Η νέα ασθένεια του αναπνευστικού, γνωστή ως «κορωνοϊός», με τον επίσημο όρο COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή όπως την γνωρίζαμε έως σήμερα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, ενώ είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να μαθαίνουμε για τη διάδοση του ιού, για το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και για τη ματαίωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος να νοσήσουμε από τον ιό είναι προς το παρόν χαμηλός για τα περισσότερα άτομα, αρκεί να ακολουθούν πρακτικές «κοινωνικής απόστασης».
Κοινωνική απόσταση σημαίνει περιορισμένη κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους -ακόμη και με αυτούς που φαίνονται υγιείς -προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση της νόσου. Η πρακτική αυτή είναι πολύ σημαντικά για τη δική μας ασφάλεια αλλά και για το γενικό καλό και περιλαμβάνει:
- Αποφυγή δημόσιων χώρων
- Αποφυγή δημόσιων μέσων μεταφοράς
- Αποφυγή κοινωνικών συγκεντρώσεων, ειδικά με μεγάλο αριθμό ατόμων
- Εργασία από το σπίτι
- Διατήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ άλλων ατόμων, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο
- Αποφυγή σωματικής επαφής, όπως χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά
Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου -όπως η χημειοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπείες και ακτινοβολία -μπορεί να μειώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πιθανόν να είναι ευπαθείς στον ιό. Οι γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μαστού που έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές εάν μολυνθούν με τον κορωνοϊό.
Εάν εσείς ή αγαπημένα σας πρόσωπα λαμβάνουν θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου στον μαστό, οι πληροφορίες που ακολουθούν ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμες:
Τι είναι ο κορωνοϊός;
Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη ομάδα ιών που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο νέος κορωνοϊός αποκαλείται επιστημονικά SARS -CoV -2, η ασθένεια αποκαλείται κορωνοϊός 2019 ή COVID-19.
Η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού διαγνώστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου και για αυτό χαρακτηρίστηκε πανδημία.
Πώς μεταδίδεται ο COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Ο ιός μεταφέρεται κυρίως με τη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων από σταγονίδια του αναπνευστικού που μεταφέρονται όταν το άτομο φταρνίζεται ή βήχει. Τα σταγονίδια αυτά μεταφέρονται στον υγιή άνθρωπο μέσω της αναπνοής ή εισέρχονται στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια του εάν το άτομο που φταρνίζεται ή βήχει βρίσκεται κοντά του. Οι περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρουν τη νόσο ενόσω έχουν συμπτώματα της αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η νόσος μεταδίδεται από ανθρώπους ασυμπτωματικούς. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μείνει ζωντανός για ώρες ή ακόμη και για μέρες σε επιφάνειες, τις οποίες όταν αγγίζουμε και στη συνέχεια ακουμπάμε το στόμα μας, τα μάτια μας ή τη μύτη μας, εκτιθέμεθα εξίσου στον ιό. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας δεν είναι ο πιο συνηθισμένος – πιο συχνή μετάδοση είναι η στενή επαφή με άλλους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19;
Τα πιο κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Βήχα
- Δύσπνοια
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται την 2η έως την 14η ημέρα από την ημέρα που ήρθαμε σε επαφή με τον ιό. Ορισμένες φορές, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων του αναπνευστικού, εμφανίζονται άλλα συμπτώματα όπως:
- Διάρροια
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακή δυσφορία
Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται με κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά σε ορισμένους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Ανάμεσα στα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνονται:
- Πνευμονία
- Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα
- Ανεπάρκεια νεφρών
Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακή νόσο, νόσο των πνευμόνων και σακχαρώδη διαβήτη, εμφανίζονται ανάμεσα σε άτομα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών από τον κορωνοϊό. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο.
Οι καταστάσεις που αποτελούν ένδειξη για άμεση ιατρική παρακολούθηση είναι:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
- Σύγχυση ή δυσκολία ξυπνήματος
- Κυανό χρώμα στο πρόσωπο ή στα χείλη
Ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν με COVID-19;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που τηρούν πρακτική κοινωνικής απόστασης και εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις τους έχουν χαμηλό κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν είναι:
- Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλη διάδοση του ιού
- Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο
- Όλοι όσοι έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί
- Οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε τόπους που εμφανίζουν υψηλή διάδοση του ιού.
Οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν θεραπευτεί δεν ανήκουν σε υψηλή ομάδα κινδύνου να νοσήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε στάδια θεραπείας, ενόσω τηρούν τους ισχύουσες συστάσεις. Ωστόσο, οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία έχουν πολύ σημαντικές πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε καταστολή.
Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου;
Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της νόσου είναι η αποφυγή της έκθεσης μας σε αυτήν. Εκτός από την εργασία από το σπίτι και από τις αποστάσεις μας από κοινωνικές συναναστροφές, υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την έκθεση μας στον ιό:
- Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
- Χρήση αντισηπτικού ζελέ χεριών, εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα
- Αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπό μας χωρίς καθαρά χέρια
- Αποφυγή επαφής με ανθρώπους που νοσούν με COVID -19
- Ματαίωση κάθε ταξιδιού σε μέρη που γνωρίζουμε ότι υπάρχει διάδοση της νόσου
- Πλύσιμο και απολύμανση επιφανειών που αγγίζουμε συχνά, όπως τηλέφωνο, κουδούνια, διακόπτες, χερούλια πορτών.
Εάν λαμβάνετε θεραπεία για καρκίνο μαστού και το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενίσει ή αντιμετωπίζετε προβλήματα αναπνευστικού ή διαμένετε με άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο μαστού ή έχουν ευπαθή πνεύμονες, θα πρέπει να λάβετε επιπλέον μέτρα προστασίας για εσάς και τους οικείους σας:
- Μείνετε σπίτι
- Αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους εκτός σπιτιού
- Αποφεύγετε να βρίσκεστε σε σημεία με πολλούς ανθρώπους
- Αποφεύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πλοία και τα αεροπλάνα
- Υπενθυμίστε σε φίλους και γνωστούς πως εσείς ή ένας μέλος της οικογένειας σας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας
- Διατηρείτε ευλαβικά την υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου σας
- Ζητήστε από έναν φίλο ή από κάποιο μέλος της οικογένειας σας να ψωνίσει αντί για εσάς (εάν νοσείτε)
Σε περίπτωση που εκτεθείτε στον ιό και νοσήσετε, ίσως να χρειάζεται να μεταφέρετε χρονικά το πλάνο της θεραπείας σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί άνθρωποι επανασχεδιάζουν τη θεραπεία τους και τη μεταθέτουν χρονικά αφού θεραπευτούν εντελώς από τον κορωνοϊό, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης.
Σε αυτή τη δύσκολη, πρωτόγνωρη κατάσταση, να θυμάστε ότι είμαστε όλοι μαζί. Η πανδημία του COVID-19 μας θυμίζει ότι ο κόσμος μας είναι μικρός. Όλοι συνδεόμαστε με καλό και ορισμένες φορές με επικίνδυνο τρόπο. Για τώρα, είναι σοφό να μείνουμε σπίτι μας, είτε είμαστε υγιείς ώστε να μη μεταφέρουμε σε ευπαθείς ομάδες τον ιό, είτε νοσούμε από άλλες ασθένειες που μας καθιστούν ευάλωτους.
Πηγή: Breast Cancer Org