Newsletter Πάσχα 2019

EDITORIAL

Αγαπητές φίλες/Αγαπητοί φίλοι,

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς κάθε επιστήμονα είναι, η ενημέρωση του κοινού, αλλά και των συναδέλφων του σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς του. Τα νέα στο επιστημονικό πεδίο της ακτινοδιάγνωσης του μαστού, τα άρθρα που αναφέρονται στην ιατρική κοινότητα, η συμμετοχή σε ομιλίες, οι νέες δημοσιεύσεις, όλα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας, ως γιατροί. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα mammography.gr, αλλά και με τη συμμετοχή μου σε δράσεις και ομιλίες.

“Εύχομαι οι Άγιες ημέρες του Πάσχα να μας βρουν όλους καλά, ενωμένους, αισιόδοξους και δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Η Ανάσταση του Κυρίου να χαρίσει περισσότερο φως στη ζωή μας, δίνοντας επιπλέον ένα μήνυμα Αγάπης, ως απαραίτητου συστατικού για μία καλή ζωή”.

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δρ. Αθηνά Δ. Βούρτση
Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού

 

 

Επερχόμενα συνέδρια και ενημερωτικές – επιστημονικές ομιλίες

Το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Απεικόνισης Μαστού (Ε.Ε.Α.Μ.), με ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων στη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων του μαστού και το συνέδριο IBUS (International Breast Ultrasound School) με θέμα Multimodality Breast Imaging and Image-guided Interventions Course με ομιλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, θα αποτελέσουν για το αμέσως επόμενο των γιορτών χρονικό διάστημα ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και γνώσεων.

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση θα συμμετάσχει και στα δύο επερχόμενα συνέδρια, με ομιλίες, hands on και προεδρία σε στρογγυλές τράπεζες και διαλέξεις, συμβάλλοντας στην απαραίτητη αυτή διαδικασία εξέλιξης και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης, εν προκειμένω για την ακτινοδιάγνωση των παθήσεων του μαστού.

 

Η Wendie Α. Berg στην Αθήνα

Η Wendie A. Berg, MD, PhD, FACR, FSBI, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του οργανισμού Dense Breast -info, έρχεται στην Αθήνα με αφορμή τις διαλέξεις που θα δώσει στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΕΕΑΜ. Η συμμετοχή της Dr. Berg στο επικείμενο συνέδριο είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι πρόκειται για μία λαμπρή επιστήμονα που γράφει και συν-εκδίδει ένα από τα πρωτοπόρα εγχειρίδια για την απεικόνιση μαστού – τη Διαγνωστική Απεικόνιση Μαστού (Diagnostic Imaging: Breast) και είναι συγγραφέας ή συντάκτης περισσότερων από 80 αναθεωρημένων δημοσιεύσεων έρευνας. Επιπλέον, η Dr. Berg, Καθηγήτρια Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pittsburg και του Νοσοκομείου UPMC Magee-Womens, βρίσκεται επικεφαλής σε πολλές έρευνες για τη διάγνωση στον μαστό, με σκοπό την εκτίμηση της συμβολής διαφόρων ακτινοδιαγνωστικών μεθόδων στον εντοπισμό της νόσου.

Περισσότερα για την Dr. Berg στο densebreast-info.org.

 

 

Δημοσίευση της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στο Diagnostic and Interventional Imaging

Η συνεχής ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και της επιστημονικής κοινότητας είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς ενός γιατρού, πόσο μάλλον εάν βρίσκεται σε θέση να δημοσιεύει, να ενημερώνει μέσα από ομιλίες σε συνέδρια και να συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικές ομάδες διεθνούς εμβέλειας. Η νέα δημοσίευση της Δρ. Αθηνάς Βούρτση αναρτήθηκε στις 5 Απριλίου του τρέχοντος έτους, στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Diagnostic and Interventional Imaging με θέμα «Three-dimensional automated breast ultrasound: Technical aspects and first results» (Το 3D αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστού: Τεχνικά δεδομένα και πρώτα αποτελέσματα).

Στο κείμενο αναφέρονται οι τεχνικές δυνατότητες του νέου αυτού εργαλείου διάγνωσης παθήσεων του μαστού που το καθιστούν πολύτιμο στον συμπληρωματικό έλεγχο με μαστογραφία, κυρίως σε περιπτώσεις εντοπισμού αλλοιώσεων και διαφοροποίησης των κακοήθων από τις καλοήθεις. Το 3D ABUS βελτιώνει σημαντικά την ορθή διάγνωση. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211568419300713>/a>.

 

 

Ένα Λεξικό Ζωής από το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

Έναν επεξηγηματικό, εκλαϊκευμένο, επιστημονικό οδηγό όρων για τον καρκίνο στο μαστό, δημιούργησε το Άλμα Ζωής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο στον Μαστό, με την επιστημονική συμβολή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση, του Παθολόγου – Ογκολόγου κ. Κεντεποζίδη Νικολάου και του Επίκουρου Καθηγητή Χειρουργικής και Χειρουργικής Μαστού κ. Μιχάλη Κοντού.

Ο Οδηγός επεξηγεί αγγλόφωνους και ελληνόφωνους όρους που πιθανόν να συναντήσει μία γυναίκα που νοσεί. Η κατανόηση των όρων αυτών θα αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο «πλοήγησης» που θα διαφωτίσει κάθε γυναίκα με τη νόσο, όπου και όταν το χρειαστεί. Η δημιουργία αυτού του πολύτιμου «γλωσσαρίου» αναμένεται να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα βοηθά στην κατανόηση της νόσου, αλλά και στην επιλογή θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Μία κίνηση προς τη ζωή, από το Άλμα Ζωής, Αξίζει να το δείτε στο: www.almazois.gr.

 

 

Call Now Button