Αντισύλληψη και κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Σύμφωνα με αναφορά της Lina S. Mørch, PhD. και των συναδέλφων της από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στην ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, μία νέα δανέζικη έρευνα κατέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού ανάμεσα σε γυναίκες που λάμβαναν ορμονική αντισύλληψη συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν, με τον απόλυτο κίνδυνο ωστόσο να εμφανίζεται ελάχιστα πιο αυξημένος.


Η μελέτη εκτίμησε τον συσχετισμό της χρήσης ορμονικής αντισύλληψης και τον κίνδυνο ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου μαστού ανάμεσα σε γυναίκες στη Δανία ηλικίας 15 έως 40 ετών την 1η Ιανουαρίου 1995 και αυτές που πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ήταν 15 χρονών. Το σύνολο των γυναικών προς εξέταση δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο ή φλεβική θρομβοεμβολή και δεν είχαν λάβει θεραπεία για υπογονιμότητα.

 

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου
Ανάμεσα στις 1,8 εκατομμύρια γυναίκες των οποίων η υγεία παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για 10,9 έτη, πιστοποιήθηκαν 11.517 περιστατικά καρκίνου μαστού. Ο μέσος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού ήταν 1,20 για τις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά τη δεδομένη χρονική στιγμή ή τα είχαν σταματήσει κοντά στον χρόνο διάγνωσης (έως και 6 μήνες πριν τη διάγνωση), συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει ποτέ αντισυλληπτικά. Ο σχετικός κίνδυνος κυμαίνονται από 1,09 για γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά για λιγότερο από 1 χρόνο και 1,38 για γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών έως και 10 χρόνια. Ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν ποτέ αντισυλληπτικά ακόμη και 5 χρόνια μετά τη διακοπή τους, ωστόσο η διαφορά του ποσοστού μηδενίζονταν μετά τα 5 χρόνια. Ο σχετικός κίνδυνος για λήπτες αντισυλληπτικών χαπιών (οιστρογόνα – προγεστερόνη), κυμαίνονταν από 1,0 έως 1,6 συγκριτικά πάντα με τις γυναίκες που ποτέ δεν είχαν λάβει αντισυλληπτικά. Ο απόλυτος κίνδυνος για τις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά πρόσφατα ή τη στιγμή της διάγνωσης ήταν 13 περιστατικά για κάθε 100.000 άτομα ανά έτη, που αποτυπώνεται σε περίπου μία επιπλέον περίπτωση καρκίνου μαστού για κάθε 7.690 γυναίκες που λάμβαναν αντισύλληψη για 1 έτος.

Οι ερευνητές κατέληξαν: «Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού εμφανίστηκε αυξημένος σε γυναίκες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών τη στιγμή της διάγνωσης ή κοντά σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή συγκριτικά με γυναίκες που ποτέ δεν έλαβαν αντισυλληπτικά και ο κίνδυνος αυτός αυξάνονταν όσο μεγάλωνε και η χρονική περίοδος της χρήσης των χαπιών. Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου σε απόλυτα νούμερα ήταν μικρός».
Πηγή: Τhe ASCO Post

Call Now Button