Αναστατώνουν τα ακατάλληλα εμφυτεύματα σιλικόνης

 Τα εμφυτεύματα σιλικόνης στον άνθρωπο για επανορθωτικούς λόγους μετά από μαστεκτομή ή για λόγους αισθητικούς ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ήδη από τη δεκαετία του ’50 χωρίς να έχει εμφανιστεί έως σήμερα, με συνεχή χρήση 60 και πλέον χρόνων, κάποιο «ύποπτο» περιστατικό που να αποτρέπει τη χρήση τους.

Τη δεκαετία του ’90 τα εμφυτεύματα σιλικόνης απαγορεύτηκαν μετά από εικασίες που τα καθιστούσαν επικίνδυνα για την υγεία των γυναικών αφού θεωρήθηκε πως επηρέαζαν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας νοσήματα του κολλαγόνου. Οι εικασίες όμως αυτές δεν αποδείχθηκαν ποτέ σε σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, σε πλήθος ερευνών που έγιναν με σκοπό να αποδείξουν ή να αποκλείσουν τη χρήση της σιλικόνης και τη συσχέτιση της με την ανάπτυξη κακοήθειας, δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα η αύξηση της επικινδυνότητας ανάπτυξης καρκίνου σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης. «Η σιλικόνη δεν προκαλεί καρκίνο και αυτό μπορούμε να το πούμε με αρκετή βεβαιότητα. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να έχει αποδείξει κάτι τέτοιο». Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε προσθετική ή αποκατάσταση μαστού εμφανίζουν τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο μαστού όπως και ο υπόλοιπος γυναικείος πληθυσμός.

Η σιλικόνη  δεν παύει να αποτελεί ένα ξένο σώμα για τον οργανισμό, όμως ουσιαστικά είναι ανενεργής. Η συγκεκριμένη σιλικόνη που χρησιμοποιήθηκε και από την οποία προκλήθηκε, όχι αδίκως, φόβος και αναστάτωση, δεν προορίζονταν για τοποθέτηση σε άνθρωπο. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη σιλικόνη της γαλλικής εταιρίας είχε κάποια ουσία που συντελούσε στην ρήξη του περιβλήματος της σιλικόνης με αποτέλεσμα να διαχέεται το υλικό της στον οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χώρα μας έχουν εισαχθεί περίπου 100 ζεύγη ενθεμάτων σιλικόνης της γαλλικής εταιρίες PIP που κρίθηκαν ακατάλληλα. Τα συγκεκριμένα ενθέματα φαίνεται πως είχαν χαμηλότερο κόστος.

Οι γυναίκες πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό που τις έχει χειρουργήσει για να εξακριβώσουν την προέλευση του εμφυτεύματος που έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτές.

Αυτό που προκαλεί τέτοιου τύπου συμβάντα είναι η διατάραξη της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ο ασθενής προς τον ιατρό του. Το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα ήταν ίσως «παγίδα» για κάποιους ιατρούς δεδομένου ότι η Γαλλία είναι ένα μεγάλο κράτος και υποθέτει κανείς ότι οι εταιρίες που προέρχονται από τη χώρα αυτή ελέγχουν τα προϊόντα τους, που ούτως ή άλλως όταν πρόκειται για ενθέματα σιλικόνης πρέπει να έχουν πάρει και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός, Food and Drugs Administration (FDA) είναι ένας εξαιρετικά «αυστηρός» φορέας που δίνει έγκριση μετά από πολλές κλινικές δοκιμές. «Εγώ κρατάω αρχείο για κάθε εμφύτευμα που χρησιμοποιώ. Επιλέγω εμφυτεύματα σιλικόνης από την Αμερική. Εγκεκριμένα από τον FDA», τονίζει η κ. Βλαστού.

Το γεγονός ότι βρέθηκε μία κακόπιστη εταιρία ή μία εταιρία που δεν είχε σωστούς ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν θα πρέπει να κάνει τις εκατομμύρια γυναίκες που χρησιμοποιούν ενθέματα σιλικόνης να τα θεωρήσουν επικίνδυνα. Τα ενθέματα σιλικόνης είναι ασφαλή!

Ευχαριστούμε θερμά την Πλαστικό Χειρουργό Αικατερίνη Βλαστού, Διευθύντρια Κλ. Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Call Now Button