Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Maryland σε 15.000 νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά επιβίωσης είτε ακολουθούν συντηρητική θεραπεία, μερική δηλαδή μαστεκτομή με ακτινοβολίες είτε ολική μαστεκτομή. Τα αποτελέσματα της έρευνας που στηρίζονται σε ανάλυση δεδομένων παρουσιάστηκαν από τους επικεφαλής της Steven J. Feigenberg, M.D. και Stewart Greenebaum, ακτινολόγους – ογκολόγους, στο συμπόσιο για τον καρκίνο του μαστού τον Σεπτέμβριο στο Σαν Φραντσίσκο και είναι η μεγαλύτερη που έχει έως σήμερα διεξαχθεί και αφορά στη σύγκριση της επιβίωσης των νέων γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού που ακολούθησαν είτε μερική είτε ολική μαστεκτομή.
Ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης, Dr. Feigenberg, δήλωσε πως «Πιστεύουμε πως τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις νέες γυναίκες με πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού που μπορεί να επιλέγουν την ολική μαστεκτομή με την ελπίδα να βελτιώσουν την τελική έκβαση της νόσου. Αυτή όμως η μελέτη επιβεβαιώνει πως η συντηρητική θεραπεία αποτελεί μία εξίσου ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση».
Τα πορίσματα της έκθεσης στηρίχτηκαν στην ανάλυση δεδομένων υγείας που διατηρεί το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, 14.764 γυναικών ηλικίας από 20 έως 39 ετών, που είχαν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού μεταξύ του 1990 και του 2007. Το 45% των γυναικών είχαν επιλέξει συντηρητική αντιμετώπιση (μερική μαστεκτομή και ακτινοβολίες) και το 55% ολική μαστεκτομή. Οι ασθενείς που είχαν λάβει τη συντηρητική θεραπεία ήταν μεγαλύτερες σε ηλικία και εμφάνιζαν μικρότερους όγκους, χαμηλότερο στάδιο εξέλιξης της νόσου από τις υπόλοιπες και μικρότερο ποσοστό διήθησης των λεμφαδένων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας του συνόλου των γυναικών για 6 χρόνια κατά μέσο όρο, παρόλο που κάποιες ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 10, ακόμη και για πάνω από 15 χρόνια. Ο συνολικός χρόνος επιβίωσης για τις γυναίκες που ακολούθησαν συντηρητική αγωγή ήταν 92,5% έπειτα από 5 χρόνια, 83,5% έπειτα από 10 χρόνια και 77% έπειτα από 15 χρόνια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν ολική μαστεκτομή και αντίστοιχα τα ποσοστά τους ήταν 91,9%, 83,6% και 79,1%.
Τα τελευταία αυτά πορίσματα θέτουν νέες βάσεις για την επιλογή της θεραπείας των νέων γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού, ενώ είναι βέβαιο πως θα βοηθήσουν τόσο τις νέες γυναίκες όσο και τους γιατρούς τους να κατανοήσουν καλύτερα τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν και να αποφασίσουν αυτή που θα ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ασθενή.