Διαβήτης και Παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μία μεγάλη επιδημιολογική έρευνα του πανεπιστήμιου Lund της Σουηδίας που ανακοινώθηκε στο San Antonio Breast Cancer Symposium διαπίστωσε πως οι γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με γυναίκες που δεν πάσχουν από διαβήτη. Επιπλέον, στη μελέτη διαπιστώθηκε πως η παχυσαρκία σε γυναίκες άνω των 60 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κινδύνου. Οι παροχές υγείας της Σουηδίας εκπορεύονται μέσα από ένα εθνικό σύστημα υγείας το οποίο διευκολύνει τους ερευνητές να παρακολουθούν με σχετική ευκολία την πορεία της υγείας των πασχόντων και να ερευνούν τους συσχετισμούς μεταξύ των διαφορετικών παραγόντων υγείας και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Από ένα αρχείο δεδομένων περισσότερων από 1.5 εκ. ασθενών οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 2.724 γυναικών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού και 20.542 γυναικών που δεν είχαν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο και στη συνέχεια αναζήτησαν για πιθανή σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και της ύπαρξης διαβήτη ή και παχυσαρκίας. Από την έρευνά τους προέκυψε πως:

 

  • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού εμφανίζεται κατά 37% μεγαλύτερος σε γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη εντός των προηγούμενων 4 ετών συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με διαβήτη.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού εμφανίζεται κατά 55% μεγαλύτερος σε υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες άνω των 60 ετών συγκριτικά με νεώτερες γυναίκες, ενώ σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε πως ο καρκίνος του μαστού συνδέεται και με τις δύο ασθένειες, τόσο του διαβήτη όσο και της παχυσαρκίας.

Οι ιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τις αιτίες που συνδέουν την ύπαρξη του διαβήτη ή της παχυσαρκίας με τον καρκίνο του μαστού. Ίσως τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης να αποτελούν μέρος της αιτίας. Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθάει τον οργανισμό μας να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, ενώ βοηθά και την ανάπτυξη των κυττάρων. Πολλοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν και υπερινσουλιναιμία, υψηλά δηλαδή επίπεδα ινσουλίνης, που ίσως στους πάσχοντες με διαβήτη ή και στους παχύσαρκους να βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Call Now Button