Διατροφικές συμβουλές για τον καρκίνο μαστού

Η διατροφή μας επηρεάζει το βάρος μας και το αυξημένο βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου μαστού. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε λαχανικά, καρπούς ολικής άλεσης, κοτόπουλο και ψάρι, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες του χρόνου επιβίωσης σε ασθενείς που εμφάνισαν την νόσο. Παρότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τον μηχανισμό που συμβάλλει σε αυτό σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της.


Είναι η σόγια ασφαλής;

Οι τροφές που έχουν ως βάση τη σόγια, όπως το τόφου και το γάλα σόγιας, έχουν χημικά που αποκαλούνται φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι παρόμοια με τα οιστρογόνα. Ακριβώς για αυτό οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αποτελούσαν κίνδυνο για τις γυναίκες που είχαν νοσήσει με καρκίνο μαστού. Ωστόσο, πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό είναι ψευδές και μάλιστα υποστηρίζουν πως η σόγια βοηθά στη μείωση επανεμφάνισης της νόσου. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή μας στη χρήση συμπληρωμάτων σόγιας, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει επαρκής έρευνα για αυτά.
Πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη;

Η ιδέα ότι η ζάχαρη «τρέφει τον καρκίνο» είναι αρκετά διαδεδομένη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ δεν θα κάνει τα καρκινικά κύτταρα να κινηθούν γρηγορότερα! Παρόλα αυτά είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε. Αρκετή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κιλά και παχυσαρκία και σε καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου.
Να τρώμε περισσότερες φυτικές τροφές

Η κατανάλωση φυτικών τροφών συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρκίνου μαστού. Μάλιστα οι ερευνητές θεωρούν πως με τη φυτική διατροφή μπορεί να προστατευόμαστε από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου. Φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας και μας βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ενώ αποτελούν μέσο πρόληψης για την επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού.
Προτιμήστε καρπούς ολικής άλεσης

Το ακατέργαστο σιτάρι, η βρόμη, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κριθάρι, έχουν θρεπτικές ουσίες που μπορεί να μειώνουν την πιθανότητα επανεμφάνισης καρκίνου μαστού. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακές νόσους, ενώ οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μη νοσήσουν από παθήσεις της καρδιάς που αποτελούν συχνή παρενέργεια της θεραπείας.
Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ

Η σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου μαστού είναι μάλλον ομιχλώδης. Η μπύρα, το κρασί και τα λικέρ ενισχύουν τα οιστρογόνα στον οργανισμό, εγείροντας υποψίες για ανάπτυξη όγκων ευαίσθητων σε αυτές τις ορμόνες. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως όσοι έχουν επιβιώσει από καρκίνο και καταναλώνουν ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, έχουν αυξημένες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, ενώ άλλες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί και να είναι επωφελής για τον ασθενή. Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον καρκίνο μαστού μπορεί να είναι ανεπαίσθητες σε κάθε περίπτωση, για αυτό ένα ποτηράκι αλκοολούχο ποτό περιστασιακά δεν αποτελεί πρόβλημα.
Είναι τα οργανικά τρόφιμα καλύτερα για τους ανθρώπους με καρκίνο μαστού;

Οι οργανικές τροφές αναπτύσσονται χωρίς παρασιτοκτόνα ή εντομοκτόνα, ουσίες που σε αρκετές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Ωστόσο, οι έρευνες είναι αντικρουόμενες και χρειάζονται χρόνο για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, πολύ καλά πλυμένα.
Τι ισχύει με το λίπος;

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως τα λιπαρά μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν είναι ασφαλή. Αυτό που είναι ασφαλές είναι η περιορισμένη κατανάλωση κορεσμένων και πολυακόρεστων τρανς λιπαρών, που υπάρχουν στο κρέας, στο τυρί, στο παγωτό, στις τηγανισμένες τροφές και στα επεξεργασμένα προϊόντα. Για την πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφών προτείνονται το ψάρι και το κοτόπουλο.

 

Εστιάστε στις φυτικές ίνες

Θα τις λάβετε φυσιολογικά εάν τρώτε καρπούς ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Είναι ευεργετικές για την υγεία σας, ειδικότερα για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα, για την καρδιά και για τη γαστρεντερική οδό. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου μαστού.
Βιταμίνη D

Ορισμένες έρευνες έχουν καταδείξει κάποια σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλότερων πιθανοτήτων καρκίνου μαστού. Προσθέστε στη διατροφή σας σολωμό, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, γάλα, γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού και εκτεθείτε με ασφάλεια στον ήλιο, για να εξασφαλίζετε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας.
Φλαβονοειδή

Οι χημικές αυτές ουσίες που εντοπίζονται σε κάποια φυτά συνδέονται με χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μαστού, ενώ δύο συγκεκριμένοι τύποι τους, οι φλαβονόλες και οι φλαβόνες, συνδέονται με ακόμη πιο μειωμένα ποσοστά εμφάνιση της νόσου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι ουσίες αυτές εντοπίζονται στα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το τσάι, το μαϊντανό, το σέλερι και στο χαμομήλι.
Καροτενοειδή και Φαινόλες

Τα καροτενοειδή αποτελούν ένα ακόμη φυτοχημικό στοιχείο που συνδέεται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου μαστού. Εντοπίζονται σε καρότα, γλυκοκολοκύθες, σπανάκι, κέιλ, γλυκοπατάτες. Οι φαινόλες είναι χημικές ενώσεις που μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου μαστού και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβραδύνουν την αύξηση του όγκου. Βρίσκονται στο σκόρδο, το πράσινο τσάι, τη σόγια και τον λιναρόσπορο. Φρούτα και λαχανικά που την περιλαμβάνουν είναι το μπρόκολο, το λάχανο, η ντομάτα, η μελιτζάνα, το αγγούρι και το καρπούζι.
Πηγή webmd

 

Call Now Button