Ο καρκίνος μαστού σε νεαρές γυναίκες χαρακτηρίζεται από πιο επιθετικούς βιολογικούς παράγοντες συγκριτικά με αυτόν που εκδηλώνεται σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς αλλά η πρόγνωση εμφανίζεται αισιόδοξη στις περιπτώσεις όπου τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τον ομιλητή Dr. Matteo Lambertini από την Πολυκλινική Σαν Μαρτίνο του Πανεπιστήμιο της Γένοβας, στην Ιταλία, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρίας, που έγινε στο Βερολίνο της Γερμανίας στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με την ομιλία του Dr. Lambertini, η νεαρή ηλικία δεν θεωρείται από μόνος του παράγοντας που θα επέβαλε μία πιο επιθετική θεραπευτική προσέγγιση: «Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών, συνήθως διαγιγνώσκονται με επιθετικούς τύπους καρκίνου στον μαστό. Ωστόσο, τα ποσοστά επιβίωσης και εξάπλωσης της νόσου (μετάστασης) είναι παρόμοια με αυτά του υπόλοιπου πληθυσμού των ασθενών με καρκίνου μαστού, εάν λαμβάνουν τη δέουσα θεραπεία, αυτή δηλαδή που ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες.
Στην επιχειρηματολογία της άποψής του ο Dr. Lambertini αναφέρθηκε για τη μεν επιθετικότητα των όγκων σε μία πορτογαλική έρευνα με τη συμμετοχή 207 ασθενών ηλικίας κάτω των 35 ετών, με επικεφαλής την Dr. Ines F. Eiriz, ενώ για την περίπτωση της εξάπλωσης της νόσου (μετάσταση) βασίστηκε σε μία ελβετική έρευνα με τη συμμετοχή 359 γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, ηλικίας 50 ετών και κάτω.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Dr. Lambertini είπε: «Δεν είναι αληθές το γεγονός ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού σε νεαρή ηλικία (κάτω των 40 ετών), έχουν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης και μεγαλύτερες πιθανότητες εξάπλωσης ή επιστροφής του καρκίνου και οι μελέτες αυτές το επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο. Η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, θα πρέπει να χορηγούνται σε όλες τις ασθενείς με καρκίνο μαστού ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία με πιθανές παρενέργειες όπως τον κίνδυνο υπογονιμότητας».
Πηγή: Science New