Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα. Η πιο συχνή μορφή διηθητικού καρκίνου: Ερωτήσεις & Απαντήσεις.

8 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως με διηθητικό καρκίνο διαγιγνώσκονται με Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα (IDC), τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στο μαστό.

8 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως με διηθητικό καρκίνο διαγιγνώσκονται με Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα (IDC), τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στο μαστό.

Τι σημαίνει;

Διηθητικό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει διαπεράσει το τοίχωμα της βασικής μεμβράνης από όπου έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και (έχει μεταφερθεί) στους περιβάλλοντες ιστούς του μαστού.

Πορογενές σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει ξεκινήσει από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού, οι οποίοι λειτουργούν ως «αγωγοί» που μεταφέρουν γάλα από τα λόβια του μαστού στις θηλές.

Καρκίνωμα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για κάθε καρκίνο που ξεκινά από το δέρμα ή από άλλους ιστούς που καλύπτουν τα εσωτερικά όργανα.

Όλο μαζί, Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα, αναφέρεται σε καρκίνο που έχει διαπεράσει το τοίχωμα των γαλακτοφόρων αδένων και ξεκινά να μεταφέρεται, να κάνει δηλαδή διήθηση σε άλλους ιστούς στον μαστό. Με την πάροδο του χρόνου, το Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα μπορεί εάν δεν αντιμετωπιστεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και πιθανότατα και σε άλλα σημεία του σώματος.

Σε ποια ηλικία απαντάται πιο συχνά;
Παρόλο που το Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα μπορεί να προσβάλλει γυναίκες κάθε ηλικίας, ωστόσο απαντάται πιο συχνά σε μεγαλύτερες γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο, περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο στο μαστό άνω των 55 ετών διαγιγνώσκονται με Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στο μαστό, μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Αρχικά μπορεί να μην παρουσιάσει απολύτως κανένα σύμπτωμα. Συχνά, το Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια ετήσιου προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία, όπου και ακολουθείται η περαιτέρω διερεύνηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρώτο «σημάδι» του Διηθητικού Πορογενούς Καρκινώματος είναι ένας ψηλαφητός όγκος ή μία μάζα στο μαστό, η οποία γίνεται αντιληπτή από τη γυναίκα ή και από το γιατρό της κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης ή κλινικής εξέτασης αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο, οποιαδήποτε από τις ενδείξεις που αναφέρονται μπορεί να αποτελούν ένδειξη της νόσου:

  • Ερεθισμός του δέρματος ή εντύπωμα
  • Ογκίδιο στο μαστό
  • Πόνος στη θηλή ή στροφή της θηλής προς τα μέσα (εισολκή θηλής)
  • Έκκριση υγρού από τη θηλή
  • Ένας όγκος στη μασχαλιαία περιοχή

 

Ποια θεραπεία ακολουθείται;
Η θεραπευτική προσέγγιση του Διηθητικού Πορογενούς Καρκινώματος εμπίπτει σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Τοπική Θεραπεία: Χειρουργική επέμβαση και Ακτινοθεραπεία. Η τοπική θεραπευτική προσέγγιση αντιμετωπίζει τον όγκο τοπικά και στους περιβάλλοντες ιστούς, όπως στο θώρακα και στους λεμφαδένες.
  • Συστηματική θεραπεία: Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία, Στοχευμένες Θεραπείες. Η συστηματική θεραπεία επιδρά σε όλο το σώμα και καταστρέφει όλα τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν διαφύγει από τον αρχικό όγκο ενώ βοηθά στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου.

 

Μετά τη θεραπεία;
Μαζί με τον γιατρό σας θα σχεδιάσετε το πρόγραμμα επισκέψεων και εξετάσεων που θα πρέπει να τηρείτε και το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Προληπτικές εξετάσεις και ιατρικό ιστορικό κάθε 4 με 6 μήνες για 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
  • Εάν έχετε υποβληθεί σε ογκεκτομή θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία στο μαστό που έχει προσβληθεί κάθε 6 μήνες με ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας, και μαστογραφία μία φορά το χρόνο και στους δύο μαστούς.
  • Εάν έχετε υποβληθεί σε μαστεκτομή θα πρέπει να διενεργείτε μαστογραφία του εναπομείναντος μαστού κάθε χρόνο. Εάν ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού ή κάποιου θετικού γονιδιακού τεστ σε μεταλλάξεις BRCA1 ή BRCA2 , ο γιατρός σας πιθανό να σας συστήσει και μαγνητική μαστογραφία επιπρόσθετα της ψηφιακής μαστογραφίας, κάθε χρόνο.
  • Θα πρέπει να επισκέπτεστε κάθε χρόνο το γυναικολόγο σας, ειδικότερα εάν λαμβάνετε θεραπευτική αγωγή που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και να μην αναβάλετε επισκέψεις εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως μη φυσιολογική αιμορραγία.
  • Εάν η θεραπευτική σας αγωγή σας έχει προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση ή εάν ήδη έχετε μπει στη φάση της εμμηνόπαυσης φυσιολογικά και λαμβάνετε ορμονική θεραπεία με αναστολείς της αρωματάσης, θα πρέπει να εξετάζετε συχνά την υγεία των οστών σας διενεργώντας σε ετήσια βάση εξέταση οστικής πυκνότητας.

 

Call Now Button