Γυναίκες με καρκίνο μαστού: ποτέ δεν είναι αργά να διακόψετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για την πρόκληση μίας σειρά νόσων, ενώ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το βαρύ παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την πρόκληση της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για την πρόκληση μίας σειρά νόσων, ενώ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το βαρύ παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την πρόκληση της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Το κάπνισμα όμως φαίνεται ότι μπορεί ν’ αυξάνει τις παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία του καρκίνου μαστού, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Βλάβη στους πνεύμονες από την ακτινοθεραπεία.
  • Δυσκολία επούλωσης σε επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού.
  • Υψηλός κίνδυνος θρομβώσεων σε περίπτωση λήψης φαρμάκων ορμονοθεραπείας.

Επιπλέον, τα πορίσματα μίας νέας έρευνας απέδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και στη συνέχεια έκοψαν το κάπνισμα, είχαν 33% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με τις γυναίκες που συνέχισαν να καπνίζουν και μετά τη διάγνωση της νόσου.

Στην αμερικάνικη μελέτη, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 25 Ιανουαρίου 2016 στην επιθεώρηση Clinical Oncology, συμμετείχαν 20.691 γυναίκες από το Wisconsin, το New Hampshire και τη Μασαχουσέτη, ηλικίας από 20 ως 79 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού από το 1988 έως το 2008. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των μισών γυναικών για περισσότερα από 12 χρόνια και των υπολοίπων μισών για λιγότερα από 12 χρόνια, ενώ για καμία γυναίκα δεν είχαν ληφθεί πληροφορίες αναφορικά με την ορμονική κατάσταση του κάθε καρκίνου μαστού.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχουσες γυναίκες απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονταν ερωτήσεις, όπως:

  • Εάν είχαν καπνίσει 100 τσιγάρα στη ζωή τους
  • Πόσο ετών ήταν όταν είχαν ξεκινήσει το κάπνισμα
  • Ο μέσος όρος των τσιγάρων που κάπνιζαν καθημερινά

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 6.778 γυναίκες κατέληξαν, με τις 2.894 γυναίκες να πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου.

Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους, οι ερευνητές συνυπολόγισαν ενοχοποιητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως την πιθανή κατανάλωση αλκοόλ ή το βάρος των γυναικών αυτών, και κατέληξαν ότι:

  • Οι γυναίκες που ήταν ενεργές καπνίστριες ένα χρόνο πριν τη διάγνωσή τους με καρκίνο μαστού είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού ή άλλες καρδιαγγειακές νόσους συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
  • Το 10% των γυναικών που συνέχισε το κάπνισμα και μετά τη διάγνωση της νόσου είχε 72% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο μαστού, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
  • Οι γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της νόσου είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που συνέχισαν το κάπνισμα και μετά τη διάγνωση της νόσου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, καθηγητή επιδημιολογίας του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, San Francisco, Michael Passarelli, PhD, MPH, MS, «Η μελέτη μας δείχνει τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι ενεργές καπνίστριες όσο και οι πρώην καπνίστριες με ιστορικό καρκίνου μαστού. Περίπου το ένα δέκατο των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συνεχίζουν να καπνίζουν και γι’ αυτές τις γυναίκες, τα αποτελέσματα αυτά τους παρέχουν επιπλέον κίνητρο για να το κόψουν».

Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Εάν καπνίζετε, χρησιμοποιήστε κάθε δυνατή βοήθεια για να απαλλαγείτε από αυτήν την απειλητική για τη ζωή συνήθεια. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν είναι ποτέ αργά για να επωφεληθεί κανείς από το κόψιμο του καπνίσματος, αν και την ίδια στιγμή είναι φανερό, πως η επίγνωση των προβλημάτων που επιφέρει το κάπνισμα δεν είναι πάντα αρκετή για να βοηθήσει στη διακοπή της επιβλαβούς αυτής συνήθειας, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά «ισχυρή» για να κοπεί.

 

 

Call Now Button