Πολλές έρευνες αναφέρονται στην ευεργετική επίδραση της γυμναστικής στην πρόληψη για τον καρκίνο. Πώς όμως επιδρά η γυμναστική στο σώμα;
Ενώ όλοι οι ερευνητές δηλώνουν σχεδόν ομόφωνα ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου μαστού, ελάχιστα είναι γνωστά για τον μηχανισμό που συντελεί σε αυτό. Μία επικρατούσα θεωρία είναι ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση των επιπέδων ορισμένων ορμονών (ειδικότερα της ινσουλίνης και των οιστρογόνων) καθώς και συναφών αναπτυξιακών παραγόντων και στη μείωση φλεγμονών, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου.
Μία ακόμη κοινή θεωρία είναι ότι η φυσική δραστηριότητα λειτουργεί έμμεσα, συντελώντας στη μείωση του βάρους και της παχυσαρκίας, ενώ φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του λίπους κυρίως γύρω από τη μέση, μειώνοντας έτσι επικίνδυνους παράγοντες για την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων και διαφόρων τύπου καρκίνων. Η φυσική δραστηριότητα ωστόσο από μόνη της φαίνεται πως έχει προστατευτική δράση ανεξάρτητα από την επίδραση που έχει στο βάρος του σώματος. Με άλλα λόγια βοηθά ακόμη και αν δεν χάνουμε βάρος με αυτήν.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NCI) της Μεγάλης Βρετανίας τονίζει πως η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο όσο πιο δυνατό είναι, τόσο πιο ισχυρά επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Το NCI επίσης επισημαίνει πως η συχνή φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές του σώματος, οι οποίες επίσης συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και καρκίνου. Τέλος, το Ινστιτούτο υπενθυμίζει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την έκθεση του οργανισμού σε καρκινογόνα, σε παράγοντες δηλαδή που προκαλούν καρκίνο, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει στο πεπτικό σύστημα.
Πόση φυσική δραστηριότητα χρειαζόμαστε;
Οι κατευθυντήριες από τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνουν 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαία, που μεταφράζεται σε δυόμιση ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο, ο χρόνος της άσκησης μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 75 λεπτά, εάν η έντασή της ενισχυθεί, ενώ εάν η άσκηση κυμαίνεται σε ένταση μεταξύ μετρίου και εξαιρετικά έντονου, αντίστοιχα επηρεάζεται και ο προτεινόμενες εβδομαδιαίος χρόνος. Τα ίδια νούμερα προτείνει και ο οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο (CancerResearchUK). Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό «εργαλείο» στην υπηρεσία της υγείας μας, αλλά φυσικά από μόνο του δεν είναι αρκετό για να προλάβει τον καρκίνο. Είναι όμως ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, ενώ εάν βρούμε την άσκηση που μας ταιριάζει προσθέτει χαρά και κέφι στη ζωή μας.
Πηγή: Breast Cancer org UK.