Διπλή μαστεκτομή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη επιβίωση

Οι γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μεγάλης Αμερικανικής μελέτης.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την αφαίρεση και των δύο μαστών για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της νόσου. Ενδεικτικά, το ποσοστό των γυναικών από το 2% το 1998, αυξήθηκε στο 12,3% το 2011! Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων περίπου 200.000 ασθενών στην Καλιφόρνια, από το Ινστιτούτο Πρόληψης του Καρκίνου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες που έχουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ογκεκτομή και ακτινοβολίες.

«Μπορούμε πλέον να πούμε ότι η συνήθης ασθενής που υποβάλλεται σε αυτή τη διαδικασία», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ Άλισον Κούριαν, «δεν θα έχει καλύτερη επιβίωση από τη συνήθη ασθενή που υποβάλλεται σε αφαίρεση όγκου και ακτινοβολίες. Επιπλέον, η προφυλακτική μαστεκτομή μπορεί να απαιτεί, όχι μόνο ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ανάρρωσης αλλά και χειρουργική αποκατάσταση».
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διπλή μαστεκτομή εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για γυναίκες που εμφανίζουν γενετικές μεταλλάξεις και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση του καρκίνου του μαστού ή επανεμφάνισή του έπειτα από αφαίρεση όγκου.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει και η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, η οποία πέρσι αποφάσισε να προχωρήσει σε αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή, αφού μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA1. Οι γιατροί της μάλιστα είχαν τονίσει πως εάν δεν υποβαλλόταν σε μαστεκτομή θα είχε περισσότερες από 87% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο. Μετά την αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή οι πιθανότητες αυτές μειώθηκαν στο 5%.

http://www.independent.co.uk

Δρ. Βασίλης Βενιζέλος

Διευθυντής Μονάδας Μαστού –  Νοσοκομείο Metropolitan

Call Now Button