Ανακαλύπτοντας τις «ρίζες» του καρκίνου του μαστού

Κάθε καρκίνος στον μαστό μπορεί να έχει διαφορετική μορφή και συμπεριφορά. Το κλειδί για εξατομικευμένες θεραπείες βρίσκεται στην κατανόηση του «γιατί»  αλλά και του «πως» γίνεται αυτό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Παθολογίας, ο Δρ Ματ Σμάλλεϋ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Βλαστοκυττάρων Καρκίνου προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει τους καρκίνους στο μαστό να είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο.

«Ο απώτερος σκοπός αυτής της έρευνας είναι να μπορέσουμε να έχουμε τελικά μια πιο προσωπική προσέγγιση στη θεραπεία», λέει ο Δρ Σμάλλεϋ και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς θα λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αποφεύγοντας περιττές θεραπευτικές αγωγές»

«Για να καταλάβουμε τι μπορεί να έχει παίξει ρόλο στις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε καρκίνο του μαστού, χρησιμοποιήσαμε δύο γενετικά τροποποιημένα πειραματικά μοντέλα ποντικών. Σε καθένα από αυτά, οι καρκίνοι του μαστού προέρχονταν από διαφορετικούς τύπους κυττάρων, μέσω ενός γενετικού «τρικ».

Σε ένα στάδιο της μελέτης, δημιουργήσαμε και στους δύο τύπους κυττάρων, τις ίδιες γενετικές βλάβες που προδιαθέτουν για καρκίνο. Σε άλλο στάδιο, δημιουργήσαμε διαφορετικές γενετικές βλάβες στον ίδιο τύπο κυττάρων. Στη συνέχεια εξετάσαμε εάν οι διαφορές στην εμφάνιση των όγκων που προέκυψαν, έχουν να κάνουν περισσότερο με τα κύτταρα στα οποία αναπτύχθηκαν, με τις γενετικές βλάβες που προκάλεσαν τους καρκίνους, ή και με τα δύο».

«Τα ευρήματά μας», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ Λορέντζο Μέλκορ, «δείχνουν ότι πολλαπλές μορφές καρκίνου του μαστού μπορεί να προέρχονται από έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρου, γεγονός που θα μπορούσε να μας διαφωτίσει για το πως εστιάζουμε στην νόσο και πως τη θεραπεύουμε. Η  μελέτη αυτή μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι μια τόσο ποικιλόμορφη νόσος. Μας λέει ότι παίζουν εξίσου ρόλο, η μετάλλαξη που πυροδοτεί τον καρκίνο αλλά και ο τύπος κυττάρου από όπου ξεκινά η νόσος. Η συγκεκριμένη πληροφορία, είναι πολύ σημαντική και μας βοηθά να οδηγηθούμε σε στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού».

www.cardiff.ac.uk

Call Now Button