Ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού κυκλοφορεί και στη χώρα μας

 Εδώ και μια δεκαετία πολλές κατηγορίες φαρμάκων χημειοθεραπείας δίνουν τη δυνατότητα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού να ανταποκριθούν θετικά στη θεραπεία τους. Το αντινεοπλασματικό φάρμακο νέας γενιάς albumin bound paclitaxel  με την ουσία paclitaxel albumin που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη χώρα μας, σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστημονική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της χημειοθεραπείας τα τελευταία δέκα χρόνια. Η paclitaxel albumin διαθέτει ένα πρωτοποριακό μηχανισμό δράσης ενάντια στους όγκους.  Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη βιολογία του ίδιου του όγκου εναντίον του και αξιοποιεί μια νέα τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM), ώστε να πετύχει καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων και μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση.

Εκτεταμένες πολυκεντρικές, πολυετείς κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ασθενών έδειξαν πως, η μονοθεραπεία με paclitaxel albumin είναι ενδεδειγμένη αγωγή για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε ασθενείς στις οποίες έχει αποτύχει η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μεταστατική νόσο και για όσες δεν ενδείκνυται η τυπική θεραπεία που περιέχει ανθρακυκλίνη. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αξιολογήσει αυτή την εξέλιξη ως σημαντική στις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΤΡΟΥ

Η συγκεκριμένη ουσία έχει δοκιμαστεί στις ΗΠΑ εδώ και έξι περίπου χρόνια αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχοντας δώσει θετικά δείγματα καταπολέμησης της νόσου στις ασθενείς στις οποίες χορηγήθηκε. Στη χώρα μας η χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας, αν και σχετικά πρόσφατη, θεωρείτε πως θα λειτουργήσει εξίσου καλά δίνοντας θετικά αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρόκειται σίγουρα για ένα καλό φάρμακο.

Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος. Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος, νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ». 

Call Now Button