EDITORIAL
Αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του μαστού είναι και ο φετινός Οκτώβριος, με σκοπό να γίνει συνείδηση σε κάθε γυναίκα, η σημαντικότητα του τακτικού προληπτικού έλεγχου για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και την αντιμετώπισή της σε αρχικό στάδιο.
Στην αδιάκοπη προσπάθεια των επιστημόνων να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο του μαστού, αποδεικνύεται πολύτιμος αρωγός η φιλανθρωπική δράση.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το φιλανθρωπικό δείπνο που διοργάνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) σε συνεργασία με την European Asian Society of Surgical Oncology (EUASSO). Ως πρόεδρος της ΕΕΑΜ, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους, όσοι ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία και με τη συνεισφορά τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη του σκοπού μας, που ήταν η υποστήριξη γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ Αθηνά Βούρτση
Ασπασία Κατσούλη: Η στενή συνεργάτης μου στη Διαγνωστική Μαστογραφία
Είναι πράγματι ευλογία να πλαισιώνεσαι από άξιους και ικανούς συνεργάτες. Η ιατρός Ασπασία Κατσούλη βρίσκεται επαγγελματικά δίπλα μου από το 2005, όταν ξεκίνησε η συνεργασία της με την Διαγνωστική Μαστογραφία. Μέχρι τότε είχε στο ενεργητικό της μια μακρόχρονη εκπαίδευση, στην Ελλάδα αλλά και σε ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ.
Αφού αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992, υπηρέτησε στο αγροτικό ιατρείο της Απιδέας Λακωνίας και στο κέντρο Υγείας Μολάων.
Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ και αφού πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις ECFMG, συνέχισε την εκπαίδευσή της στην ειδικότητα της παθολογίας στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Ακολούθησε η ειδίκευση στην Ακτινοδιαγνωστική στο Long Island College Hospital της Νέας Υόρκης ενώ το 2001 απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής από την Αμερικανική Επιτροπή Ακτινολογίας.
Επόμενο βήμα της ήταν η εξειδίκευση στις απεικονιστικές μεθόδους σώματος με αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και υπερήχους στο Νοσοκομείο Beth Israel Medical Center.
Προσπαθώντας να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, απέκτησε υποειδικότητα στις απεικονιστικές μεθόδους του μαστού (μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα και μαγνητική τομογραφία) καθώς και στις επεμβατικές τεχνικές του μαστού στο Νοσοκομείο New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center της Νέας Υόρκης.
Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα και απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας στην Ακτινοδιαγνωστική. Από το 2005 συμμετέχει ανελλιπώς σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια.
Πρωτοποριακή τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία στη Διαγνωστική Μαστογραφία
Σε τρισδιάστατη μαστογραφία με ακριβέστερα αποτελέσματα μπορούν πλέον να υποβάλλονται οι γυναίκες που επισκέπτονται τη Διαγνωστική Μαστογραφία. Η Τομοσύνθεση, τo πρωτοποριακό σύστημα της General Electric Healthcare, που έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντοπίζει βλάβες στο μαστό που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές με τη χρήση της 2D ψηφιακής μαστογραφίας.
Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, η νέα αυτή απεικονιστική τεχνική χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία και αυξάνει τις πιθανότητες ανίχνευσης του διηθητικού καρκίνου του μαστού κατά 41% σε σχέση με τη 2D μαστογραφία ενώ η εφαρμογή της αποδεικνύεται πολύτιμη σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Με τη χρήση ενός επαναληπτικού αλγορίθμου, το σύστημα συνδυάζει δεδομένα από 9 εικόνες του μαστού, οι οποίες έχουν ληφθεί από διαφορετικές γωνίες.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να υποβληθεί μια γυναίκα σε τρισδιάστατη μαστογραφία είναι λίγο περισσότερος από εκείνον που απαιτείται για την 2D μαστογραφία αλλά η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη παραμένει χαμηλή και μέσα στα ασφαλή όρια. Μία από τις καινοτομίες της Διαγνωστικής Μαστογραφίας είναι το καινούργιο λογισμικό που διαθέτει το σύστημα του μαστογράφου, το οποίο μετράει με απόλυτη ακρίβεια τη δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η γυναίκα κατά την εξέτασή της. Η συγκεκριμένη πληροφορία έχει μεγάλη αξία για μια γυναίκα αφού μπορεί να γνωρίζει επακριβώς τη συνολική δόση ακτινοβολίας που δέχεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα.
Ελληνική έρευνα για τις συνήθειες και τα κίνητρα των καπνιστών
Η σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο του μαστού είναι πλέον δεδομένη. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι δείκτες καρκίνου του μαστού ήταν αυξημένοι κατά 24% μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν ενώ ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μικρή ηλικία, προτού δηλαδή εμφανίσουν έμμηνο ρύση ή αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί.
Ακόμη όμως και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή, όπως έδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (British Medical Journal), αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Από την άλλη, ο καρκίνος του πνεύμονα καλπάζει στις μέρες μας, αδιακρίτως φύλου.
Όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, της Νο 1 βλαβερής συνήθειας, που οφείλουμε να χτυπήσουμε στη ρίζα της, στη γένεση της αλλά παράλληλα να ενεργοποιήσουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν στη διακοπή της.
Με αυτό το σκεπτικό η ΑΚΟΣ (www.akoslife.com) διενήργησε έρευνα προκειμένου να χαρτογραφήσει τις συνήθειες και τα κίνητρα των καπνιστών, τους λόγους που οδηγούν στην υιοθέτηση αυτής της καταστροφικής συνήθειας αλλά και τις παραμέτρους που αν τις ενισχύσουμε θα επιτύχουμε την διακοπή του καπνίσματος.
Ελπίζω τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΚΟΣ που θα γονιμοποιήσουν τη δική μας σκέψη και θα εμπλουτίσουν τις δράσεις μας, να σταθούν χρήσιμα για κάθε συνοδοιπόρο στον αγώνα κατά του καπνίσματος.
Tel.:+30 210 6867832
Fax : +30 211 2686663
Mob.: +30 6932580653
Email : dkatsochi@aktinotherapeia.com
Web : www.aktinotherapeia.com