Χαρούμενες γιορτές απο την Διαγνωστική Μαστογραφία

Ευχές από τη Διαγνωστική Μαστογραφία

Χαρούμενες γιορτές απο την Διαγνωστική Μαστογραφία

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Τα δύο τελευταία χρόνια η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από την πανδημία ενός νέου κορονοϊού, του COVID-19. Όσο κι αν γνωρίζαμε ότι οι πανδημίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας, ήμασταν, ψυχικά και επιστημονικά, απροετοίμαστοι, και σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, ο απολογισμός μάς αφήνει με πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά πολύ πιο δυνατούς και ίσως πιο σοφούς.

Περιορισμένοι στα σπίτια μας, υποχρεωθήκαμε να βρούμε νέους τρόπους για να εργαστούμε, προσαρμοστήκαμε σε νέα δεδομένα με ασύλληπτη ταχύτητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, γνώσεων και δεξιοτήτων. Κάποιοι πιο δύσκολα, άλλοι με ευκολία εξοικειωθήκαμε με τη διαδικτυακή επικοινωνία. Την ίδια στιγμή, ανακαλύψαμε χαρές και αξίες, που ενδεχομένως είχαμε αφήσει ακαλλιέργητες. Η επαφή μας με την οικογένειά μας, η συνειδητοποίηση της ευαλωτότητάς μας, η αξία της ανθρώπινης επαφής, η δύναμη της υπομονής και της καρτερικότητας, η ανάγκη της επικοινωνίας, αποδείχτηκαν πολύ πιο ουσιαστικά από ποτέ και ίσως προσδιορίσουν για πολλούς από εμάς τις μελλοντικές μας πράξεις.

Προσωπικά η πανδημία με βοήθησε να ισχυροποιήσω την πίστη μου στη δύναμη της επιστήμης, την εμπιστοσύνη μου στους ερευνητές, καθώς και τον θαυμασμό μου στους ανθρώπους που συνεχίζουν άοκνα να προσπαθούν για το καλύτερο. Παράλληλα διαπίστωσα με θλίψη τις τραγικές συνέπειες του φόβου που γεννούν η αίσθηση ενός αιφνίδιου γεγονότος, η άγνοια και η συνωμοσιολογία. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά η πλειονότητα των συνανθρώπων μας στηρίχτηκαν στη λογική και στη συμμετοχή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Εύχομαι η νέα χρονιά να μας βρει πιο δυνατούς, να αντιμετωπίσουμε με εγρήγορση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις επιπτώσεις που συνεχίζει να έχει η πανδημία. Αυτό θα μας βοηθήσει να διαφυλάξουμε τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας, τον τρόπο της ζωής μας και, τελικώς, τον πολιτισμό μας.

Στιγμιότυπα της χρονιάς που πέρασε 
Παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς που συνέχισε να επιβάλλει στη ζωή μας η πανδημία, το επιστημονικό έργο των ιατρών συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό, απλώς προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Έτσι, τα προγραμματισμένα συνέδρια έγιναν και για αυτή τη χρονιά κυρίως διαδικτυακά με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Τον μήνα αυτό η δρ Αθηνά Βούρτση συμμετείχε στην καμπάνια «ForHER» της Roche Hellas, με δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://forher.gr
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον καρκίνο του μαστού από την Δρ. Αθηνά Βούρτση στην ιστοσελίδα https://forher.gr.
ΜΑΡΤΙΟΣ

Το 2021 η Δρ. Βούρτση διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ακτινολογίας, καθώς και κριτής στο ιατρικό περιοδικό European Radiology.Για δεύτερη χρονιά το συνέδριο της European Congress of Radiology διεξήχθη διαδικτυακά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στις 3-7 Μαρτίου 2021, και εκεί η Δρ. Βούρτση συμμετείχε με δύο διαλέξεις. Η πρώτη είχε θέμα «Automated Beast Ultrasound (ABUS): The «right add-on in dense breast» ενώ η δεύτερη είχε θέμα «3D ABUS as innovative and non-invasive solution for women with dense breast».
 
Παράλληλα, στο ιατρικό περιοδικό Diagnostic Imaging υπήρξε δημοσίευση της Δρος Βούρτση με τίτλο: «Η αξία του αυτοματοποιημένου υπερηχογραφήματος στον έλεγχο γυναικών με πυκνούς μαστούς».
 
Τέλος, στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση «Γυναίκες στο παιχνίδι της ζωής», που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ, η Δρ. Αθηνά Βούρτση μίλησε για το πόσο πρώιμη μπορεί να είναι σήμερα η διάγνωση καρκίνου του μαστού.
 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στο RealHealth δημοσιεύτηκε άρθρο της Δρος Αθηνάς Βούρτση, με θέμα «Η πανδημία δυσχεραίνει την πρόληψη».

Παράλληλα, η Δρ. Βούρτση, ως ευρωπαϊκή σύνδεσμος της DenseBreast-info.org, δημοσίευσε στο RAD Magazine, 47, 551, 14-15.
ΜΑΪΟΣ

Η Δρ. Βούρτση συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθ’ οδόν προς τον Βέλτιστο Θεραπευτικό Συντελεστή στην Ογκολογία με θέμα: «Πόσο πρώιμη μπορεί να είναι σήμερα η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;»
ΙΟΥΝΙΟΣ

Στο WORLD Class CME η Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε με τη διάλεξή της με θέμα: «Το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα. Η αξία του σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς».

