Άσκηση έπειτα από επέμβαση για καρκίνο μαστού

Έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον μαστό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίζετε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή και άσκηση, που βοηθούν στη γρήγορη ανάκτηση της υγείας.

Ένα καλό πρόγραμμα αερόβιας και αναερόβιας άσκησης βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, τη διάθεση και την υγεία. Μετά από επέμβαση για καρκίνο μαστού, χρειάζεται να είστε δραστήριες. Το υπερβολικό βάρος είναι αποδεδειγμένο ότι συνδέεται με τον καρκίνο μαστού και την επανεμφάνιση της νόσου. Η μείωση του βάρους και μέσα από την άσκηση βοηθά την αποκατάσταση της υγείας και στη μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η κούραση που συνήθως επέρχεται μετά από την επέμβαση για τη νόσο, μπορεί να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Η άσκηση δίνει ώθηση στην ενέργειά μας, ακόμη και αν πρόκειται για ολιγόλεπτο περπάτημα γύρω από το σπίτι μας για αρχή, ωστόσο σε τακτική βάση.
Από τη στιγμή που ο γιατρός θα αποφανθεί ότι είστε απολύτως έτοιμες να ξεκινήσετε άσκηση, μπορείτε να προχωρήσετε αργά και σταδιακά και ίσως να ξεκινήσετε επισκεπτόμενες έναν φυσικοθεραπευτή, που θα βελτιώσει τη εύρος της κίνησης, της δύναμης και της ευελιξίας.

Οι ασθενείς με ογκεκτομή ή μερική μαστεκτομή, μπορούν να επιστρέψουν σχετικά γρηγορότερα σε πλήρες πρόγραμμα άσκησης, έπειτα από την έγκριση του γιατρού, συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή.
Στην περίπτωση όπου έχουν αφαιρεθεί και οι λεμφαδένες, είναι πιθανόν να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή μετά την επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, οίδημα στη μασχαλιαία περιοχή, το αποκαλούμενο λεμφοίδημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει για ένα διάστημα να αποφευχθούν δραστηριότητες όπως τένις, τρέξιμο ή κάποια ασκήσεις της yoga.

Η καλύτερη άσκηση για την κάθε ασθενή είναι αυτή που της αρέσει και αυτή με την οποία θα νοιώθει ότι τη βοηθά. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς με περπάτημα ή στατικό ποδήλατο και να προσθέσει ασκήσεις, όπως τάι τσι, ελαφριά ελεύθερα βάρη, ήπιες ασκήσεις yoga. Αργότερα, η ασθενής θα είναι σε θέση να προσθέσει τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, έντονη yoga και άλλες αεροβικές ασκήσεις. Στόχος για την κάθε ασθενή που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση είναι ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης 30 λεπτών, 5 ημέρες την εβδομάδα.

Πηγή webmd

Call Now Button