Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Ψηφιακό σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας
Η «Διαγνωστική Μαστογραφία» διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, πρωτοποριακής τεχνολογίας, του οίκου General Electric (τύπος LUNAR PRODIGY). Το σύστημα αυτό μπορεί να πραγματοποιήσει τη μέτρηση σε ελάχιστο χρόνο και με εξαιρετικά χαμηλή δόση ακτινοβολίας – λιγότερο από 1/100 από τη δόση που απαιτείται για μια ακτινογραφία θώρακος. Η ελάχιστη ακτινοβολία επιτρέπει στους ασθενείς να επανελέγχονται τακτικά για τον έλεγχο ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνουν. Όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή και είναι διαθέσιμα για συγκριτική μελέτη σε κάθε επανέλεγχο.
Μέτρηση ποσότητας λίπους/μυϊκής μάζας
Μια άλλη σημαντική κλινική εφαρμογή που παρέχει το σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας PRODIGY και εφαρμόζεται στο Κέντρο είναι η μέτρηση της ποσότητας λίπους/μυϊκής μάζας (Body Composition). Με την εξέταση αυτή προσδιορίζεται με μεγάλη ακρίβεια η αναλογία του λίπους σε σχέση με τους υπόλοιπους ιστούς σε συγκεκριμένο σημείο ή και σε ολόκληρο το σώμα. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόζεται με υψηλής ακρίβειας αποτελέσματα σε υπέρβαρους ασθενείς, σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, σε υπερτασικούς και καρδιαγγειακούς ασθενείς αλλά και σε υγιή άτομα τα οποία φροντίζουν τη διατροφή τους και τη σωματική τους κατάσταση.
Τι γνωρίζουμε για την οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση είναι μια σταδιακά εξελισσόμενη πάθηση που χαρακτηρίζεται από αραίωση της πυκνότητας των οστών, με αποτέλεσμα να γίνονται εύθραυστα και να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης καταγμάτων, ακόμη και αναίτιων. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση που εμφανίζεται στο 40% περίπου του γυναικείου πληθυσμού κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι ασυμπτωματική, δεν προειδοποιεί δηλαδή με πόνο ή με κάποια άλλη ενόχληση, και διαγιγνώσκεται όταν η αραίωση των οστών έχει ήδη προχωρήσει, με την πρόκληση συνήθως κάποιου κατάγματος. Συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την αποτροπή της εξέλιξης της νόσου.
Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης
- Η ηλικία. Εμφανίζεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, οπότε τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά.
- Η πρόωρη εμμηνόπαυση.
- Το οικογενειακό ιστορικό ανάπτυξης καταγμάτων.
- Το κάπνισμα.
- Η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου.
- Η λήψη φαρμάκων (για το θυρεοειδή, αντιπηκτικά, στεροειδή).
- Οι παθήσεις του μεταβολισμού και των ενδοκρινών αδένων.
Παράγοντες που προστατεύουν
Ορισμένοι παράγοντες, όπως η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως δρουν προστατευτικά στην πρόληψη της νόσου.
Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι η οστεοπόρωση αποτελούσε μια αναμενόμενη πάθηση στις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.
Τα τελευταία χρόνια, με τις εξελίξεις της επιστήμης και τις καινοτομίες της τεχνολογίας στα συστήματα μέτρησης οστικής πυκνότητας, έχουμε τη δυνατότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης αλλά και της θεραπείας της νόσου.
Παράλληλα, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση δεκαετίες πριν η νόσος εμφανιστεί. Η κλινική αυτή εφαρμογή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου αποφεύγοντας τις δραματικές συνέπειες (άλγος, κατάγματα, μόνιμη αναπηρία) που προκαλεί η προχωρημένη μορφή της νόσου.