Γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο θυρεοειδούς στο μέλλον

Γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο θυρεοειδούς στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο θυρεοειδούς στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.


Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Το 2012, διαγνώσθηκαν 224.147 νέα περιστατικά της νόσου και 41.150 γυναίκες πέθαναν εξαιτίας της. Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να θεραπευθούν σύμφωνα με το National Cancer Institute. Η πρόοδος στη διάγνωση και στη θεραπεία, τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και του θυρεοειδούς έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες γυναίκες ελεύθερες νόσου. Ο Dr. Raymon H. Grogan, Βοηθός Καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής Ερευνητικού Προγράμματος Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο και οι συνάδελφοί του ερευνητές διεξήγαγαν μία μετα-ανάλυση από δεδομένα από το PubMed και το Scopus. Εξέτασαν περιστατικά καρκίνου μαστού και θυρεοειδούς προηγούμενων δεκαετιών και εντόπισαν ποιοι επιβίωσαν του καρκίνου και ποιοι ανέπτυξαν άλλες μορφές καρκίνου αργότερα στη ζωή τους. Διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες είχαν επιβιώσει του καρκίνου μαστού είχαν 1.55 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς συγκριτικά με γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου μαστού. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο του θυρεοειδούς είχαν 1.18 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με γυναίκες χωρίς ιστορικού καρκίνου θυρεοειδούς.

Ενώ η έρευνα έχει κάποια κενά, όπως την έλλειψη προσδιορισμού του χρόνου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κακοήθειας, εξαιτίας του διαφορετικού σχεδιασμού κάθε μελέτης, από την οποία άντλησαν δεδομένα, οι ερευνητές θεωρούν πως η αύξηση του κινδύνου είναι αξιοσημείωτη και πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω, ενώ τονίζουν ότι η σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και θυρεοειδούς είναι ακόμη ένας παράγοντες κινδύνου τον οποίο οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν.

 

Call Now Button