Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού: Βιοψία Μαστού χωρίς χειρουργείο

Οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης - ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα - μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε έγκαιρα πολύ μικρές βλάβες του μαστού. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης και απόλυτα επιτυχούς θεραπείας ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης – ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα – μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε έγκαιρα πολύ μικρές βλάβες του μαστού. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης και απόλυτα επιτυχούς θεραπείας ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Από το Διονύση Κουφουδάκη, MD PhD DTTA DIMC RCS(Ed). Χειρουργός Μαστού. Επιμελητής Κλινικής Μαστού στο ΙΑΣΩ General. Εκπαιδευθείς στη στερεοτακτική βιοψία μαστού στο Εθνικό Κέντρο Μαστού της Σιγκαπούρης.

Τι είναι η βιοψία μαστού; 

Βιοψία είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο και η ιστολογική ταυτοποίηση ενός μικρού τεμαχίου ιστού από το σημείο που εντοπίζεται η «ύποπτη» βλάβη. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, μας προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγουμε το χειρουργείο.

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού, είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ψηφιακή τεχνολογία. Έχει ένδειξη για κάθε μικρή βλάβη που φαίνεται στη μαστογραφία και απαιτεί ιστολογική ταυτοποίηση. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή (0,5 εκ) στο δέρμα.

 

Πως γίνεται η στερεοτακτική βιοψία;

  • Θα σας ζητήσουμε να ξαπλώσετε μπρούμυτα σε ένα ειδικό κρεβάτι.
  • Ο μαστός σας θα τοποθετηθεί σε μια ειδική υποδοχή και θα συμπιεστεί, ακριβώς όπως γίνετε στη μαστογραφία.
  • Με ακτινοσκόπηση θα εντοπιστεί το σημείο στο οποίο θέλουμε να γίνει η βιοψία (με ακρίβεια χιλιοστού).
  • Στη συνέχεια με τοπική αναισθησία, θα κάνουμε μια μικρή τομή από την οποία η βελόνα θα φθάσει στο επιθυμητό σημείο και θα πάρει δείγμα ιστού για βιοψία. ,
  • Στη συνέχεια  θα τοποθετήσουμε ένα μικρό κλιπ στο σημείο που έγινε η βιοψία ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τη θέση του στη μαστογραφία. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι) από αδρανές υλικό και δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα κάνουμε μαστογραφία για να επιβεβαιώσουμε ότι η βιοψία θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος.

Ο ιστός ο οποίος αφαιρέθηκε θα αποσταλεί στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Το τελικό αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης απαιτεί μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες διαρκούν δέκα εργάσιμες ημέρες.

 

Μπορεί να επακολουθήσει χειρουργείο;

Η στερεοτακτική βιοψία μας απαλλάσσει από τη χειρουργική βιοψία. Αν όμως το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης υπαγορεύσει την ανάγκη μιας οριστικής θεραπείας τότε μπορεί να απαιτηθεί κάποιου είδους επέμβαση.

 

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της βιοψίας είναι 60 δευτερόλεπτα. Πρόκειται όμως για μια πολύ λεπτομερή διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια. Για το λόγο αυτό, η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει 30-60 λεπτά.

 

Πονάει;

Όχι. Πριν η βελόνα σας ενοχλήσει, θα κάνουμε τοπική αναισθησία ώστε να μη νοιώσετε καθόλου πόνο. Η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο, ωστόσο πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως η θέση είναι άβολη και πιάνονται. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μόλις σας τοποθετήσουμε στο κρεβάτι να πάρετε μια όσο το δυνατόν βολικότερη θέση. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο.

 

Υπάρχουν επιπλοκές;

Μπορεί να υπάρξει μια μελανιά γύρω από το τραύμα, η οποία θα περάσει πολύ γρήγορα.

 

Προετοιμασία

  1. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν είστε έγκυος, ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος.
  2. Επίσης ενημερώστε μας αν παίρνετε τακτικά ασπιρίνη ή κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο. Το φάρμακο ίσως να πρέπει να διακοπεί για λίγες μέρες πριν τη βιοψία για να μην υπάρξει κίνδυνος αιμορραγίας.
  3. Δε χρειάζεται να είστε νηστικοί. Μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ αλλά καλύτερα να αποφύγετε το γάλα.

 

Περιποίηση του τραύματος μετά τη βιοψία

  • Το τραύμα δεν ξεπερνάει το μισό εκατοστό και για το λόγο αυτό δε χρειάζονται ράμματα. Θα σας τοποθετήσουμε ένα αυτοκόλλητο το οποίο θα αφαιρέσετε σε μια εβδομάδα. Το επίθεμα είναι αδιάβροχο για να μπορείτε να πλυθείτε κανονικά.
  • Μπορεί να υπάρξει κάποια μελανιά, η οποία θα απορροφηθεί από μόνη της σε λίγες μέρες.
  • Την ημέρα της βιοψίας θα ήταν καλύτερα να μην κουραστείτε. Αν εργάζεστε θα σας χορηγήσουμε 4 ημέρες αναρρωτική άδεια.
  • Αν νιώσετε πόνο, μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο.

 

Call Now Button