Newsletter Δεκέμβριος 2019

H Διαγνωστική Μαστογραφία σας εύχεται όμορφες γιορτινές ημέρες και μία χρονιά γεμάτη με υγεία, τύχη και ευημερία!

Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δημιουργική με πολλές προκλήσεις. Η διαρκής πρόοδος στην τεχνολογική έρευνα για ιατρικούς σκοπούς και η ενημέρωση των ακτινοδιαγνωστών για τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου μαστού, μας κάνει να αισιοδοξούμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, πριν αυτή απειλήσει τη ζωή των γυναικών. Οι επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βοηθούν στη μετάδοση της γνώσης, την ενισχύουν και εμπλουτίζουν την εμπειρία των συμμετεχόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετείχα σε συνέδρια και ημερίδες, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια, προκειμένου να ενημερωθώ στις σύγχρονες εξελίξεις, ώστε να προσφέρω καλύτερες υπηρεσίες.

 

Στιγμιότυπα από το 2019 – Δρ. Αθηνάς Βούρτση

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Επετειακή ημερίδα της Ε.Ε.Α.Μ.


Στις 19 Ιανουαρίου, η Ε.Ε.Α.Μ. (Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού) γιόρτασε τα 7 χρόνια από την ίδρυσή της με τη διεξαγωγή ενός ακόμη επιστημονικού συνεδρίου, με τη συμμετοχή του LASZLO TABAR M.D., F.A.C.R. (Hon), ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Falun της Σουηδίας. Στη θεματολογία της ημερίδας αναπτύχθηκαν σημαντικές ενότητες αναφορικά με τις νέες εξελίξεις στη διάγνωση και στην πρόληψη του καρκίνου μαστού. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση, ως Ιδρυτική Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της Ε.Ε.Α.Μ., απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό, αναφερόμενη στα πεπραγμένα της Εταιρείας στη διάρκεια των 7 ετών της λειτουργίας του, ενώ συμμετείχε σε διαλέξεις και προεδρεία.
Το πρόγραμμα της επετειακής ημερίδας της Ε.Ε.Α.Μ.

 

Τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση, καλεσμένη ως ομιλήτρια στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής (RSNA), σε μία από τις ομιλίες της αναφέρθηκε στην αξία της Μεσογειακής Διατροφής και στη συμβολή της στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, καθώς και του καρκίνου στον μαστό. Στην ομιλία της η Δρ. Αθηνά Βούρτση αναφέρθηκε στην αξία της μεσογειακής διατροφής, τόσο ως παράγοντας πρόληψης της νόσου, όσο και ως παράγοντας αποφυγής υποτροπής της.
https://mammography.gr/?p=3267

 

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διατήρησης Αναπαραγωγής

Το 7ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας διοργανώθηκε στις 26 και 27 Ιανουαρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων ομιλητών, με σκοπό να ενημερώσει νέους Μαιευτήρες – Γυναικολόγους και ειδικευόμενους γιατρούς να κατανοήσουν τον ρόλο των ορμονών στη φυσιολογία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Στο Συνέδριο συμμετείχε η Δρ. Αθηνά Βούρτση ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, αναπτύσσοντας με ομιλία της το θέμα: «Καρκίνος του μαστού σε νεαρή ηλικία: Ιδιαιτερότητες και προκλήσεις».
http://www.free-spirit.gr/el/7o-panellinio-synedrio-gynaikologikis-endokrinologias-p582.html

 

Βράβευση της Δρ. Αθηνάς Βούρτση από τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»


Στις 27 Ιανουαρίου, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικής Πίτας του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», πραγματοποιήθηκε η βράβευση της Δρ. Αθηνάς Βούρτση, για τη συμμετοχή της στη συγγραφή και την επιμέλεια του εγχειριδίου «Χρήσιμος Οδηγός Όρων για τον Καρκίνο του Μαστού, από το Α στο Ω».
/el/wp-content/uploads/2019/01/2019_alma_zois_event.pdf

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Επιστημονική, εκπαιδευτική συνάντηση της GE Healthcare

H Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε ως ομιλήτρια στην επιστημονική, εκπαιδευτική συνάντηση της GE Healthcare στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με θέμα: «Technology & Innovation for Breast Cancer detection. Dense breast and why supplemental US is needed. Clinical evidence and implementation of ABUS in daily routine». Στην ίδια συνάντηση η Δρ. Βούρτση συμμετείχε σε Workshop με θέμα: «How to implement ABUS successfully? Scanning procedure positioning, how to avoid artefacts».
https://mammography.gr/?event=ge-healthcare

 

