Newsletter Ιανουάριος 2018

Στηρίξτε τη δημιουργία της Ελληνικής ιστοσελίδας για γυναίκες με πυκνούς μαστούς

Dense Breast - Ελληνική ΙστοσελίδαΟ καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή κακοήθειας στις γυναίκες παγκοσμίως, ενώ η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποτελούν τον πιο καθοριστικό τρόπο με τον οποίο μπορεί τόσο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια όσο και να μειωθεί η θνησιμότητα από αυτήν. Η πυκνότητα του μαστού αποτελεί έναν επιβεβαιωμένο επιστημονικά παράγοντα αύξησης του κινδύνου ανάπτυξης κακοήθειας στον μαστό, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τον εντοπισμό της στην προληπτική μαστογραφία. Όπως γνωρίζουμε η ενημέρωση αποτελεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο ενάντια στον καρκίνο. Γι αυτόν τον σκοπό στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε ο οργανισμός dense breast –info ο οποίος αποτελεί μία πηγή ενημέρωσης που εστιάζει το ενδιαφέρον της στην παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφορίας για την πυκνότητα των μαστών, απευθυνόμενος προς το ευρύ κοινό αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Αυτό το εκπαιδευτικό εργαλείο ιατρικής γνώσης αποτελεί προϊόν της συνδυαστικής γνώσης και προσπάθειας ειδικών στην απεικόνιση μαστού και ερευνητών που εξετάζουν και αναθεωρούν ιατρικά δεδομένα και αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στη συζήτηση με κεντρικό θέμα «Έχω πυκνούς μαστούς. Πως πρέπει να εξεταστώ και τι να γνωρίζω». Ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής του οργανισμού έλαβα την πρωτοβουλία να τον αναπτύξω στις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής ιστοσελίδας που θα ενημερώνει, θα δίνει απαντήσεις, θα ευαισθητοποιεί τις γυναίκες για την ανάγκη της εξατομικευμένης πρόληψης και για όλους τους δυνατούς τρόπους με τους οποίους αυτή εφαρμόζεται. Στηρίξτε μας σε αυτή την προσπάθεια για να συμβάλετε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
https://mammography.gr/?p=3038
https://www.nycharities.org/give/donate.aspx?cc=4052

 

Ένα νέο σύγγραμμα για τη διεπιστημονική αντιμετώπιση του καρκίνου

Breast Cancer Management for SurgeonsΣτο νέο σύγγραμμα για τη διεπιστημονική αντιμετώπιση του καρκίνου με τίτλο «Breast Cancer Management for Surgeons» (Η διαχείριση του καρκίνου του μαστού από τους χειρουργούς) η Δρ. Αθηνά Βούρτση συνέβαλε με τη συγγραφή ενός κεφαλαίου που άπτεται της ιατρικής της εξειδίκευσης, ως ειδικός στην ακτινοδιάγνωση του μαστού. Το κεφάλαιο «Screening for High-Familiar-Risk Women», (η απεικόνιση του μαστού σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού), αναφέρεται διεξοδικά στην αναγκαιότητα επιπρόσθετης παρακολούθησης στις γυναίκες αυτές με σκοπό τη μείωση του κινδύνου καθώς και στους τρόπους προληπτικών εξετάσεων, στη μαστογραφία, τους υπερήχους και τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI), η οποία αποτελεί και την πιο «ευαίσθητη» απεικονιστική μέθοδο, ειδικά για νέες γυναίκες, χωρίς να μειώνεται η ευεργετική προληπτική δράση της μαστογραφίας. Το κεφάλαιο καθώς και όλο το βιβλίο μπορούν να αποκτηθούν και ηλεκτρονικά.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-56673-3_6

 

Η επιστημονική επιθεώρηση European Radiology φιλοξένησε άρθρο των Δρ. Βούρτση και Δρ. Κατσούλη

Το 3D ABUS αποδεικνύεται ένα ισχυρό εργαλείο καθημερινής πρακτικής για την πρόληψη του καρκίνου μαστού. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση και η Δρ. Ασπασία Κατσούλη συνέγραψαν άρθρο στην επιθεώρηση European Radiology με τίτλο «The performance of 3D ABUS versus HHUS in the visualization and BI-RADS characterization of breast lesions in a large cohort of 1,886 women», ενημερώνοντας για τον τρόπο με τον οποίο το 3D ABUS μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της υγείας των γυναικών. Το άρθρο στηρίχθηκε στη νέα μελέτη (2017) των δύο ιατρών, στην οποία συνέκριναν το υπερηχογράφημα μαστού με το υπερηχογράφημα 3D ABUS σε ένα δείγμα 1.886 γυναικών. Το υπερηχογράφημα το χειρίζονταν ακτινοδιαγνώστες μαστού ενώ το 3D ABUS, τεχνολόγοι – ακτινολόγοι. Στα αποτελέσματα της έρευνας αποδείχτηκε ότι τα δύο διαγνωστικά εργαλεία έδιναν παρόμοια αποτελέσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το 3D ABUS αποδείχτηκε ανώτερο από το υπερηχογράφημα μαστού στον εντοπισμό συγκεκριμένων ευρημάτων.
http://www.auntminnie.com/index.aspx?sec=eba&sub=eml&pag=dis&itemId=119356
https://link.springer.com/article/10.1007/s00330-017-5011-9

 

EUSOBI European Society of breast imaging – Συνέδριο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα

EUSOBI European Society of breast imaging conferenceΣτις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής εταιρίας για την απεικόνιση μαστού, στη Βιέννη, Αυστρία. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Diagnostic and Interventional Breast Ultrasound Course θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και workshops. Η Δρ. Αθηνά Βούρτση θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα: Physics and Practical Aspects of Automated Breast Ultrasound, ενώ θα συμμετάσχει στα 2 workshops From Automated Screening to US-guided minimal invasive therapy. Στο συνέδριο του ECR (European Congress of Radiology) που ακολουθεί μετά την λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και έως τις 4 Μαρτίου, η Δρ. Αθηνά Βούρτση θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα ABUS meets the Expert session και θα προεδρεύσει σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: Contrast-enhanced mammography and phase-contrast CT
Το αναλυτικό πρόγραμμα
https://www.myesr.org/congress/scientific-programme

 

Τα ΝΕΑ και η ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ανανεώνονται συνεχώς στο mammography

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση για την αναγκαιότητα της πρόληψης του καρκίνου στο μαστό, το mammography ανανεώνει συνεχώς την ύλη του στην ενότητα ΝΕΑ και ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ. Η ενότητα των νέων έχει διαχωριστεί σε δύο υποκατηγορίες προκειμένου να διευκολύνει τον επισκέπτη της σελίδας να διακρίνει αμέσως το νέο που τον αφορά, ανάλογα με το εάν είναι γιατρός ή ενδιαφερόμενος πολίτης, γυναίκα ή άντρας. Η ύλη των νέων εμπλουτίζεται με ένα εύρος ειδήσεων που αφορούν την ενημέρωση αναφορικά με αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών κυρίως στον τομέα της πρόληψης –μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού, μόλυνση του περιβάλλοντος και ανάπτυξη του κινδύνου, η ασφαλής χρήση των αντιιδρωτικών και αποσμητικών, τι πρέπει να γνωρίζω στην πρώτη μου μαστογραφία, αποτελούν μόλις κάποια από τα κείμενα που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού, επιβεβαιώνοντάς μας ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση: της κατανοητής, εμπεριστατωμένης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης.
Νέα & Αρθρογραφία

 

Call Now Button