οριοθετηθεί η χρήση των χημικών με νόμους. Περισσότερα από 30 μέλη του Κοινοβουλίου δήλωσαν ετοιμότητα στην υποστήριξη νομοθεσίας που θα «ελευθέρωνε» τους κατοίκους της Ευρώπης από τα EDC.

Στη συνέντευξη τύπου η συμμαχία EDF-Free Alliance υπογράμμισε τα βασικά σημεία των προτεραιοτήτων της για το 2020, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Να κλείσουν τα «παράθυρα» που επιτρέπουν τη χρήση των EDC σε παιχνίδια, συσκευασίες φαγητού και καλλυντικά.
  • Να καθιερώσουν μία ευρωπαϊκή λίστα με τα πιο προβληματικές και ύποπτες λίστες EDC.
  • Να διασφαλίζουν ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο που θα οικοδομήσει καθαρή κυκλική οικονομία και μη τοξικό περιβάλλον.

Η χρήση των EDC ελέγχεται κυρίως μέσα από το ευρωπαϊκό σύστημα EU REACH. Ωστόσο, το σύστημα αυτό αντιμετωπίζει τα χημικά ως μεμονωμένες ουσίες, αποτυγχάνοντας να λάβει υπόψη του το κοκτέιλ των χημικών στα οποία είναι εκτεθειμένος ο Ευρωπαίος πολίτης, σε καθημερινή βάση. Τα EDC χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, χωρίς σχετικές ρυθμίσεις, σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τροφές, σε καλλυντικά και σε παιχνίδια. Η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ursula Von Der Layen, έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η δέσμευση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τελικές συμπαγείς λύσεις, απαραίτητες για να κρατήσουν μακριά τα EDC από τις ζωές μας, από τους χώρους εργασίας μας και από τα προϊόντα που καταναλώνουμε.

 

Πηγή: Breast Cancer org UK

Call Now Button