Μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά από την Επιθεώρηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, από την Ning Ding, PHD, MPH, και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Σχολή Δημόσιας Υγείας, αποφαίνεται ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των υπερφθοροαλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) συνδέονται με πρώιμη εμμηνόπαυση, αυξητικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων υγείας στη συνέχεια. «Η πρώιμη κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση, ίσως και ελάχιστα χρόνια πριν από το αναμενόμενο ή το συνηθισμένο, θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίπτωση στην καρδιαγγειακή και οστική υγεία της γυναίκας, στην ποιότητα της ζωής της και στη γενικότερη υγεία της», τονίζει ο Sung Kyun Park, ScD, MPH, ανάμεσα στους επικεφαλής συγγραφείς της έρευνας.
Τα ευρήματα της έρευνας προέκυψαν από την εξέταση των δεδομένων διαφόρων Αμερικανίδων γυναικών, ηλικίας από τα μέσα της δεκαετίας των 40 έως και τα μέσα της δεκαετίας των 50. Οι γυναίκες που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις PFAS ήταν πιθανότερο να μπουν στην εμμηνόπαυση 2 χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με τις γυναίκες που εμφάνιζαν χαμηλές συγκεντρώσεις των χημικών αυτών ουσιών. Οι PFAS χρησιμοποιούνται ευρέως σε δεκάδες προϊόντα καθημερινής, προσωπικής φροντίδας και σε τρόφιμα. Πρόκειται για ουσίες εξαιρετικά ανθεκτικές στο περιβάλλον που δε διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ συσσωρεύονται συν τον χρόνο, για αυτό και αποκαλούνται «forever chemicals» (παντοτινά χημικά). Η επίμονη παραμονή τους στον ανθρώπινο οργανισμό και οι πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στη λειτουργία των ωοθηκών, έχει εγείρει την ανησυχία των ειδικών στην έκθεση των γυναικών σε αυτές.
Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε 1120 προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που από το 1999 και για έναν χρόνο βρίσκονταν στο 45ο έως και στο 56ο έτος της ηλικίας τους. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν προέρχονταν από πέντε διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ και διέφεραν εθνοτικά (577 λευκές, 235 έγχρωμες, 142 Κινέζες και 166 Γιαπωνέζες). Τα επίπεδα των διερευνώμενων χημικών ουσιών μετρήθηκαν με εξαιρετική ακρίβεια. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν έως και το 2017, ενώ παρακολουθούνταν σε κάθε γυναίκα, κάθε χρόνο, με σχετικές συνεντεύξεις, ο χρόνος της εμμηνόπαυσης (12 συνεχείς μήνες χωρίς έμμηνο ρύση). Από τις 1120 γυναίκες, εξαιρέθηκαν οι 542 κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου λόγω ορμονικής αποκατάστασης ή υστερεκτομής ή και εμμηνόπαυσης πριν την έναρξη της μελέτης. Για την ασφάλεια των πορισμάτων στις 578 εναπομείνασες γυναίκες προς εξέταση, συνυπολογίστηκαν η μάζα σώματος, η ηλικία, πρότερη χρήση ορμονών, έθνος/εθνότητα, μόρφωση, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα και οικονομική θέση. Στα συμπεράσματα τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν υψηλή συγκέντρωση ουσιών PFAS παρουσίαζαν μία ουσιαστική αύξηση κινδύνου πρώιμης εμμηνόπαυσης σε ποσοστό 26% με 27%. Παρόλο που η παραγωγή και η χρήση κάποιων τύπων PFAS έχει ήδη μειωθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, η Ding και οι συνεργάτες της αναφέρουν πως η έκθεση σε αυτές τις ουσίες συνεχίζεται, μαζί με τους πιθανούς κινδύνους στην ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία.
Πηγή: Medscape