Βοηθάτε τη σύντροφό σας να ξεπεράσει τον καρκίνο στο μαστό

Ο Τομ Χανκς και η επί 29 χρόνια σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον φωτογραφήθηκαν μπροστά στο λογότυπο του women’s breast cancer foundation και μίλησαν μπροστά στις κάμερες για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό από αυτόν που είχαν συνηθίσει έως σήμερα, εκείνος ως απόλυτος σταρ και εξαιρετικός ηθοποιός και εκείνη ως ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια και παραγωγός.

Μίλησαν για τον καρκίνο στο μαστό, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να βοηθήσουν στην ανεύρεση χρημάτων για τους σκοπούς του οργανισμού και να μοιραστούν την εμπειρία τους και τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να βγουν από αυτήν τη δύσκολη στιγμή, σοφότεροι και ίσως, πιο δεμένοι. Η Ρίτα Γουίλσον μίλησε για την έμπρακτη βοήθεια του συντρόφου της, για το γέλιο που της χάριζε, για τις στιγμές που μοιράστηκαν, για τα μικρά καθημερινά πράγματα που έκαναν μαζί και της έδωσαν δύναμη για να επιβιώσει από αυτή τη δοκιμασία, ενώ ο Τομ Χανκς μίλησε για τον τρόπο που αντιμετώπισε την ασθένεια της γυναίκας του, σα μια τρομερή καταιγίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να μείνει μέσα και να φροντίσει να είναι όλοι άνετα… Η συμβολή του συντρόφου στην επιβίωση της γυναίκας με καρκίνο στο μαστό είναι ιδιαίτερα σημαντική, με πλήθος ερευνών να αναφέρονται στην αξία της και ακόμη περισσότερες μαρτυρίες γυναικών να την επιβεβαιώνουν.

Πώς να βοηθήσω την αγαπημένη μου; Πρακτικές, εφαρμόσιμες συμβουλές για συντρόφους που επιθυμούν να γίνουν πολύτιμο συστατικό της ίασης των συντρόφων τους.

  1. Βοηθάτε την να παραμείνει οργανωμένη. Από τη στιγμή της διάγνωσης έως και την ολοκλήρωση του σταδίου της θεραπείας, η σύντροφός σας θα χρειαστεί να κρατήσει αντίγραφα από πολλά διαφορετικά αρχεία. Είναι πιθανόν να χρειαστεί να αρχειοθετήσει και να κρατήσει σε φακέλους στοιχεία επικοινωνίας γιατρών, νοσοκόμων αλλά και ανθρώπων άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα παροχής υγείας. Θα πρέπει επίσης να κρατήσει ιατρικό αρχείο με άλλες επεμβάσεις, αλλεργίες, προβλήματα υγείας, νοσηλείες, με όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, με πληροφορίες αναφορικά με τη θεραπεία, όπως ονόματα φαρμάκων και δόσεις αλλά και στοιχεία που αφορούν την ασφάλιση υγείας της.
  2. Πηγαίνετε μαζί της στα ραντεβού της. Προσφερθείτε να τη συνοδεύετε στις επισκέψεις της στο γιατρό, να κρατάτε σημειώσεις, να τη βοηθάτε να βρει απαντήσεις. Εξοικειωθείτε με ιατρικούς όρους και με πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο στο μαστό διαβάζοντας εξειδικευμένες ιστοσελίδες και πληροφοριακό υλικό που μπορείτε να ζητήσετε από τη θεραπευτική ομάδα.
  3. Βρείτε οικονομική βοήθεια. Η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι κάτι που κοστίζει φθηνά. Θα πρέπει πολύ συχνά να αναζητηθούν επιλογές χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς αλλά και από ΜΚΟ.
  4. Αναλάβετε καθημερινά καθήκοντα. Το φαγητό, τα ψώνια, η φροντίδα των παιδιών, οι πάγιες πληρωμές και πολλά ακόμη καθημερινά καθήκοντα που είχε αναλάβει η σύντροφός σας ίσως θα πρέπει για ένα διάστημα να τα αναλάβετε εσείς.
  5. Μιλήστε, επικοινωνήστε, μείνετε ανοιχτός και ειλικρινής. Μη σταματάτε να μιλάτε με τη σύντροφό σας, να είστε ειλικρινής, να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας, να είστε εκεί για εκείνη, να την ακούτε κυρίως όταν είναι φορτισμένη συναισθηματικά. Ενημερωθείτε. Διαβάστε ιστορίες άλλων γυναικών με καρκίνο στο μαστό. Προσπαθείτε να κατανοήσετε το φόβο, την ανασφάλεια, την αγωνία και βοηθείστε την να μιλήσει εκείνη σε εσάς και σε όσους αποφασίσει η ίδια, για ό,τι τη βασανίζει.

Πηγή: Young Survival Coalition

Call Now Button