Ομιλία σε Επιστημονική Συνάντηση της ΑΚΟΣ

Η ΜΚΟ «Άκος» αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας, από εθελοντές και από αποθεραπευόμενους, οι οποίοι αφιερώνουν τις δυνάμεις και τον χρόνο τους στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου και στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αποθεραπευόμενους από τη νόσο. Στα πλαίσια των δράσεων της, η Άκος διοργανώνει επιστημονικές έρευνες αλλά και ημερίδες, για την προώθηση της ενημέρωσης για έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση, συμμετείχε και το 2019 στην επιστημονική συνάντηση της Άκος, με θέμα «Ποιοτικά χαρακτηριστικά των απεικονιστικών μεθόδων».
Το πλήρες πρόγραμμα της επιστημονικής συνάντησης

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

ECR 2019. 25ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας.

Συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στο 25ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας, στη Βιέννη, Αυστρία. Η ομιλία της Δρ. Αθηνάς Βούρτση με τίτλο «Breast Density and risk stratification» πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου διήρκησαν από τις 27 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή, 3 Μαρτίου.

https://www.myesr.org/past-congresses/ecr-2019

ECR 2019 Programme

 

Οι νέες τεχνολογίες στη διάγνωση του καρκίνου στον μαστό

Ομιλία της Δρ. Αθηνάς Βούρτση σε Επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στην πρόληψη και στις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε γυναίκες. Η Δρ. Βούρτση ανέπτυξε το θέμα «Νέες Τεχνολογίες στη διάγνωση του καρκίνου στον μαστό».
Πρόσκληση – Πρόγραμμα της επιστημονικής συνάντησης

 

Συμμετοχή και βράβευση της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στο Συνέδριο Elevating Radiology στη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας

Στις 23 και 24 Μαρτίου, στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, στο επιστημονικό ιατρικό συνέδριο Elevating Radiology, η Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια με τρεις ομιλίες: Management of high-risk breast Lesions, Introduction to ABUS (Automated Breast Ultrasound) και Personalized breast cancer screening – A new concept. Στα πλαίσια του συνεδρίου, η Δρ. Αθηνά Βούρτση βραβεύθηκε για την ενεργό συμμετοχή της στη διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση του ιατρικού κόσμου, από την Dr. Lamia Ghazi Jamjoom ABR.

 

https://mammography.gr/wp-content/uploads/2019/03/RSSA-GE-LEAD-Breast-Course.pdf

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Επιστημονική δημοσίευση της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στο Diagnostic and Interventional Imaging
Δημοσίευση της Δρ. Αθηνά Βούρτση με θέμα «3D Αυτοματοποιημένο Υπερηχογράφημα Μαστών: Τεχνικά χαρακτηριστικά και πρώτα αποτελέσματα». Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diagnostic and Interventional Imaging στις 5 Απριλίου, αναφέρει διεξοδικά την αξία της απεικόνισης με το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μαστού (3D ABUS). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211568419300713

 

 

ΜΑΪΟΣ

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού www.hbis.gr


Ενεργή συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στη διοργάνωση της διεξαγωγής του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Α.Μ., με επίσημη καλεσμένη την Dr. Wendie Berg, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Οργανισμού DenseBreast-info. Στο Συνέδριο με τίτλο «Παρόν και Μέλλον στην Απεικόνιση Μαστού», η Δρ. Αθηνά Βούρτση, εκτός από τη συμβολή της στη διεξαγωγή του, παρουσίασε ομιλίες – διαλέξεις και συμμετείχε ως Προεδρείο σε Διάλεξη της Wendie Berg.

https://mammography.gr/wp-content/uploads/2019/04/programma_EEAM.pdf

 

Μαστολογικό Συνέδριο στο Novi Sad της Σερβίας

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε ως επίσημη καλεσμένη στο II Serbian Senology Congress 2019 που διεξήχθη στις 23 και 24 Μαΐου. Η ομιλία της είχε ως τίτλο «Breast density – the role of DBT and ABUS».

 

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

IBUS multimodality breast imaging and image-guided interventions course, στην Αθήνα

Διεξαγωγή του τριήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος IBUS με τη συμμετοχή επιστημόνων σε ομιλίες – διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις (Hands-on). Η Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε στο πρόγραμμα με πέντε ομιλίες και με πρακτική άσκηση με θέμα: Scanning of the breast.
https://mammography.gr/wp-content/uploads/2019/03/PRELIMINARY_SCIENTIFIC_PROGRAM_IBUS_2019.pdf

 

