Γυναίκες μεγαλύτερες των 75 ετών επωφελούνται από τη μαστογραφία

Σικάγο – Ετήσια Συνάντηση RSNA: Αρκετές γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω που συνέχιζαν τον προληπτικό έλεγχο για την υγεία των μαστών τους εντοπίστηκαν με όγκο στον μαστό, γεγονός που στοιχειοθετεί τη συνέχιση της μαστογραφίας και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.


Σε μελέτη 76.885 απεικονιστικών μαστογραφιών σε γυναίκες μεγαλύτερες ή ακριβώς στην ηλικία των 85, 671 διαγνώστηκαν με 645 κακοήθειες σε 616 ασθενείς που έχριζαν περαιτέρω εκτίμηση, σύμφωνα με έρευνα της Σταματίας Δεστούνη, MD, στο Κέντρο Μαστού Elizabeth Wende του Πανεπιστημίου Rochester στη Νέα Υόρκη και των συνεργατών της.

Τα πορίσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρίας της Βόρειας Αμερικής (RSNA) συμπεριλαμβάνονταν στη φράση της επικεφαλής της έρευνας, η οποία τόνισε πως «υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τον απεικονιστικό έλεγχο μαστού και μετά την ηλικία των 75 ετών».

Το 2009 η Ομάδα Προληπτικού Ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών, U.S. Preventive Task Force ανακοίνωσε αμφιλεγόμενες κατευθυντήριες οδηγίες με την αιτιολογία των αντιφατικών στοιχείων που παρέχουν πολλαπλές έρευνες και οδηγούν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Η Δεστούνη οργάνωσε μία αναδρομική εξέταση ιατρικών αρχείων από ασθενείς που είχαν εξεταστεί στο Κέντρο Μαστού όπου εργάζεται και εξέτασε τα περιστατικά που εμφάνισαν καρκίνο μαστού από το 2007 έως το 2017. Στο υπό εξέταση διάστημα υπήρξαν 679.168 ραντεβού για απεικονιστικούς ελέγχους, με 3.480 ασθενείς να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, με αναλογία 5.1 ασθενείς ανά 1.000 εξεταζόμενους. Το 10% των ελέγχων είχαν διενεργηθεί σε γυναίκες άνω των 75 ετών (μέσος όρος ηλικίας, 80.3). Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν 560 κακοήθειες μαστού σε 530 γυναίκες, ανεβάζοντας το ποσοστό εντοπισμού καρκίνου στο 7,8/1000 εξεταζόμενα περιστατικά. Οι όγκοι αποτελούσαν τις πιο συνηθισμένες κακοήθειες (74%), ενώ το 81% των κακοηθειών διαγνώστηκε ως διηθητικό (5,7% δεύτερου και τρίτου βαθμού).

Κατά τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων, θετικοί λεμφαδένες εντοπίστηκαν στο 7% των ασθενών, με το 64% των όγκων να συγκαταλέγεται στο στάδιο 0 και 1 και το 12% στα στάδια 2 και 3. Η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων (98%) απομακρύνθηκαν χειρουργικά ενώ το υπόλοιπο 2% δεν ήταν δυνατόν να χειρουργηθεί εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας της ασθενούς ή της υποβαθμισμένης της υγείας γενικότερα.

Η Δεστούνη τόνισε πως «τα οφέλη από τον απεικονιστικό έλεγχο ακόμη και μετά την ηλικία των 75 υπερτερούν σημαντικά έναντι των κινδύνων από την επιπρόσθετη διάγνωση», ενώ η συντονίστρια της τραπέζης που παρουσιάστηκε η έρευνα στο ετήσιο RSNA, η Catherine Giess, MD από την Ιατρική Σχολή του Harvard και το νοσοκομείο Brigham & Women’s, σχολίασε πως η μελέτη υποστηρίζει με επιχειρήματα τις κατευθυντήριες που δεν ορίζουν ηλικιακό όριο για τη διενέργεια απεικονιστικών ελέγχων.
Πηγή: MEDPAGE TODAY, SBI

Call Now Button