Άλατα αλουμινίου σε αντιιδρωτικά. Είναι τελικά επικίνδυνα;

Τα άλατα αλουμινίου είναι ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούντα στα αντιιδρωτικά. Τα άλατα που συνήθως χρησιμοποιούνται συμπεριλαμβάνουν χλωριούχο αργίλιο, υδροχλωρικό αργίλιο, μικτές ενώσεις αργιλίου –ζιρκονίου. Μπορεί να αναγράφονται στη λίστα των συστατικών ως «natural mineral salts», «natural rock salts» ή «potassium alum» (potassium aluminium sulphate).

Γιατί τα άλατα του αλουμινίου χρησιμοποιούνται στα αντιιδρωτικά;

Τα συστατικά του αλουμινίου ενεργούν μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες κάτω από το χέρι (στη μασχάλη). Αυτό αποτρέπει τον ιδρώτα να φύγει από την επιφάνεια του δέρματος και μειώνει έτσι το περιβάλλον υγρασίας το οποίο προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων. Τα αντιιδρωτικά είναι συγκεκριμένοι τύπου αποσμητικών. Άλλοι τύποι μπορεί να περιέχουν άρωμα που καλύπτει τη μυρωδιά και αντιμικροβιακούς παράγοντες που αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων –καθώς τα βακτηρίδια στην επιφάνεια του δέρματος είναι αυτά που δημιουργούν τη μυρωδιά από τον ιδρώτα.
Το αλουμίνιο διεισδύει στα κύτταρα του δέρματος;

Το αλουμίνιο φαίνεται ότι απορροφάται από το ανέπαφο δέρμα από την εφαρμογή στη μασχάλη αντιιδρωτικού που το περιέχει. Όταν το δέρμα είναι τραυματισμένο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, τότε το αλουμίνιο απορροφάται έξι φορές περισσότερο από το δέρμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση κατά την οποία εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη χρήση των αντιιδρωτικών συστήνοντας την εφαρμογή τους σε υγιές δέρμα και όχι σε τραυματισμένο ή ερεθισμένο, ωστόσο παραμένει πολύ συχνή η χρήση τους σε δέρμα που μόλις έχει ερεθιστεί από το ξύρισμα. Τα αντιιδρωτικά εφαρμόζονται στη μασχαλιαία περιοχή ή στην άνω περιοχή του μαστού και παραμένουν στο δέρμα, επιτρέποντας τη διαρκή έκθεσή του στα άλατα του αλουμινίου. Αυτή ακριβώς όμως είναι και η περιοχή του μαστού όπου ξεκινά η πλειονότητα των καρκίνων του μαστού. Το αλουμίνιο έχει εντοπιστεί σε πολλές δομές του ανθρώπινου στήθους, όπως στον μαστικό ιστό, στις μαστικές κύστες και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά εντοπισμού του στο αίμα.
Ποια στοιχεία συνδέουν τα άλατα αλουμινίου με τον καρκίνο στο μαστό;

Η μελέτη των κυττάρων σε περιβάλλον εργαστηρίου έχει δείξει άμεση σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του αλουμινίου, ακριβώς για αυτό και οι πιο πρόσφατες απόψεις θέτουν ερωτηματικά για την ασφαλή χρήση των αλάτων αλουμινίων σε καλλυντικά προϊόντα της μασχαλιαίας περιοχής. Οι εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το επιθηλιακά κύτταρα στο μαστό μπορεί να υποστούν φαινοτυπική αλλαγή εάν εκτεθούν σε χλωριούχο αργίλιο, και η έκθεση του ανθρώπινων κυττάρων του μαστού σε χλωριούχο αργίλιο και υδροχλωρικό αργίλιο μπορεί να μετατρέψει τα κύτταρα σε περισσότερο κινητικά και επομένως ικανά να διαπερνούν το επιθηλιακό στρώμα. Η έκθεση σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής είναι επίσης ένας εξακριβωμένος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό και το χλωριούχο αργίλιο και το υδροχλωρικό αργίλιο έχει φανεί ότι ενεργούν ως μεταλλοοιστρογόνα, μία κατηγορία οιστρογόνων ικανών να εμπλακούν στη δράση των οιστρογόνων και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να προκαλέσουν αντιδράσεις που σχετίζονται με τα φυσικά οιστρογόνα. Μία πρόσφατη in vitro μελέτη, βρήκε ότι η μακρόχρονη έκθεση σε χλωριούχο αργίλιο σε επαρκείς συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει κακοήθεια στα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων και δημιουργία όγκων. Πρόσφατες συστηματικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης αποσμητικών/αντιιδρωτικών και της εμφάνισης μαστού έπειτα από μακροχρόνια χρήση αυτών των καλλυντικών. Ωστόσο είναι σαφές ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των μελετών αυτών.
Συμπέρασμα

Η επιστημονική έρευνα που συνδέει τη χρήση των αντιιδρωτικών και τον καρκίνο του μαστού δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς επιστημονικές αποδείξεις. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από μελέτες που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα, η προσέγγιση των καλλυντικών αυτών θα πρέπει να γίνεται με επιφυλακτικότητα. Εάν έχετε αμφιβολίες για τη χρήση τους αλλά ακόμη χρησιμοποιείτε αποσμητικά, είναι προτιμότερο να επιλέγετε προϊόντα που δεν έχουν άλατα αλουμινίου (aluminium-free) και σίγουρα δεν έχουν parabens (paraben-free).
Πηγή: http://www.breastcanceruk.org.uk/science-and-research/aluminium-salts/

Call Now Button