GE LOGIQ Experts Academy Days – LEAD Outreach, Istanbul Turkey

Ομιλία της Δρ. Αθηνάς Βούρτση με τίτλο «Advances in Breast Ultrasound» στην επιστημονική συνάντηση της General Electric LOGIQ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου. Η Δρ. Βούρτση στην ομιλία της αναφέρθηκε στον ρόλο του υπερηχογραφήματος στον εντοπισμό και τη διαχείριση βλαβών στον μαστό και στην παρουσίαση του 3D Αυτοματοποιημένου Υπερηχογραφήματος Μαστού.
https://mammography.gr/wp-content/uploads/2019/06/GE_Logiq_2019.pdf

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Άρθρο της Δρ. Αθηνάς Βούρτση σε συνεργασία με την Wendie A. Berg για την Πυκνότητα του Μαστού και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών μεθόδων

Το άρθρο της Δρ. Αθηνάς Βούρτση και της Wendie A. Berg, MD, PhD, FACR, καθηγήτριας ακτινολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Radiology, με θέμα: Πυκνότητα μαστού, επιπτώσεις και συμπληρωματικός, απεικονιστικός έλεγχος (Breast Density Implications and supplement screening). Στο άρθρο εξετάζεται η απόδοση των διαφόρων απεικονιστικών μεθόδων σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30255244

https://www.sbi-online.org/RESOURCES/WhitePapers/TabId/595/ArtMID/1617/ArticleID/596/Breast-Density-and-Supplemental-Screening.aspx

 

8th Breast Health Days in the Mediterranean

Συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στη Διημερίδα «8th Breast Health Days in the Mediterranean» που διοργάνωσε η Ογκολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ, το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ και το Trans Mediterranean Association: Woman and Breast Cancer. Η ομιλία της Δρ. Βούρτση είχε θέμα: «Breast Cancer Screening in Greece».

https://oncologist-athens.gr/imeres-ygeias-mastou-8th-breast-health-days-in-the-mediterranean/

 

Race for the Cure


Ενεργή συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση σε ένα ακόμη Race for the Cure, σε έναν αγώνα για τη ζωή, ενάντια στον καρκίνο μαστού. Ο αγώνας Race for the Cure διεξήχθη την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και όπως κάθε χρονιά, αρχής γενομένης από το 2009, διοργανώνεται από το «Άλμα Ζωής» με την έγκριση της Οργάνωσης Susan G. Komen for the Cure. Στη φετινή διοργάνωση το Race for the Cure ένωσε τις δυνάμεις του με τον 33ο Γύρο της Αθήνας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή.

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

EUSOBI 2019


Συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση στο συνέδριο της European Society of Breast Imaging, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου. Ομιλία της Δρ. Βούρτση με θέμα: «Personalized and risk-stratified screening with ABUS 2.0 using latest cutting edge technology».

https://www.eusobi.org/news/highlights-of-eusobi2019

 

JFR – Journees Francophones de Radiologie Diagnostique & Interventionnelle – Medical Imaging International Congress

Συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση με ομιλία στο συνέδριο JFR που διεξήχθη στο Παρίσι από τις 11-14 Οκτωβρίου. Τίτλος ομιλίας «Personalized and risk-stratified screening with ABUS 2.0 using latest cutting edge technology».

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

2019 Chicago International Breast Course

Συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση με ομιλίες και Workshops στο Συνέδριο που είχε ως γενικό τίτλο: «Advancing the Art of Breast Imaging». Το συνέδριο διεξήχθη στο Σικάγο, Ιλινόις των ΗΠΑ, από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου.

https://mammography.gr/?event=2019-chicago-international-breast

 

Hands on… στην προ-εγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Ομιλία της Δρ. Αθηνάς Βούρτση με θέμα «Αυτόματος Υπέρηχος Μαστού», στο Επιστημονικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Διεπιστημονικής Εταιρείας Καρκίνου Μαστού με κεντρικό τίτλο: «Hands on… στην προ-εγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού». 23 και 24 Νοεμβρίου, Metropolitan Hospital, Αθήνα.
https://www.events.gr/programs/2019_11_19_handson.pdf

Επιστημονικό πρόγραμμα

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

105ο ετήσιο, επιστημονικό συνέδριο της RSNA στο Σικάγο, Ιλινόις

Συμμετοχή της Δρ. Αθηνάς Βούρτση ως ομιλήτριας στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής (RSNA). Η Δρ. Βούρτση συμμετείχε με θέμα ομιλίας: «Personalized and Risk-Stratified Screening Using ABUS Technology». Το συνέδριο που διήρκησε από την 1η έως τις 6 Δεκεμβρίου και διεξήχθη στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπηρεσία της ακτινοδιάγνωσης.

https://meeting.rsna.org/program/

 

Call Now Button