Η Μαγνητική Μαστογραφία, MRI, εντοπίζει νωρίτερα τον καρκίνο μαστού συγκριτικά με την ψηφιακή μαστογραφία σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, οι οποίες ωστόσο δε γνωρίζουν εάν έχουν τυχόν γενετικές μεταλλάξεις (γονιδίων), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Lancet Oncology. Ωστόσο, η βελτίωση των αποτελεσμάτων στον εντοπισμό της νόσου ενέχει τον κίνδυνο περισσότερων λανθασμένων θετικών αποτελεσμάτων.
Οι επικεφαλής της έρευνας Dr. Sepideh Saadatmand και Amarens Geuzinge και οι συνεργάτες τους, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία, δήλωσαν πως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επωφελή για τη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών.
«Η απεικόνιση με Μαγνητική Μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μείωση της θνησιμότητας συγκριτικά με την απεικόνιση με ψηφιακή μαστογραφία» έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Περίπου το 15% όλων των περιστατικών καρκίνου συμβαίνει σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, οι οποίες ωστόσο δε γνωρίζουν εάν έχουν γονιδιακές μεταλλάξεις και οι γυναίκες αυτές μάλιστα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε νεαρότερη ηλικία. Παρόλο μάλιστα που πολλές ακόμη προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μαγνητική Μαστογραφία επιπρόσθετα με την ψηφιακή βελτιώνει τον εντοπισμό του καρκίνου στον μαστό σε αυτόν τον πληθυσμό γυναικών, οι κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως είναι ανακόλουθες. Η ομάδα των ερευνητών διενήργησε τη συγκεκριμένη έρευνα για να «διορθώσει» αυτή την ανακολουθία.
Η έρευνα, η οποία ονομάστηκε Familiar MRI Screening (FaMRIsc), συμπεριελάμβανε τα δεδομένα 1.355 γυναικών, ηλικίας από 33 έως 55 ετών, οι οποίες είχαν αθροιστικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, εξαιτίας οικογενειακής προδιάθεσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μεταλλάξεις στην οικογένεια των γονιδίων BRCA1, BRCA2 ΚΑΙ TP53. Οι γυναίκες, ανάλογα με το ιατρικό τους ιστορικό, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην ομάδα που διενεργούσε ετησίως MRI και κλινική εξέταση μαστών μαζί με ψηφιακή μαστογραφία ανά δύο έτη (675 γυναίκες) ή μόνο ετήσια μαστογραφία και κλινική εξέταση (680). Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 55 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο, 32 από τις οποίες διηθητικό και 23 με καρκίνωμα στους γαλακτοφόρους αδένες (in situ). Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι η Μαγνητική Μαστογραφία ήταν περισσότερο ευαίσθητη σε αυτά τα περιστατικά. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι διηθητικοί καρκίνοι ήταν μικρότεροι και με μικρότερη συχνότητα θετικοί σε λεμφαδένες (17% έναντι 63%), στην ομάδα των γυναικών που διενεργούσε MRI. Το μειονέκτημα που παρουσιάζονταν ωστόσο στην ομάδα αυτή, ήταν τα περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, τα οποία οι ερευνητές τα απέδωσαν στη σχετικά νεαρή ηλικία των γυναικών αυτών.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η Μαγνητική Μαστογραφία (MRI) είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη ζωή των γυναικών που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν με καρκίνο μαστού, εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού.
Πηγή: Aunt Minnie