Τον ίδιο μήνα, εμφανίστηκε δημοσίευμα της Δρος Βούρτση στο blog της εταιρείας Lilly.
 

Τέλος, η Δρ. Βούρτση συμμετείχε, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και συντονίστρια, στον 4ο Κύκλο Εκπαιδευτικών Μαθημάτων της ΕΕΑΜ που διεξήχθη στις 12 Ιουνίου 2021 με τίτλο: «Η Απεικόνιση του Μαστού από το Α ως το Ω» με κεντρικό αντικείμενο: «Επεμβατικές πράξεις και διαχείριση περιστατικών με όλες τις μεθόδους».
 
ΙΟΥΛΙΟΣ

Τον Ιούλιο η Δρ. Αθηνά Βούρτση υπήρξε εισηγήτρια στο 3ο ABUS User Meeting, με θέμα: «The value of ABUS in the diagnosis of challenging clinical cases».

Στις 8 του ίδιου μήνα, η Δρ. Αθηνά Βούρτση συμμετείχε στη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το θέμα της ομιλίας της ήταν: «The role and involvement of the private sector in the breast care in Greece».
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τον Αύγουστο η Δρ. Βούρτση συμμετείχε στη διαδικτυακή εκπαίδευση του ABUS σε συναδέλφους στη Μόσχα, στην Ελβετία και στην Ισπανία.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

Στις 16 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε από το EUSOBI σεμινάριο υπερήχων, στο οποίο η Δρ. Βούρτση συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια και εισηγήτρια, με τίτλο ομιλίας: «Physics and practical aspects of automated 3D breast US».
Παράλληλα, συμμετείχε στην παρακάτω ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του EUSOBI.

Τέλος, συμμετείχε ως συντονίστρια στο Clinical Insights Session που έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Θέμα συζήτησης: «From screening to diagnostic, monitoring and treatment – Breast ultrasound along the Care Pathway».
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Στο webinar της GE σε συνεργασία με το EUSOBI που διεξήχθη στις 7 Οκτωβρίου η Δρ. Βούρτση έδωσε διαδικτυακή ομιλία με τίτλο: «Breast Density: Important facts and the successful implementation of 3D ABUS for early cancer detection».

Επιπλέον, στο 6ο Επιστημονικό Forum με τίτλο «Βιοεπιστήμες, καινοτομία, τεχνολογία και καρκίνος: Από την πρόληψη στη θεραπεία» που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου 2021 παρουσίασε ομιλία με τίτλο: «Η αξία της τεχνητής νοημοσύνης στο Screening καρκίνου του μαστού».
 

Στο Industry-sponsored symposium by GE Healthcare κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου του EUSOBI 2021 που διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου, η Δρ. Βούρτση έδωσε ομιλία με τίτλο: «Expert Panel discussion about Risk stratified screening – latest research and are we ready for an implementation in clinical routine?»
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 18 Νοεμβρίου η Ελληνική́ Εταιρεία Δεικτών Καρκίνου & Στοχευμένης Θεραπείας διοργάνωσε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Δεικτών Καρκίνου & Στοχευμένης Θεραπείας, στο οποίο η Δρ. Βούρτση συμμετείχε με την ομιλία με τίτλο: «Υπερηχογράφημα μαστού».

Με αφορμή την απώλεια της Φώφης Γεννηματά η Δρ. Αθηνά Βούρτση έγραψε στο RealHealth άρθρο για την αξία της εξατομικευμένης πρόληψης κάθε γυναίκας με βάση τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
 
Στις 4-5 Νοεμβρίου, η Δρ. Βούρτση συμμετείχε ως εισηγήτρια στο Breast Academy 2021, που διοργάνωσε η εταιρεία GE στο Παρίσι. Ο τίτλος της ομιλίας της ήταν: «Screening Dense Breasts – Overview of Guidelines & Current Practices».
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Τον Δεκέμβριο, η Δρ Αθηνά Βούρτση συμμετείχε διαδικτυακά ως εισηγήτρια σε δύο συνέδρια. Αφενός, στο RSNA 2021, με την ομιλία της με τίτλο: «Breast density: Important facts and the successful implementation of ABUS for early cancer detection».

Αφετέρου, στο 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογικής Απεικόνισης, που έλαβε χώρα στις 17-19 Δεκεμβρίου, όπου έδωσε ομιλία με τίτλο: «Artificial intelligence: is it ready for clinical use?»
 
Αγαπητές μας φίλες και αγαπητοί μας φίλοι,
Κλείνοντας την επισκόπηση μιας δύσκολης χρονιάς και κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνουμε πως όλοι μας έχουμε δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως αυτά τα δύο χρόνια· έχουμε ζήσει στερήσεις, περιορισμούς και αποχωρισμούς. Για την ψυχική μας υγεία έχουμε, ευτυχώς, το «μαζί», το οποίο, με τη βοήθεια της επιστήμης, σταδιακά επανακτούμε. Για τη σωματική μας υγεία όμως δεν αμελούμε, και παρά τους όποιους περιορισμούς εξακολουθούν να ισχύουν, ποτέ τους τακτικούς μας ελέγχους. Η πρόληψη σώζει, και μας χαρίζει πολλά ακόμα χρόνια κοντά στους αγαπημένους μας. Με τις θερμότερες ευχές μας για μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία.
 
Δρ Αθηνά Βούρτση
Call Now Button